Læsetid: 2 min.

Morten: ’Jeg ved, jeg kan blive rask igen’

Det var det 42 tommer store tv foran vinduet, der for tre år siden udløste Morten Blytt’s symptomer
Navn: Morten Blytt Alder: 25 år Civilstatus: Har en kæreste Job før sygdom: Tømrer Job i dag: Tømrer Sygdomsforløb: Tre år

Navn: Morten Blytt Alder: 25 år Civilstatus: Har en kæreste Job før sygdom: Tømrer Job i dag: Tømrer Sygdomsforløb: Tre år

Tor Birk Trads

22. marts 2014

»Jeg fik det faktisk af at sidde og kigge ind i det fjernsyn der,« siger han og peger over på tv’et, mens han læner sig tilbage i lædersofaen i den lille, mørke lejlighed i Odense. Morten Blytt er 25 år og arbejder som tømrer. Første gang, han blev syg, var i sommeren 2011. Han blev svimmel og kunne ikke sove, og så fik han nogle mærkelige symptomer i sit hoved. »Det var som om, der løb koldt vand ned i højre side. Senere fandt jeg ud af, at det var mit nervesystem, der var helt slidt ned,« siger han.

LÆS: På flugt fra det trådløse samfund

Morten Blytt gik til læge, men lægen rystede på hovedet og sagde, at der ikke var nogen god forklaring på hans symptomer. »Han sagde, at jeg bare skulle tage og tænke på noget andet, og at det ikke kunne være fjernsynet, for så ville der jo have været en epidemi. Det handlede i virkeligheden om, at jeg ikke fik sovet og fik for meget koffein. Han bagatelliserede det hele lidt,« siger han. Efter besøget hos lægen begyndte Morten Blytt selv at google sine symptomer, og han faldt over foreningen for el-overfølsomme på nettet. »Jeg tænkte, hey, det er mig det der,« siger han og smiler. Morten Blytt lagde mobilen væk og holdt sig fra fjernsynet, og pludselig kunne han sove igen.

Drilleri og uforstand

På det tidspunkt boede Morten Blytt stadig hjemme hos sin mor. Hun var meget forstående, men hans far syntes, det var noget mærkeligt noget. Blandt vennerne blev han også mødt med skepsis. »På det tidspunkt tjekkede jeg kun min telefon morgen og aften, så jeg blev nødt til at fortælle dem, hvorfor jeg ikke lige svarede. De kunne ikke rigtig forstå det, og nogle af dem drillede, ikke på en ond måde, men nok mest fordi de ikke rigtig kunne sætte sig ind i, hvordan det var,« siger han. Det værste, han har hørt, var, at han skulle sendes på gul stue.

»Den slags tager jeg ikke seriøst, for tit ved folk ikke, hvad de taler om,« siger han.

På jobbet har han holdt lav profil med sin overfølsomhed, og han mærker heller ikke meget til den, når han går ude i fri luft. »

Man bliver ikke syg, fordi man lige går forbi en kabeltromle en gang imellem,« siger han og påpeger, at han faktisk ofte får det bedre af at gå på arbejde.

»Der er også en mental del i det. Hvis jeg for eksempel har gået ledig i en måned eller to, så bliver symptomerne værre, end de egentlig er, fordi man ikke har andet at tænke på,« siger han. Morten Blytt blev rask i foråret 2012, og han troede ikke, at han kunne blive syg igen. Men det blev han. »Jeg var overmodig,« siger han. I dag har han sagt sine tv-kanaler op, og mikrobølgeovnen er blevet smidt ud.

»Jeg ser lidt tv en gang imellem, og jeg ved, at jeg kan få et helt normalt liv igen, det har jeg jo fået før,« siger han.

LÆS OGSÅ:

Nanna: ’Jeg kan godt forstå dem, der kalder det en psykisk sygdom’

Jan: ’Nogle gange skal jeg bare være mig selv, langt ude i naturen’

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu