Læsetid: 9 min.

Staten er innovationens stærkeste motor

Det er dybt skadeligt, at staten konstant angribes for at være for stor, for dyr, uøkonomisk og magtfuld, mener professor i innovationsøkonomi Mariana Mazzucato. Det kvæler statens vigtige rolle som igangsætter inden for forskning og innovation, siger hun
Det er dybt skadeligt, at staten konstant angribes for at være for stor, for dyr, uøkonomisk og magtfuld, mener professor i innovationsøkonomi Mariana Mazzucato. Det kvæler statens vigtige rolle som igangsætter inden for forskning og innovation, siger hun

Mariana Mazzucato

8. marts 2014

Det er ordene, retorikken, narrativet, der interesserer Mariana Mazzucato, entusiastisk og veltalende professor i innovationsøkonomi ved University of Sussex i Brighton, Storbritannien. Narrativet om den alt for store, tunge, kostbare stat, der med sine regler og krav og konstante indblanding er en hæmsko for den sprudlende, energiske og innovative private sektor.

For hvad er det for en fortælling, der ligger bag, når ikke bare den danske regering med finansminister Bjarne Corydon i spidsen, men også andre vestlige regeringer løbende opstiller overordnede mål om at »øge konkurrencen i det offentlige« og »udlicitere for bedre velfærd«, som Corydon typisk forklarer projektet?

»At tæmme uhyret« lød det på forsiden af det britiske magasin The Economist’s temanummer i 2011 om ’fremtidens stat’ fremstillet som et altfortærende søuhyre; et eksempel Mazzucato hiver frem for at illustrere sin pointe.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • morten Hansen
 • Søren Rehhoff
 • Anne Eriksen
 • Olav Bo Hessellund
 • Kristian Rosendal
 • Benno Hansen
 • Carsten Søndergaard
 • Martin Åberg
 • Merete Jung-Jensen
 • odd bjertnes
 • Thomas Ryberg
 • Søren Jessen
morten Hansen, Søren Rehhoff, Anne Eriksen, Olav Bo Hessellund, Kristian Rosendal, Benno Hansen, Carsten Søndergaard, Martin Åberg, Merete Jung-Jensen, odd bjertnes, Thomas Ryberg og Søren Jessen anbefalede denne artikel

Kommentarer

HC Grau Nielsen

Så man kan godt tale om "fra forskning til faktura", men det er ikke det der ikke det der virker!!!!!

Steffen Gliese

Al aktivitet og alt initiativ i et samfund udgår fra fællesskabet, og fællesskabet - især i et demokrati - er staten.

Henrik Brøndum

De færreste kan være uenige i at staten har en vigtig rolle i innovationen. Hvis vi for et kort øjeblik accepterer, at der er nogle uheldige virkninger af en skatteprocent på 90, er det jo hurtigt at konkludere at grunden til at statens innovationsbudget er under pres, er de stigende udgifter til overførselsindkomster. Tilsyneladende vokser psykiske lidelser med rekordfart og tømmer de offentlige kasser. (Det gør antallet af ældre også, men det er der ikke noget at gøre ved). Større transportfradrag til cyklister og mindre til bilister, en befolkning i bevægelse, færre deprimerede og penge i statskassen til at styrke innovationen?

Nej, skattelettelser og -fradrag skaber ikke mere innovation - det kan vi tydeligt se her i landet!

morten Hansen, Jette M. Abildgaard, Janus Agerbo, Jens Thaarup Nyberg og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Peter Ole Kvint

De uheldige virkninger af en skatteprocent på 90, kan nemt fikses med en højere løn. Hvis folk er det værd for virksomheden.

Der to beløb. Hvad kan du leve for, og hvad er du værd for virksomheden. Der kan godt være faktor 10 imellem disse to tal. Og hvis ikke skatten tog forskellen imellem de to tal så ville du kunne pensionere dig efter få år på arbejdsmarkedet. Til skade for både virksomhed og stat.

Jakob Bagterp

Peter Hansen: "Al aktivitet og alt initiativ i et samfund udgår fra fællesskabet, og fællesskabet - især i et demokrati - er staten."

Det er en ret uheldig sammenligning i dette tilfælde. Hvis man følger Mazzucatos pointe til ende, så vil man finde, at den meste grundforskning er finansieret direkte eller inddirekte af militæret, særligt det USA der har verdens største militære budget. Mazzucato vil ikke være uenig. Men er det din definition af "fællesskab"?