Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Vinca Wiedemann

Rektor på filmskolen, Vinca Wiedemann, har prioriteret skønlitteraturens klassikere siden hun fik kæmpet sig igennem James Joyces ’Ulysses’
29. marts 2014

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Jeg ville ønske, at alle ville læse færdselsloven – og rette sig efter den! Når de så var kommet helskindet hen til boghandleren, skulle de købe Luis Buñuels Mit Sidste Suk. Det er en af de mest fornøjelige bøger, jeg kender, jeg elsker hans surrealistiske blik på livet og hans anekdoter om fortællingers natur og barens glæder.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Som barn ubetinget Laura-bøgerne. Jeg har uden overdrivelse læst serien mindst 100 gange og har endnu ikke tilgivet amerikanerne den fladpandede Lille By På Prærien-filmatisering.«

»Som voksen er det vel Johannes V. Jensens Digte 1906, specielt digtet »Interferens«, som aldrig forlader mig, fordi det var første gang, jeg fik pinpointet, at det er i sammenstødet mellem det dystre og det skønne, at ens eksistentielle livsgnist antændes.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg fik røde knopper af Peter Høegs Kvinden og Aben. Det var mig kropumuligt at læse bogen til ende, så teoretisk set kan jeg være gået glip af et mesterværk på den konto.«

Hvilken type læser er du?

»Hver morgen læser jeg avisen grundigt. Bøger læser jeg ikke nær så ofte, som jeg gerne ville, til gengæld prioriterer jeg klassikerne. Som 28-årig gik jeg med dødsforagt om bord i James Joyces Ulysses, og dér gik det op for mig, at jeg ville kunne læse alt, hvis jeg accepterede, at jeg ikke nødvendigvis forstod det hele. Siden har jeg med glæde pløjet mig igennem Dostojevskij, Thomas Mann, Marcel Proust osv. Jeg er med i et konvent, en slags teologisk studiekreds, hvor vi senest har læst Joseph Conrads Mørkets Hjerte, og en anden læsekreds, hvor vi kun læser Shakespeare.«

Hvornår læser du?

»Som barn læste jeg døgnet rundt, og jeg læste hurtigt. I voksenlivet har jeg svært ved at finde roen til det. Mit arbejde består af filmprojekter, hvis fortællinger fylder mig til randen, så i fritiden har jeg brug for at se ind i en hvid væg. Men jeg elsker vores bogreoler, der bugner af bøger, deres bogrygge kigger ned på mig som gamle, kære venner. Jeg kunne aldrig finde på at læse digitalt!«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Vibeke Rasmussen
  • ole eising
Vibeke Rasmussen og ole eising anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

Helt enig mht. Ulysses.

Og to forsøg med Peter Høeg - Smilla og den om det tyvende århundrede. Ingen af dem lykkedes det at læse.

Skriver han overhovedet mere?

Vibeke Rasmussen

Læs færdselsloven og ret jer efter den. Ja! Forsøg at læse Ulysses. Ja! Laura bøgerne i barndommen men ikke tv-serien. Ja! 'Kvinden og Aben' ulæselig. Ja! For lidt tid til at læse. Ja! … osv

Så ja, måske var det fordi det hele gav genklang lidt på samme måde som at læse venindernes svar i barndommens poesibog, at læsningen tiltalte mig. :-)