Læsetid: 9 min.

’Mænd føler sig også magtesløse, forskellen er, at de føler sig berettigede til magten’

Selv om mænd som gruppe stadig sidder tungt på magten, føler mange mænd sig afmægtige og retter deres vrede mod kvinder generelt og feminismen især. Sociolog Michael Kimmel har forklaringen – og et bud på hvordan ligestillet sex kan tage sig ud
Stækket frihed. ’Jeg kan ikke helt sætte fingeren på, hvad det er, men noget omkring mænd og biler fremkalder en vrede, som er helt ude af proportioner. Måske er trafikken den eneste tilbageværende arena for maskulin frihed,’ siger kønsforsker Michael Kimmel.

Stækket frihed. ’Jeg kan ikke helt sætte fingeren på, hvad det er, men noget omkring mænd og biler fremkalder en vrede, som er helt ude af proportioner. Måske er trafikken den eneste tilbageværende arena for maskulin frihed,’ siger kønsforsker Michael Kimmel.

12. april 2014

Når Michael Kimmel er ude og køre med sin søn, Zack, og de ser en ordentlig benzinsluger af en bil, smiler han til sin søn og stritter med lillefingeren. Især hvis det er sådan en panservognslignende Hummer.

»Za-ack,« siger han så og viser en krumbøjet lillefinger frem, så den 13-årige knægt ikke er i tvivl om, at der i en stor bil gemmer sig en lille pik.

Sammenhængen er selvsagt ikke videnskabeligt bevist, og Michael Kimmel er trods alt professor i sociologi og en af verdens førende maskulinitetsforskere, så han burde måske holde sig fra den slags simplificeringer, men det gør han ikke. Heller ikke når han underviser. Det gør han på Stony Brook University på Long Island i New York, hvor han er leder af Center for mande- og maskulinitetsstudier. Mandag eftermiddag fra klokken 14 til 17 leder han diskussionerne i faget Sociology of Gender sammen med en lille snes kandidatstuderende.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Hanne Ribens
 • Carsten Søndergaard
 • Jørn Vilvig
 • Kristian Løwenstein
 • Steffen Gliese
 • Niels Mosbak
 • Anne Eriksen
 • Ingrid Uma
 • June Beltoft
 • lars abildgaard
 • Ann Lemming
 • Inger Sundsvald
 • Simone Bærentzen
 • Kristina Jensen
 • Markus Lund
 • Maj-Britt Kent Hansen
Hanne Ribens, Carsten Søndergaard, Jørn Vilvig, Kristian Løwenstein, Steffen Gliese, Niels Mosbak, Anne Eriksen, Ingrid Uma, June Beltoft, lars abildgaard, Ann Lemming, Inger Sundsvald, Simone Bærentzen, Kristina Jensen , Markus Lund og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Grethe Preisler

Enhver ting er enten konkav eller -vex
så alt hvad han drømmer er noget med sex!

(køb en kam og red håret)

Autopiloten som redaktør! Enhver US-professor fra et hvilket som helst inferiørt universitet, kan være sikker på, at blive refereret til mindste komma i enhver dansk avis, hvor den amerikanske provins ligestilles med den danske andedam. Er det nødvendigt, at gå tre år på journalisthøjskolen for at lære den slags?

Men ellers - den hvide mand ser sine tilranede privilegier og magt antastet af veluddannede og selvbevidste kvinder. Uha, uha, det ser ud til at være ret slemt, i hvert fald hvis man skal bedømme det ud fra mængden af flæbende mænd. I stedet for at reflektere over egen rolle og funktion, og forstå, at tingene forandrer sig vedvarende, så ender det i klynk og anklager, om at blive tilsidesat, og berøvet, det man(d) mener er ens natur- og gudsgivne ret.

Personlig får jeg kvalme fordi så mange af mine medbrødre flæber over kvinder, der bruger de muligheder, som tilværelsen giver. Tør øjnene og tag udfordringen op i stedet.

Inger Sundsvald, Marianne Rasmussen og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

"Jeg siger ikke, at det skal være 50-50, det lyder ret kedeligt, men hvad med 90-10 og så 10-90, du ved, veksle frem og tilbage mellem de to. Det synes jeg lyder ret sjovt."

Og jeg synes, det dér 10-90 lyder som en udpræget 'male fantasy'. Men hvad véd jeg. For mig hverken lyder eller er 50-50 med udsving i varierende størrelser til begge sider spor kedeligt.

