Baggrund
Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi: Paul Bossano Prescott (1923 - 2014)

Paul Bossano Prescott blev født på Gibraltar, døde i Danmark, men levede meget af sit liv i den store verden, hvor han arbejdede som ingeniør i både Tripoli og Basra, Beirut og Qatar
Moderne Tider
26. april 2014
Bryllup. En ikke planlagt graviditet fremskyndede brylluppet mellem Ellen og Paul Bossano Prescott. De blev gift i 1958 på Cypern, hvor han var udstationeret. Privatfoto

Bryllup. En ikke planlagt graviditet fremskyndede brylluppet mellem Ellen og Paul Bossano Prescott. De blev gift i 1958 på Cypern, hvor han var udstationeret. Privatfoto

Det var ikke nemt for Paul Bossano Prescott, da han gik på pension i 1992. Den stærke mand, som havde arbejdet i hele verden og altid havde en løsning eller et fif, hvis noget skulle ordnes, havde svært ved at acceptere, at fysikken begyndte at svigte.

»Jeg fejler ikke noget, jeg dør af,« sagde han altid med et glimt i øjet.

Og det var sådan set rigtig nok. Godt nok var han alderssvækket, overskægget var ikke længere mørkt, men kridhvidt, og i de sidste år led han af gigt, men han holdt alligevel skansen som familiens stærke mand og var for børnene indbegrebet af tryghed.

Mange syntes, han lignede en britisk oberst. Høj, bredskuldret og med et kraftigt overskæg. Men det var kun det ydre, som kunne associeres med en militærmand, for i virkeligheden mindede han mest om en britisk gentleman. Venlig, interesseret og imødekommende. Til tider også hidsig, men forudsigelig. Han begejstrede og lod sig begejstre og var i den grad ikke dansker.

Paul Bossano Prescott blev født på Gibraltar, den britiske halvø på den spanske sydkyst. Han var britisk statsborger, men han havde rødder flere steder i verden, og derfor klingede hans navn også både britisk og italiensk. På Gibraltar voksede han op med sin storesøster, storebror og sine forældre. Han gik i katolsk skole, hvor han blev undervist af irske munke og havde en tryg og stabil barndom. Men så kom krigen i 1939.

Ung mand med udlængsel

For at forsvare Gibraltar blev unge mænd indkaldt til hæren, mens de fleste andre indbyggere blev evakueret til London. Derfor forlod 16-årige Paul Bossano Prescotts familie øen, mens han selv blev tilbage med sin storebror og sine to fætre. Han blev tilknyttet ingeniørtropperne og fik ansvar for et arbejdssjak, som gravede ud i halvøens klipper, og de lavede gange, kanaler og store rum, som man kunne leve i, hvis tyskerne eller spanierne skulle finde på at bombe.

Under krigen døde hans far af lungebetændelse, men hans mor og søster vendte i 1945 hjem til Gibraltar. Paul Bossano Prescott havde fået smag for ingeniørfaget, og hans velhavende, barnløse onkel mente, at han burde udnytte sit kvikke hoved. Derfor betalte han for, at Paul Bossano Prescott kunne rejse til London og uddanne sig til ingeniør i Huddersfield. Og fra da af vendte han ikke tilbage til Gibraltar. Han havde udlængsel, og halvøen var for lille og provinsiel, og han følte, at det var alt for snærende. Derfor fik han arbejde under fremmede himmelstrøg, da han som nyuddannet ingeniør blev ansat i et firma, som udførte arbejde i Mellemøsten.

Derfor har Paul Bossano Prescott boet steder, der i dag er nogle af verdens allermest krigshærgede brændpunkter. I Irak byggede han olietanke og rørledninger, som kunne føre olie ud til havnene i Syrien og videre ud i verden. Han har boet i Libanon, Syrien, Qatar, Basra, Pakistan og Nigeria – for blot for at nævne lidt fra den lange liste, og mens han rejste verden rundt, sendte han penge hjem til sin mor og søster i Gibraltar. Penge de ikke brugte, men mere herom senere.

En skole, der limer sammen

I 1958 rejste en ung, dansk kvinde, Ellen, til Cypern for at besøge Paul Bossano Prescott, der var udstationeret ingeniør. De havde mødt hinanden et par måneder forinden i København, hvor han havde holdt ferie hos nogle af sine kolleger. En del af Ellens gifte veninder mente, at hun burde møde ungkarlen fra Gibraltar, og de satte derfor et møde op. Det krævede kun en frokost i Søllerød Park og en tur på Bakken, så var hun charmeret.

Da hun besøgte ham i Cypern, blev hun hurtigt og uplanlagt gravid, men de var forelskede og giftede i oktober 1958, og deres første datter Elaine blev født på Cypern. Efterfølgende boede de i Beirut, i Tripoli og i Irland. Datteren Eva kom til og til sidst sønnen Eric, og Ellen havde et ønske om, at deres børn skulle gå i en dansk skole. I 1963 flyttede familien derfor først til Hvidovre og året efter til Greve, hvor Paul Bossano Prescott købte et parcelhus – og en folkevogn.

Selv om han i næsten 20 år havde nydt at rejse omkring i verden, var Paul Bossano Prescott ganske tilfreds med Danmark. Han roste det danske frisind og var optaget af det danske skolesystem, som han mente limede samfundet sammen. Han havde rejst i lande med enorme klasseskel, og syntes det var fantastisk, at »skraldemandens datter og direktørens søn kendte hinanden fra skolen,« som han formulerede det.

Da han blev pensioneret i 1992, blev han familiemenneske. Han passede børnebørnene, sad med dem på skødet og fortalte historier fra Mellemøsten. Han viste billeder fra ørkenen, som han havde krydset på kamelryg med en gruppe beduiner, og han fortalte om Gibraltar og sang halvplatte engelske sange.

Da hans søster døde, viste det sig, til Paul Bosannos store overraskelse, at hun slet ikke havde brugt alle de penge, han pligtskyldigt havde sendt hjem til Gibraltar. Arven brugte han på hvert år at invitere familien til halvøen, hvor han var født. Børn og børnebørn har holdt fast i forbindelsen til Gibraltar og leder nu efter et hus, de kan købe i Spanien, så de stadig oftest muligt kan besøge resten af familien i Gibraltar.

Paul Bossano Prescott døde den 5. marts 2014.

Paul Bossano Prescott

Født den 20. juli 1923 i Gibraltar

Uddannet ingeniør i Huddersfield, England og har været udstationeret for forskellige ingeniørfirmaer særligt i Mellemøsten

Flyttede til Danmark i 1963 og blev ansat i ingeniørfirmaet Christiani & Nielsen, og blev senere ansat på DTU, hvor han arbejdede med vand og miljøteknologi, indtil han gik på pension.

Døde den 5. marts 2014 på Frederiksberg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her