Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Gudrun Hasle

For den ordblinde billedkunstner Gudrun Hasle kan oplæseren både ødelægge og redde en lydbog
15. marts 2014

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Jeg har læst så mange fabelagtige bøger, at det er svært at vælge. Derfor må jeg være fræk eller doven og sige min morfar, Thorkild Hansens, trilogi om slavehandel: Slavernes kyst, Slavernes skibe og Slavernes øer. Det er en vigtig historie at huske, at en væsentlig del af København er bygget på penge tjent på slaveri. Samtidigt er det en veldrejet historie og en sproglig fornøjelse. For et par år siden fik jeg Jonathan Lethems Ensomhedens fæstning, og det var en fantastisk bog.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Snitsår af Shelley Stoehr. Det er en forfærdelig teenageroman, som jeg fik læst højt på efterskolen. Den handler om en ung pige med sorte pigge i håret, der skar i sig selv. Jeg havde også sorte pigge i håret og skar i mig selv. Den ramte fuldstændig plet. Jeg kan huske, at jeg lå bag en sofa og kradsede mig selv, til der kom et sår. Senere har jeg fotograferet bogens sider og udstillet dem som et værk på Museet for Samtidskunst.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Det er svært at sige. Når jeg sidder og arbejder med et stort broderi hører jeg ofte lydbøger. Nogle gange hører jeg en god bog – oftere faktisk en dårlig. Jeg har lyttet mig igennem de dårligste krimier og gyserhistorier. Dean R. Koontz har jeg altid fundet mærkeligt underholdende, selv om hans bøger er virkeligt dårlig skrevet. Men når det er Dan Brown, får jeg tit lyst til at smide noget efter afspilleren. Oplæseren kan have stor betydning. Nogle gange er det alene oplæserens stemme, der kan få mig til at vælge en bog. Andre gange må jeg droppe en bog på grund af oplæseren.«

Hvilken type læser er du?

»Jeg er den ordblinde type. Førhen havde jeg som målsætning at læse en rigtig bog med sider i om måneden for ikke at virke dum. Jeg havde på et tidspunkt en regel om kun at læse kvindelige forfattere, fordi jeg havde læst så mange mandlige klassikere. Nu har jeg lidt for travlt til at læse efter en plan. Så når jeg læser, er det altid arbejdsrelateret. Som ordblind er jeg altså derfor lydbogslæser.«

Hvornår læser du?

»Når jeg arbejder.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu