Læsetid 4 min.

Læserne spørger: Basim

»Jeg er måske det mest folkelige navn, der er i Danmark, og har været det, siden jeg var 15, så jeg har ikke noget problem med at komme ud og møde folk ansigt til ansigt. Der hvor de er«
Basim. Født Anis Basim Moujahidden i 1992 i Danmark. Dansk popsanger og sangskriver med marokkanske rødder. Han er bl.a. kendt for sin deltagelse i den danske udgave af ’X Factor’ i 2008. Senest har han vundet Dansk Melodi Grand Prix 2014 med nummeret ’Cliche Love Song’, som han selv har skrevet og skal deltage med for Danmark ved Eurovision Song Contest 2014

Basim. Født Anis Basim Moujahidden i 1992 i Danmark. Dansk popsanger og sangskriver med marokkanske rødder. Han er bl.a. kendt for sin deltagelse i den danske udgave af ’X Factor’ i 2008. Senest har han vundet Dansk Melodi Grand Prix 2014 med nummeret ’Cliche Love Song’, som han selv har skrevet og skal deltage med for Danmark ved Eurovision Song Contest 2014

Betina Garcia
22. marts 2014

- Hvordan har du det med at skulle optræde i Hundige Storcenter og være gæstebartender i Næstved efter Melodi Grand Prix?

Det skal jeg heller ikke. Ikke så vidt jeg ved. Men skulle det nu ske, så ville jeg ikke have noget problem med det. Jeg er måske det mest folkelige navn, der er i Danmark, og har været det, siden jeg var 15, så jeg har ikke noget problem med at komme ud og møde folk ansigt til ansigt. Der, hvor de er. Man kan sige, at da jeg var ung knægt og ville ud og høre noget musik, var det ikke altid, at mine forældre havde råd til at give mig penge til en koncert, så var det sgu meget fedt, at man kunne møde nogen, der hvor man var, hvor det ikke kostede penge.

Så det vigtigste for mig er bare, at jeg kommer ud og møder folk, og om det er i et storcenter eller i Parken eller i Forum eller i B&W Hallerne. Det er det samme for mig. Så fin er jeg slet ikke.

- Hvor meget pres er der, når man skal repræsentere sit eget land i en kæmpestor musikkonkurrence? Hvordan håndterer du stort set pres?

Jeg føler ikke noget pres. Jeg skal gøre det, jeg har gjort de sidste seks år – synge en sang og lave en fest, så det er noget, jeg har prøvet før. Det er ikke et kæmpe pres. Ligesom du ikke er nervøs, når du går på arbejde.

- Hvis du fik muligheden, ville du så helst arbejde sammen med Cliff Richard, John Travolta eller Tom Cruise?

Ja, det er et godt spørgsmål. Tom Cruise. Fordi jeg synes, at han er sej og cool, og fordi det kunne være sjovt at være med i en film med ham, hvor man også lige laver soundtracket. Det kunne være super sjovt.

- Hvem har du skrevet sange for?

Jeg har skrevet en international aftale med Warner Chapell, som er et musikforlag. Siden da har jeg skrevet numre rundtomkring. Jeg har været i Korea, Japan, Los Angeles og skrevet og fået placeret nogle numre rundtomkring i verden. Så jeg kan godt have en sang ude i Finland, en sang ude i Korea, en sang ude i Japan og en sang i Nashville, som jeg ikke ved noget om.

Men jeg skriver bare, og så har jeg et kartotek fyldt med en masse sange og et forlag, der sørger for at sangene kommer ud. Jeg får ikke at vide, når en sang bliver brugt i en reklame eller et eller andet. Det får jeg først at vide, når jeg ser mine penge. Og det har jeg det helt fint med.

Hvis jeg skulle have styr, hvor mange numre, jeg har rundtomkring, så kunne jeg ikke lave andet. Men til at starte med var det faktisk rigtig svært. Det der med, at man skriver et nummer, som man føler, man ejer, men lige pludselig er det nogle andres sange.

