Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Kan jeg rejse uden min mand?

26. april 2014

Helene, 65 år, gymnasielærer, Århus

Jeg er en kvinde på 65 år, der står foran at skulle gå på pension. Jeg er levende optaget af alt og vil gerne opleve så meget af verden som muligt, mens jeg endnu er i fuld vigør. På grund af gode pensioner har jeg også økonomien til at gøre det.

Sammen med min mand, som jeg deler en masse interesser med, har jeg gennem årene rejst over hele kloden. Det har vi haft megen glæde af, og det har været med til at styrke vores fællesskab.

Problemet er imidlertid nu, at han er en del ældre end jeg og nu i slutningen af 70’erne. Helt ærligt, så er han ved at falde af på den. Han vil hellere sidde hjemme og drikke vin og ryge og høre god musik. Udfordrende rejser har han ikke mere helbred til. Og vist heller ikke lyst til.

Kan jeg være bekendt at rejse uden ham? Tanken giver mig dårlig samvittighed. Og det er da heller ikke sikkert, at jeg vil nyde rejsen uden ham. Jeg ved jo heller ikke, hvor længe jeg har ham. På den anden side: Hvilken glæde har han af, at jeg modvilligt bliver hjemme?

Svar I:

Problemet er ikke, om du skal rejse, for selvfølgelig skal du det, men nok så meget, hvordan den gamle herre tager det. For du holder jo af ham og vil derfor nødigt såre ham, går jeg ud fra. Eller oh, skræk, værre endnu: Hvad hvis han insisterer på, at han vil rejse med, selv om han egentlig ikke har lyst til det? En vrangvillig rejsende er en dårlig rejsekammerat. Så vil han bare sidde der i det udenlandske og knirke og være dig en klods om benet.

Plan A: Forelæg ham dit projekt. Måske synes han, det er helt fint, at du rejser alene. Så får du afprøvet, om du kan nyde at rejse alene, og han kan sidde hjemme og pusle med vinen, smøgerne og musikken – og måske endda savne dig. Det vil jo være lykkeligt.

Plan B: Hvis han siger, han vil med, så tag ham med, men foreslå, at han bliver i hotellets nærmiljø, mens du tager på udflugter. Så kan han sidde ved svømmepølen, eller hvad der nu er på lokaliteten. Der kan han så sidde og pusle med vinen, smøgerne og musikken, mens du oplever en hel masse, som du så kan fortælle ham om over aftenmiddagen. I bedste fald er der slet ikke noget problem.

Plan C: Hvis han slet ikke vil have, at du rejser, så sig, at det vil du altså, og så kan han ryge (men ikke rejse).

Kristen Bjørnkjær

Svar II:

For mig at se er problemet ikke din mand, som virker afklaret med jeres livssituation. Han har gjort klart, hvad han har lyst til at bruge sin tid på: Sidde derhjemme og nyde livet med røg og rødvin. Hindringen for dine rejseplaner er snarere din egen dårlige samvittighed over, at han sidder derhjemme, mens du er ude. Frygten for, at du ødelægger »jeres fællesskab« omkring netop rejserne ved at tage ud på egen hånd. Men faktum er, at du ikke kan ødelægge jeres fælles rejseoplevelser og minder ved at få nye uden ham. Tværtimod. De oplevelser, du får ved at rejse ud uden ham, kan han jo sagtens blive en del af, når du kommer hjem. Når du fortæller og viser billeder. Han vil formodentlig glæde sig på dine vegne, og du vil opleve, at du får mere overskud til ham og jeres nuværende fællesskab, end hvis du undertrykker dine drømme og giver ham skylden. Så måske skal du i stedet for at fortælle din mand om alle dine rejseplaner, fortælle ham om din dårlige samvittighed og frygten for ikke at slå til i den sidste del af jeres liv sammen. Formodentlig finder du ud af, at din bekymring er ubegrundet. Man elsker trods alt ikke mindre, fordi man engang imellem tænker på sig selv.

Ditte Jensen

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu