Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Hvad skal jeg gøre med min arv?

19. april 2014

Den forgældede pige, 25 år

Jeg står til at arve omkring 150.000 kroner. Men jeg ved simpelthen ikke, om jeg skal bruge dem på at betale min gæld af eller på at skyde penge i et projekt, som er en stor drøm. Jeg har et banklån på 40.000 kroner med en rente på 10 procent, et SU-lån på 105.000 kroner, og jeg skylder mine forældre 20.000 kroner. Så der er stadig et minus på 15.000 kroner, hvis alt bliver betalt tilbage. Gælden til mine forældre skal helt sikkert ud af verden, men jeg er meget i tvivl om de to andre lån. Det ville jo være det mest fornuftige at få ryddet ud i alle de lån, men på den anden side mærker jeg ikke rigtig noget til lånene længere, fordi det kører helt automatisk. Vi er nogle venner, der i lang gerne har villet starte et magasin sammen, skribenterne er fundet, grafikerne er fundet, der er lavet en forretningsmodel. Det eneste, vi mangler, er pengene til at realisere det, og det problem ville arven kunne løse. Jeg er bange for at forspilde en stor chance ved at vælge den fornuftige vej, men det kunne jo også gå helt galt med projektet, og så ville jeg skylde endnu flere penge væk. Hvad skal jeg prioritere?

Svar I:

For et par uger siden vandt en lottospiller i Finland 363 millioner kroner i Eurojackpot. Det beløb kan man starte mange bladprojekter for, men du er ikke helt i den samme situation for nu at sige det mildt. Du er i underskud, og derfor skal du bruge arven på at høvle af på din gæld. Gæld er nemlig træls, især når der løber renter og måske morarenter på. Jeg ved det af erfaring. Det er som at have en abe siddende på skulderen, en tung abe, ikke en af de sjove aber. Man betaler og betaler, og gælden går kun langsomt nedad. Omvendt giver det en ubeskrivelig følelse af lettelse og frihed, når gælden er ude af verden. Det kan jeg også tale med om.

Normalt vil jeg sige, at man bør udleve sine drømme, når, mens og hvis man kan, for det kan være forkrøblende for resten af ens liv, hvis man aldrig ’fyrer den af’, men altid satser på det sikre. Så vil man med bedrøvelse jævnligt tænke på det, man ikke turde gøre. Men i dit tilfælde – øv, den kedelige løsning – da du kun er 25 år, ville jeg vente med drømmene, til der er overskud på bundlinjen. Måske lige snuppe en enkelt rejse først, før gælden nedbringes. Bladdrift er desuden noget af det, man hurtigst kan tabe mange penge på i Danmark.

Kristen Bjørnkjær

Svar II:

’Den fornuftige vej’, som du kalder den, at betale din gæld af med arven, hviler på et dogme, som nærmest har inficeret vores generation. Vi bruger flere penge, end vi har, og vi bør skamme os over det. De røde tal og den blødende samvittighed kan i dit tilfælde kureres med arven. Men god samvittighed må ikke forveksles med fornuft. Fornuft er ikke at vælge det ufarlige. Fornuft er at tænke sig om, men samtidig være tro mod sine drømme. Gæld til forældre er en øm tå hos de fleste, og det er fornuftigt at få den ud af verden så hurtigt som muligt. Hvad angår dit forbrugslån, synes jeg, du skal betale banken tilbage, da renten er høj. Samtidig vil din rådgiver i fremtiden være mere villig til at låne dig penge til magasindrømmen, hvis du ikke har en uafviklet gæld. Studielånet bør du imidlertid beholde. Banken er ligeglad med studiegæld, når de vurderer dine fremtidige lånemuligheder, og renten er så lav, at den ikke fås tilsvarende andre steder. Samtidig vil du have 90.000 i startkapital til din nye virksomhed, og da du ikke er eneinvestor, er det nok til at starte et selskab. Kom i gang, prøv drømmen af, også selvom I risikerer at miste penge. For megen fornuft kan være ufornuftig.

Ditte Jensen

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu