Læsetid: 3 min.

Vi anbefaler: Detektiver

Hvem er bedst til at løse de vanskeligste sager og få de ansvarlige bragt for en domstol? MoTI gransker grænselandet mellem fiktion og virkelighed for at udpege fem (ja, faktisk seks) af de skarpeste hjerner, verden endnu har set
Moderne Tider
19. april 2014

Sherlock Holmes

Skal man pege på én detektiv, som rager op over alle de andre – både på grund af sit intellekt og sine evner til altid at drage de rigtige slutninger – så er det Sherlock Holmes. Blot ved at kaste et blik på et fremmed menneske, kan han oprulle hele vedkommendes livshistorie.

Verdens første rådgivende detektiv åbnede sin praksis i 1880’erne, og takket være hans gode ven og tro følgesvend, doktor Watson, kan man i dag læse om langt de fleste af de sager, som de to tog sig af. Den litterære agent, sir Arthur Conan Doyle, der sørgede for, at Watsons i alt 60 historier blev udgivet – adskillige er siden også blevet dramatiseret i både tv- og filmversioner – udgav sig i mange år for at være den egentlige forfatter og Holmes for at være en fiktion, men i dag ved alle, hvordan det egentlig hænger sammen.

Hercule Poirot og miss Marple

I en klasse for sig, hvad angår skarpsindighed og optimal udnyttelse af ’de små grå’, er både belgiske Hercule Poirot – han er meget forfængelig, så kald ham for guds skyld ikke fransk – og den aldrende britiske pebermø miss Jane Marple. Begge fandt de sig en glimrende kronikør i Agatha Christie, der skrev mange bøger om deres bedrifter – dog ikke nogen om de sager, de sammen opklarede.

Poirot er i høj grad en tankens og ikke en handlingens mand – han sidder gerne i sin lænestol, sender andre i marken og løser sagerne, når han er blevet forelagt alle fakta. Miss Marple er en sand iagttagelseskunstner. Hun bor i St. Mary Mead, en lille landsby, der er et mikrokosmos, igennem hvilket hun ser og forstår verden omkring sig.

Der er ikke den last eller menneskelige svaghed, hun ikke har oplevet i byen, og når hun bliver blandet ind i en sag andre steder i verden eller England – og det gør hun konstant – kan hun altid trække paralleller til en eller flere personer i St. Mary Mead og således opklare sagen.

Batman

Der er dem, som mener, at i tilfælde af en slåskamp mellem Batman og Superman vil Superman selvfølgelig vinde, fordi han har superkræfter. Og, ja, det er rigtigt, at hvad angår rå muskelkraft, har superhelten fra Krypton et forspring. Men når det drejer sig om hjerneaktivitet og evnen til at gennemskue og udrede mysterier, er Batman indlysende den stærkeste af de to.

Han har ingen superkræfter, men han er veltrænet, har nogle fantastiske gadgets til sin hjælp og en ninjas hurtighed og sans for at overraske, ikke mindst pga. sin dragt. Endelig er han en klassisk skolet detektiv, som bruger viden, snarrådighed og begavelse til at overliste sin hjemby, Gotham Citys, mange forbrydere, deriblandt selvfølgelig ærkefjenden, Jokeren.

Nestor Burma

Der er mange, som blandt de fransksprogede detektiver foretrækker politimanden Jules Maigret – som han portrætteres af sin biograf, Georges Simenon. Personligt er jeg dog gladest for den hårdkogte parisiske privatdetektiv Nestor Burma (kendt fra Léo Malets bøger og Jacques Tardis tegneserier), der lige så gerne skyder, som han spørger.

Han er en sej, rapkæftet europæisk slægtning til amerikanerne Sam Spade og Philip Marlowe. Med sin pibe i munden og sekretæren Hélène ved sin side frekventerer Burma selv de farligste kvarterer i det Paris, han elsker og kender som få andre. Ofte støder han sammen med politiet, men som regel er han hurtigere og bedre end det til at opklare selv de mest spegede sager. Folk har en tendens til at undervurdere ham – det fortryder de som regel.

Kriminalkommissær Morse    

Han er gnaven, utålmodig og antiautoritær, han drikker for meget øl, og han elsker at koste rundt med sin stakkels kriminalassistent, Lewis. Men Endeavour Morse er lynende skarp, han har en – ikke færdiggjort – klassisk uddannelse på universitetet i Oxford bag sig, og han elsker opera. Og det er alt sammen en fordel, når man skal opklare de mange mord, der bliver begået i den pittoreske universitetsby syd for London.

Morse bærer også på en stor, aldrig udtalt sorg, han har et hjerte af guld, og han har det med at forelske sig i kvinder med skeletter i skabet. Det forstyrrer ikke hans arbejde, men gør ham kun mere gnaven og desillusioneret på egne og verdens vegne. Man kan læse om Morse og Lewis i en række bøger af Colin Dexter, der helt usædvanligt har fået lov til at komme endog meget tæt på dem begge.

Serie

Vi anbefaler

Den amerikanske psykologiprofessor Barry Schwartz udgav for nogle år siden bogen ’Paradox of choice’, der kort fortalt videnskabeligt argumenterede for, at for mange valg gjorde os ulykkelige, og at vi konstant skulle forsøge at minimere vores valgmuligheder.

Det er der normalt ingen, der hjælper dig med, men Information kommer dig til undsætning og guider dig gennem forbrugsjunglen.

Mad, politik, politikere, tøj, musik, bøger, magasiner, eksperter, dyr, tasker, film, filosoffer, elektronik, medier, tænkere, religioner og sko – Information elsker at forbruge. Vi er selvudnævnte eksperter i forbrug, og nu lader vi vores ekspertviden komme andre til gode. Hver uge vil vi her anbefale en håndfuld forbrugsgenstande, der betyder meget for os.

Seneste artikler

 • Vi anbefaler: Hold på solbrillerne

  4. april 2015
  Solen begynder at titte frem, og både for dit syns skyld (husk formaningerne fra formørkelsen) og dit look, er det nu, du skal finde solbrillen frem fra gemmerne. Hvis de da stadig er der. For ligesom andet småt sæsonudstyr har solbrillen en tendens til at forsvinde ubemærket. Og da brug-og-smid-væk-kulturen er yt, er her fem fremgangsmåder til at holde på brillerne sommeren over
 • Vi anbefaler: Fem måder at føde på

  28. marts 2015
  Foråret er traditionelt højtid for fødsler. Vi guider dig her igennem fem populære måder, du kan lade dit barn komme til verden på
 • Vi anbefaler: Verdens bedste værter

  20. marts 2015
  Hvad gør en god tv-vært god? I hvert fald en masse karisma og evnen til at kommunikere med seerne hjemme foran tv-skærmen. For nylig blev britiske Jeremy Clarkson suspenderet fra verdenssuccessen ’Top Gear’ på BBC. I den anledning præsenterer vi fem tv-værter, det aldrig er kedeligt at være i selskab med

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her