Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Johannes Riis

Gyldendals litterære direktør, Johannes Riis, kæmper dagligt for at være en begejstringsparat lystlæser i sit arbejde
5. april 2014

– Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Det spørgsmål findes der ikke noget fornuftigt svar på. Gennem århundrederne er der skrevet tusindvis af fremragende, udfordrende, omvæltende, epokegørende, spændende, intelligente, sjove, fantastiske, bevidsthedsudvidende bøger, og de har haft bud til millioner af læsere; men i litteraturens verden, i kunstens verden i det hele taget, er der ikke noget, der hedder one size fits all.

Jeg tror ikke, der findes en eneste bog, ja, et eneste kunstværk, der vil sige alle noget. Det er vi heldigvis alt for forskellige til, men der findes bøger for os alle: Der er højt anskrevne bøger, der går lige forbi én uden at efterlade det mindste spor; og en bog, der virkelig siger én noget, kan man nærmest føle sig udvalgt af: Man kan have en fornemmelse af, at den er skrevet lige præcis til én selv. Det føles dybt tilfredsstillende, den fornemmelse er fundamentalt individuel, og den skal man ikke stå til regnskab for nogen for, den behøver ikke at blive delt af én eneste for at være gyldig.«

– Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Der har været mange om buddet, det har skiftet tit og mange gange; men Højskolesangbogen har været en konstant i mit liv, den har fulgt mig trofast, lige siden jeg var dreng, og den har været med til at holde sammen på det hele. Jeg er den dybt taknemmelig.«

– Hvad er den værste bog, du har læst?

»Dårlige bøger findes der også en guds velsignelse af, og jeg har læst min del af dem. Jeg ville grumme nødig se alle de elendige bøger, jeg har læst, samlet på et sted, og jeg vil lige så nødig fremhæve nogen bestemt. Jeg kunne nemt komme til at gøre nogen uret.«

– Hvilken type læser er du?

»En professionel læser, der nyder det privilegium at kunne leve af at læse, og som hver dag af al magt forsøger at holde min indre oprindelige, forudsætningsløse, umiddelbart begejstringsparate amatørlystlæser i live.«

– Hvornår læser du?

»Så godt som altid, altså lige undtagen når jeg sover, på passende såvel som upassende tidspunkter, når som helst og hvor som helst jeg kan komme af sted med det. Pålidelige vidner haves.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer