Læsetid: 9 min.

En krig, der kun havde ofre

Da kurbogen ’Kernesund familie – Sådan!’ udkom i 2007, startede en bevægelse, der sønderbombede staten som sundhedsautoritet. Kun bevæbnet med egne erfaringer og professionel kommunikation angreb bevægelsen mælk, mel, sukker – og de professorer, der troede, at alle abonnerede på videnskab som en sandhed
Der var engang ... I en ikke så fjern fortid var mælks sundhedsværdi induskutabel. Her et gavlmaleri på Nørrebro i København af maleren Hans Scherfig.

Tor Birk Trads

8. marts 2014

Det var naboens datter, der gjorde mig opmærksom det. Hun er lige så bange for sygdomme og død som jeg, og vi forstår hinanden på et dybere niveau, selv om hun er 27 år yngre.

»Ved I godt, det er giftigt?« spurgte hun og pegede på en liter økologisk jerseymælk i vores køleskabsdør.

Jeg var klar over, at jeg ikke burde tage imod ernæringsråd fra en niårig, men hendes store interesse for død og usundhed gav hende alligevel en vis autoritet i mit hoved.

»Det er bare mælk. Det er da ikke giftigt,« sagde jeg, næsten spørgende og lidt for usikkert i forhold til, at der var tale om en ernæringsfaglig diskussion med et barn.

»Det er komælk,« præciserede hun. »Det giver kræft.«

Jeg kiggede på hende i nogle sekunder uden at kunne sige noget.

»Kræft?«

»Ja.«

»Hm.«

Hele min hovedbund rykkede sig en centimeter bagud, og jeg tog mig til kirtlerne på halsen. De føltes hævede. Jeg prøvede at se patroniserende og selvsikker ud, mens hun blev ved med at stirre på mig.

»Nå-nå. Ja-ja,« svarede jeg stærkt igen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Espen Bøgh
 • Anne Schøtt
 • Anders Feder
 • Claus Piculell
 • Karin Jønsson
 • Lone Christensen
 • David Zennaro
 • Benno Hansen
Espen Bøgh, Anne Schøtt, Anders Feder, Claus Piculell, Karin Jønsson, Lone Christensen, David Zennaro og Benno Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Inger Sundsvald

OM jeg begriber det!
Jeg kan meddele at ingen har fået mig til at hoppe på diverse "ekspertråd", og at jeg drikker mælk som jeg altid har gjort.

Jesper Bernøe, Henrik Klausen, Rune Petersen, Dana Hansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Selveste WHO anbefaler rent faktisk at man ikke for meget sukker, eller salt. Især børn synes ikke at have godt af det stads/skidt. [Og mange sygdomme kan faktisk forbedres eller måske endda helbredes hvis man spiser den korrekte - sunde - mad; lægemiddelindustrien, sundhedsstyrelsen og landbruget fortæller det bare ikke. Hvorfor mon?]

Og ja, komælk er dårligt for os mennesker. Hvorfor tror Lasse Lavrsen at vi drikker så meget komælk i Danmark? Ikke for vores sundheds skyld! Det skyldes udelukkende, at man i 1950erne i landbruget havde et overskud af mælk! Selv i dag skal der komælk i alt. Selv i den danske pesto som er inspireret af den italienske er der skummetmælkspulver i!

Palæo-diæten eller stenalderkostdiæten er der vist heller intet videnskabelig belæg for, vel? Alligevel er alle ved at falde bagover og taler om denne 'naturlige' diæt. Og hvad består den så i? At lade være med at spise brød - stort set. Og kun spise kulhydrater og proteiner....stort set...

Og manden, Morten Mauritson, har fundet tilbage til en normalitet? Hvad består denne normalitet da i? At spise de samme fødevarer som han gjorde før.....eller hyr?

Og masser ad dokumentation for at (magre) mejeriprodukter er gavnlige? Hvordan kan det så være, at i de lande, hvor man ikke drikker komælk, ja der har man f.eks. et langt færre tilfælde knogleskørhed end hertillands (I DK!).

Og sådan som jeg husker denne her historie gik det egentlig udmærket for parret bag de her bøger; den dag de offentliggjorde, at de skulle skilles, vendte folkestemningen mod dem. Ikke før...

