Læsetid: 10 min.

Mellem krop og jord

Økologiens fædre tænkte ikke først og fremmest på krop og sundhed, men på verden, Jorden og harmonien. Sådan er det stadig. Fra sit bageri i Nordjylland holder Jørn Ussing øje med det store perspektiv, når han lytter til boblerne i surdejen. Men langt væk i storbyen er det egen sundhed, hans kunder jagter, når de sætter tænderne i hans brød. Lasse Lavrsen måler afstanden mellem økologiens to verdener i dette uddrag af singlen ’Hypokonder i den kreative klasse’, der udkommer i dag
Værdi. Naturen er stor og kompleks, men der er ting, der er mere enkle end andre. For mig er det fuldkommen logisk, at vi ikke skal give naturen gift, siger Jørn Ussing om grundlaget for Aurions korn, mel og brød.

Søren Schnoor

29. marts 2014

Tåge. Telefontråde og mørkebrune stubmarker. Jylland tager sig ud fra sin mindst selskabelige side, da jeg en november morgen følger de ensomme brede motorveje op gennem hovedlandet. Længst oppe, lige inden det hele stopper, og kun marehalmen adskiller civilisation og tomhed, ligger bageriet Aurion. Det er her, Jørn Ussing bor.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
  • Mogens Højgaard Larsen
  • Karsten Kølliker
  • Anne Eriksen
  • Lise Lotte Rahbek
  • Kurt Lindy Hansen
  • Bente Simonsen
Ejvind Larsen, Mogens Højgaard Larsen, Karsten Kølliker, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek, Kurt Lindy Hansen og Bente Simonsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bente Simonsen

»Hvorfor ikke?« spørger jeg, ude af stand til at begribe, at ikke alle er interesseret i at optimere deres forretning.

»Tja ...« Jørn Ussing, tager sig god tid. »Måske er det også galt, men det kommer an på, hvordan du ser verden. Hvis det drejer sig om at blive rig og tjene en masse penge og få en masse materielt gods, så er jeg helt galt på den. Men hvis det handler om at leve sit liv i harmoni med Jorden, tror jeg ikke, der er nogen vej uden om det, jeg gør.«

Sådan er det.

Karsten Aaen, Anne Eriksen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

En skøn fortælling om et liv i pagt med naturen - og økologisk brød smager bedre end alt andet.
Der er en tydelig forskel i sammenligning med grøntsager og frugt, hvor det er sværere at kende forskel.

Og nu tågen er her igen, her i foråret med overgangen til SOMMERTID...
Husk at køre forsigtigt i morgen og tag hensyn til dyrene.

Allan Christensen

»Jeg er funderet på iagttagelser. De direkte iagttagelser af naturen.«
Er naturvidenskaberne, herunder kemien, da ikke også funderet på iagttagelser af naturen?
Hvad er der galt med at iagttage naturen og anvende sin sunde fornuft til at udvikle kemiske sprøjtemidler for at kunne anvende disse til at dyrke økologiske fødevarer i respekt for vilde planter og dyr?

Michael Kongstad Nielsen

Jeg synes nu stadig, at økologi handler om det derude, og ikke kun om egen krop. Kunne aldrig drømme om at købe burhønseæg eller konventionel mælk, når man tænker på, hvordan dyrene har haft det.

Anne Eriksen, Karsten Aaen og Allan Christensen anbefalede denne kommentar
Mogens Højgaard Larsen

Egentlig er det jo indlysende: »vi ikke skal give naturen gift – heller ikke os selv.«
At forsvare noget som helst andet, er at gå på kompromis med vores overlevelse. At sætte "grænseværdier" er allerede et kompromis, og hvor går grænsen for grænseværdier?
Og Allan Christensen... Du ved vist ikke ret meget om sprøjtemidler og konventionelt landbrug - gør du?

Thorsten Lind

Den meget hypede kreative klasse,
burde retteligen betegnes den privilegerede klasse,
fordi, ... kreativ er den sgu´ ikke.
Mvh Th