- Hvis du skal vælge, er du så først og fremmest sanger eller sangskriver?

Der synes jeg ikke rigtig, at man kan vælge. Jeg er selvfølgelig sanger, men jeg er også sangskriver. Jeg har selvfølgelig været sanger i længere tid, end jeg har været sangskriver, så jeg vil helt klart bare sige singer-songwriter. Hvis jeg var blevet spurgt for en måned siden, havde jeg nok sagt sanger. I hvert fald herhjemme. Fordi det er først nu her, at det er gået op for folk, at jeg også er sangskriver. Men i udlandet har jeg hele tiden været begge dele.

- Hvordan har du det med journalister, der synes det er underligt, at du vinder et dansk grand prix, når du har marokkanske rødder?

Det er ikke rigtig noget, jeg har tænkt over. Det kan godt være, at jeg har marokkanske rødder, men jeg er stadig dansker med dansk pas, har gået i dansk skole og er opvokset i Danmark. Så at jeg har nogle andre krydderier i blodet, er fint, men det gør mig ikke mindre dansk.

- Har du som indvandrer oplevet racisme i Danmark?

Jeg er ikke indvandrer. Jeg har ikke indvandret til noget land.

- Hvem fandt på det med flaget?

Det var en idé, jeg havde. Der kom af, at der skulle være en fest, og Dannebrog er en god start på en god fest. Når der er fest, og jeg føler, at det passer ind, bruger jeg Dannebrog. Det er et tegn på, at man kan samles, og man kan hygge sig og have det sjovt. Et fint symbol på hygge, sammenhold og fest. Og glade dage.

- Hvis ikke du skulle være i den her branche, hvor ville du så have mest lyst til at være?

Det kan jeg ikke rigtig sige, for nu er jeg her. Men hvis jeg skulle vælge og havde haft muligheden og ikke skulle spille musik, havde jeg nok været i medicinbranchen. Videreuddannet mig og læst noget pædiatri eller et eller andet.

- Du har engang sagt, at du synes, at klichéer er helt fantastiske. Hvorfor synes du det, og hvad er dine favoritklicheer?

Det fede ved klichéer er, at det er så godt, at vi kalder den for klichéer. Det er virkelig svært at forklare, men det her med, at grunden til, man kalder noget en kliché, er, at det er for godt. Det er for rigtigt, det mest korrekte at gøre. At give blomster til sin mor f.eks. er sindssygt meget en kliché, men det er det rigtige at gøre. Men det er blevet til et negativt ladet ord. Men jeg ser det som en god ting. Det er noget, man gør, fordi man føler, det er det rigtige. Og jeg synes, at klicheer er fine, for folk bliver glade.

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Prøv en gratis måned med uafhængig kvalitetsjournalistik

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Søren Kristensen
Søren Kristensen

Jeg synes også klicheer er helt fantastiske og begge mine forældre er danske, omend de er indvandret fra Jylland.

Brugerbillede for Tino Rozzo

Lad os få flere Basim'er og Yahya'er på banen: Danske drenge og piger, kvinder og mænd "med lidt ekstra krydderier i blodet".
Flot udtryk!!

Brugerbillede for Lars Olsen

' - Har du som indvandrer oplevet racisme i Danmark?
Jeg er ikke indvandrer. Jeg har ikke indvandret til noget land.'

Sikke en gentleman Basim er, der kunne han fint have svaret 'Ikke før lige nu' eller noget i den stil ..

Brugerbillede for Vibeke Rasmussen
Vibeke Rasmussen

Uden i øvrigt at kende meget til Basim, kan dét, at 'knægten', der for år tilbage tryglede, plagede og bønfaldt sig til at kunne fortsætte i X Factor, fordi han gjorde det så energisk, målrettet og charmerende, at dommerne ikke kunne sige nej, nu gennem, gætter jeg på, hårdt og seriøst arbejde, er nået frem til at skulle repræsentere sit land ved det internationale Melodi Grand Prix, aftvinger den allerstørste respekt.