Og nej, Lasse Lavrsen, det er aldeles ikke uklart for mig, hvorfor 180.000 mennesker i dette land, dette Danmark købte bogen Kernesund Familie - Sådan (2007). Mange mennesker i dette land har i det mså følt det samme som den her familie, mange mennesker i dette land har de samme erfaringer som den her familie; så snart det holdt op med at drikke komælk og drak sojamælk f.eks. i stedet for, forsvandt deres hovedpine, deres søns eller døtres mellemørebetændelse forsvandt også. Og de fik det bedre når de ikke spise f.eks. chips eller drak cola hver dag.

Og faktisk har de officielle kostråd lige fra min barndom altid lydt: lad være med at spise hvidt brød, inkl. wienerbrød mv. Spis groft brød, helst rugbrød, masser af frugt og grønt mv. Problemet som jeg ser det er at staten aldrig har interesseret sig for at udgive opskrifter ift. hvordan man kan lave denne sunde mad. Og det var der altså i bogen Kernesund Familie - Sådan (2007) - gode, slide opskrifter på, hvordan man lavede god sund (enkel) mad.

Steffen Gliese

Problemet synes vist at være, at man i alt for høj grad tror, at disse ting er almene; men formodentlig er der snarere tale om, at kroppen indstiller sig fra barnsben på, hvad der er mulige fødeemner.

Mmm. Der er nu næsten ikke noget bedre, end et glas iskold mælk.
Jeg har endnu ikke hørt nogle ordentlige argumenter for, hvorfor jeg skulle stoppe med et drikke sådan et om morgenen, så det har jeg tænkt mig at blive ved med. Og mine fremtidige børn får også et.

Henrik Klausen, Rune Petersen, Dana Hansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Lone Christensen

For mig at se, så handler det i øjeblikket om, at undgå diverse kemikaler og gmo fødevarer!

Spis så økologisk, som din pengepung giver dig mulighed for, og så varier din kost. En mulighed er at varierer den efter årstiden.

Hanne Koplev, Benjamin Bach og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jeg er ret sikker på, at mine tænder er så stærke, fordi jeg drikker så meget mælk. Når jeg tænker på, hvor forsømmelig jeg i årenes løb har været, er der ingen anden god forklaring.

” En krig, der kun havde ofre. Da kurbogen ’Kernesund familie – Sådan!’ udkom i 2007, startede en bevægelse, der sønderbombede staten ”
KRIGEN – SØNDERBOMBNINGEN er blevet almindelige ord i beskrivelsen af almindeligheder.
Almindeligheder bliver KRIG og almindelige bevægelser SØNDERBOMBER.

” Kun bevæbnet med egne erfaringer og professionel kommunikation angreb bevægelsen mælk … ”

Teksten beskriver bevægelsen havde en manglende bevæbning.
At bevægelsen ”kun bevæbnet … ” udtrykker bevægelsen kunne være bevæbnet langt bedre.

BEVÆBNING
SØNDERBOMBNING
KRIG

Brug metaforer med omhu selvom det kræver tænkning!

odd bjertnes, Eva eldrup, Niels Mosbak, Ingrid Uma, Niels Duus Nielsen og Thomas Borghus anbefalede denne kommentar

Der er godt at kende sin biokemi, hvis man skal fremstå med en seriøs kritik.

En almen kendt hypotese om årsagen til autisme er belastning med miljøgifte, deriblandt kviksølv.
Kviksølv har den virkning, at det specifikt ødelægger enzymet Dipeptidylpeptidase 4, som skal nedbryde gluten (gluten er et stof som bl.a. findes i hvedemel) og kasein (ostestof, som findes i mælkeprodukter).
Delvist nedbrudt gluten og kasein er bioaktive peptider med en opiat-virkning, hvilket konkret ses ved, at visse individer med intolerance bliver hyperaktive eller uklare i hovedet, når de får hvedemel / mælkeprodukter.
Både kviksølv og disse delvist nedbrudte peptider af gluten og kasein har negativ effekt på immunforsvaret, hvilket medfører øget hyppighed af autoimmune og allergiske sygdomme samt kræftsygdomme.

Så jo ! Det giver masser af mening at antage, at hvedemel / mælkeprodukter ikke er godt til individer, som kan være belastede med kviksølv.
Og faktisk kan man være født med kviksølvforgiftning / kviksølvbelastning, idet alt, hvad der kommer af giftstoffer fra moderen og over i fosteret, vil forblive i fosteret, idet et foster ikke har nogle udskillelsesveje.
Først når barnet fødes og dets egne udskillelsesmekanismer modnes, vil barnet begynde at rense sig for de giftstoffer, som er overført fra moderen.

Sukker er er godt substrat for gærcelle-svampen Candida Albicans, som findes i overvækst i den usunde tarm-flora.
Candida Albicans har den egenskab, at det kan metylere kviksølv. Metyl-kviksølv er let optageligt, hvorfor et individ med en Candida Albicans infektion kan oparbejde en kviksølvforgiftning, idet kviksølvet ikke udskilles på normal vis.

Så med lidt kendskab til biokemi, er der masser af logik bag Den Kernesunde Families kostråd til autistiske børn.

Jan Bisp Zarghami, Eva eldrup og Ingrid Uma anbefalede denne kommentar
Henrik Klausen

Her kunne Information træde til med links til solid ernæringsforskning. Ja, jeg er en doven læser, som bare vil oplyses!

Pippi Groving

Jeg har på det sidste set flere og flere forskningsresultater der viser at proteinerne Kassein (fra komælk) og gluten (fra hvede og byg) er med til at danne en mild kronisk inflammation i tarmen hos folk der indtager det jævnligt.
Selv om man ikke har typiske inflammationsproblemer lader det til at der opstår en del følge problemer hos mange med denne inflammation. Såsom udmattelse, koncentrationsbesvær og dårligt humør, samt at det ofte forstærker neurovariationer som ADHD, bipolær syndrom, schitzofreni og autisme...

Lars Hareskov

Man kunne også se den anden vej. Hvad har menneskeheden overlevet på siden de satte foden på Moder jord. Grøntsager, frugt, bær nødder, kød, fisk og frisk kildevand. Tidligere var man nomader som fulgte med dyrene hvor der var foder. For 6000 år siden begyndte man at forædle græsser med henblik på at dyrke foder til dyrene så man kunne etablere bopladser. Disse græsser blev til kornsorter. Uheldigvis kom de til at male kornet og bruge det til menneskeføde. Det lider vi så under i dag.

Morten Balling

Som Lars skriver, fandtes der også mennesker for 6000 år siden. Dengang var der ikke nogen som kendte kostpyramiden. Man spiste hvad man havde, og næste måned spiste man ofte noget andet. Man skal ikke kimse af evolution i den sammenhæng. Selvom datidens kost ikke kan have været specielt varieret, overlevede man. Faktisk tyder undersøgelser af skeletrester på, at f.eks. op mod 60% af mændene i nogle stammer, på trods af kosten, døde af vold. Deri kun indregnet dem, hvor man kunne se det på skelettet. Indrømmet de blev ikke 80 år gamle, men...

For nogle år siden skulle vi drikke rigtigt meget vand. Mennesker rendte konstant rundt med en flaske med kildevand, og de skulle hele tiden tisse. Da en journalist spurgte verdens førende forsker indenfor menneskets væskeballance, om det virkeligt kunne være rigtigt når Sunhedsstyrelsen anbefalede min 3 liter vand om dagen, svarede forskeren at de fleste mennesker havde behov for langt under 3 liter, og at hvis man lyttede til kropens signaler (tørst!), var det oftest rigeligt. Adspurgt måtte Sunhedsstyrelsen indrømme at de ikke havde noget belæg for at sige som de gjorde, udover at "det vidste alle da".

Det er fint med forskning, men med mindre den er ledsaget af formler, statistik, peer-reviews mm. kan det betale sig at være skeptiker ;)

Morten Balling

@Anders Feder

Selvom det er lidt ufedt, er det et videnskabeligt faktum, at vi fødes omnivore. Ser man på chimpanzer, som er de menneskeaber vi minder mest om, spiser de også kød (inkl andre chimpanzer og små gazelle kid med Bambi øjne). Det havde helt klart været bedre hvis vi havde været tættere beslægtet med bonobo aber, men sådan skulle det desværre ikke være. Jeg tror ikke på reinkarnation, men tager jeg fejl, vil jeg gerne reinkarneres som bonobo. :)

Steffen Jørgensen

Den kristne kultur lider under den store skavank, at den - i modsætning til jødedommen og muhamedanismen - ikke indeholder religiøst betingede regler for, hvad man må spise eller ikke spise. Det giver anledning til stor angst og usikkerhed.

Johnny Larsen

Ninka er noget af det sjoveste dansk underholdningsbranche længe har budt på.

Der er i øvrigt et paradoks:
Man kan åbenbart udråbe sig selv til ekspert ved at postulere, at ingen har brug for eksperter

Preben Rasmussen

Uden at blande mig i den store 30-års krig om kostrådene og hvordan kroppen ernæres optimalt vil jeg pege på den udvikling der er sket i selve grundlaget for fødevareproduktionen.

Industrialisering af landbrugsproduktionen på marker og i stalde.
Industrialisering af foderstofproduktionen til husdyr.
Svindel med produktion af foderstoffer.
Et industrielt affaldsprodukt som gylle hældes på markerne og indgår i produktion af fødevarer.
Industrialisering af husdyrhold. Dyrene lider.
Udpining af jorden med tab af spor- og mineralstoffer til følge.
Aldrig før i Danmarkshistorien har kød været så billigt som nu.
Jamen, forbrugerne vil jo ikke betale for kvalitet, siges det.

Hvilke handlemuligheder har vi som forbrugere ?
Efterspørge og betale for økologi ? Er der andre veje ?

Torben Kjeldsen

Ja nemt er det ikke, at vide... Jeg holder mig til økologisk, når muligt og mangfoldighed.

Yoghurt og mælk sænker risikoen for sukkersyge
Hvis du dagligt spiser eller drikker et halvt glas syrnet mælkeprodukt, som yoghurt eller skyr, så mindsker du din risiko for at udvikle type 2-diabetes med en fjerdedel, viser ny forskning. Fedtfattig mælk sænker risikoen med en femtedel.

http://videnskab.dk/krop-sundhed/yoghurt-og-maelk-saenker-risikoen-sukke...

Bernhardt Cuchi

At sundhedsstyrelsens autoritet lige fik en rystetur, er vel ikke så skidt at det ikke er godt for noget. En langt alvorligere kritik af selv samme styrrelse, flugter med den her omtalte problemstilling, nemlig da det kom frem at kostrådende var udformet under større hensyntagen til landbrugets afsætningsmuligheder end til sundheden.
At man som forbruger føler sig fortabt i for meget information og for lidt tid til at sætte sig ind i det, er vel en realitet som offentlige institutioner kun kan skærme os fra i begrænset omfang. At de gør det godt langt hen af vejen, fritaget dem jo ikke fra at skulle håndtere kritik. Det er kun sundt.
Mælke entusiasmen er kulturelt funderet her til lands, mens Harvards forskere bl.a. Ikke ser de helbrende egenskaber i deres resultater: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1380936/pdf/amjph00505-0106.pdf

Hmm.. Man kunne også overveje om ikke der ligger en interessant pointe i det forhold, at det koster mange penge at bedrive grundig forskning, således er der kun et begrænset antal investorer, der er villige til at financiere forskning ved udsigt til et lille eller intet afkast. Polemisk sagt er forskningsresultater en vigtig del af markedsføring i dag. For små forskningprojekter kan give modstridende resultater, og ved et tilstrækkeligt antal forsøg, kan man ofte få de resultater, der fremmer ens interesser.

Kristine Waagstein

1. resultat af abstract på PubMed søgeord: ASD + milk: (har ikke tid til at søge yderligere:-))

Nutr Neurosci. 2014 Feb 12. [Epub ahead of print]
Are 'leaky gut' and behavior associated with gluten and dairy containing diet in children with autism spectrum disorders?
Navarro F, Pearson DA, Fatheree N, Mansour R, Hashmi SS, Rhoads JM.
Abstract

Objectives Studies have suggested a link between diet and behavior in children with autism spectrum disorders (ASDs). Parental reports of behavioral changes upon exposure to gluten and/or casein are common in clinical practice. An association between diet type, intestinal permeability (IP) ('leaky gut'), and behavior has been long proposed but not substantiated. We explored this possible association in this trial. Methods This randomized double-blind, placebo-controlled study explored the effects of gluten and milk on IP and behavior in children with ASDs over a period of 4 weeks. IP assessed by lactulose:mannitol (L/M) sugar permeability test and behavior assessed by the Aberrant Behavior Checklist and Conners Parent Rating were measured. Gastrointestinal symptoms in both groups were also monitored. Results Neither the L/M ratio nor behavioral scores were different between groups exposed to gluten/dairy or placebo. The changes observed were noted to be small and not clinically significant. Discussion Our study although underpowered to show small differences does not support an association between dietary gluten/milk, IP, and behavioral changes in subjects with ASD.

Sekter kommer i mange udformninger og indpakninger, og de finder også altid deres proselytter til deres selvopfundne dogmer, som de udråber som videnskab, selvbehandling med resultat ingen andre kan eller må betvivle, og videnskaben skal bøje sig for.