Majbritt Nielsen

Jeg læser dette som at de mænd som udelukkes fra Magten,( i hvilken form de nu må mene de har ret til) vender og sparker ud efter den de mener er under deres værdighed, kvinder. I stedet for at vende sig mod den der virkelig har taget hans Magt?
Hmm
Det minder om historien, om dæksdrengen der sparker skibshunden. Da han har fået spark af bådsmanden.

Marianne Mandoe, Hanne Ribens og Fam. Tejsner anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

Godt nok utroligt at man kan vide så lidt om mænd og biler og stadig være professor og komme i avisen.
Mænd konkurrerer med andre mænd ved at købe store biler – vi er ikke så dumme at vi igennem automobilets 100 års historie ikke har fundet ud af at kvinderne er stort set ligeglade med antallet af cylindre så længe den kan klare turen ned til brugsen og tilbage. Der er en ting der over alt andet tiltrækker kvinder – en slags pendant til silikonebrysterne: Social position. En mand der respekteres, ja måske ligefrem beundres af andre mænd. Chef titlen på visitkortet går lige i ovarierne – og kan man ikke opnå dette – er det at køre i en bil som de andre mænd godt kunne tænke sig, og dermed udviser respekt overfor ham der har den – den bedste løsning.
Vi taler her om det store flertal – selvfølgelig findes der nicheområder, f.eks. den gode romanforfatter – der også kan begejstre. Men ligeså umuligt det er for 100 vis af empatiske sociologer og sundhedskampagner at få mænd til at lade være med at dreje hovedet når silikonerne kommer forbi – lige så umuligt er det at afskaffe betydningen af penge og magt.

Hugo Pieterse, olivier goulin og Preben Bollerup anbefalede denne kommentar
Jan S. Sørensen

"Mænd føler sig også magtesløse, forskellen er, at de føler sig berettigede til magten"
Alle mænd? Danske? Amerikansek? Rumænske? Arentinske? Fø? Nu? I alle samfundslag? Nedslående, at man i en avis hvor man forventer at kunne blive klogere på væsentlige ting, støder på denne amerikanske , og åbentbart også danske, semi-religiøse debat, en ideologi for folk der prøver at forsvare deres rolle i samfundet. Det er simpelthen for lang ude.
"Mænd føler sig også magtesløse, forskellen er, at de føler sig berettigede til magten": Jeg har spurgt et udvalg af mænd jeg har stødt på om citatet gælder for dem. De svarede ikke, men så blot på mig med undren.

Kristian Løwenstein

Spændende.

Hvis man vil vide mere om de til tider klaustrofobi fremkaldende kønsbokse som mainstreamkulturen og de dominerende økonomiske aktører længe har forsøgt at masse både mænd og kvinder ned i så kan jeg anbefale følgende forelæsningsrække fra Sut Jhally (2009) om køn, sex og race som også inddrager Michael Kimmel og mange andre interessante hoveder indenfor dette brede felt http://www.sutjhally.com/courses/comm387/clickheretogotothe/

Gratis og nem at hente, og masser af indsigt for både mænd og kvinder selv om det hovedsageligt er med de amerikanske samfundsbriller på.

Derudover er det hvis almindeligt kendt at folk der ser dem selv som særlige frie altid bliver irriterede når sociologer peger på at netop de er særlig kulturelt determineret.

Eller sagt på en anden måde. Naturen elsker forskelle, men samfundet hader dem som regel.

Den eneste forskel på mænd og kvinder i denne henseende er vist at mænd aldrig bruger deres køn til at offerliggøre sig under når de føler sig snydt for magten.

Steffen Gliese

Det, Anders Feder, gør de tværtimod hele tiden.

Marianne Mandoe, Lise Lotte Rahbek, Sabine Behrmann, Carsten Søndergaard, Majbritt Nielsen, Hanne Ribens og Ingrid Uma anbefalede denne kommentar
Torben Knudsen

Der er personen og der er kønnet.
De sidste mange år ender mange diskussioner og indlæg imellem benene og ikke, hvad der forgår imellem ørerne.
Kom til mig om aftenen
Efter en lang og rig dag
Når jorden duftfer og skyerne hviler som bjerge på afstand
Lykkelig vil jeg da skilles fra alt, som har været mit
Lad mig til afsked blot høre fuglenes sang
Som et fløjt fra min ungdoms solbeskinnede enge

Er det ikke præcis denne følelse af at have fortjent bedre end man får, der driver Nationalisten /xenophoben til at beskylde de "fremmede" for at ødelægge den vante orden, Liberalisten, der "ville være rig, hvis ikke det var for skattefar"?

Steffen Gliese, Carsten Søndergaard og Hanne Ribens anbefalede denne kommentar

Det nævnes hele to gange i artiklen, at Kimmel er en af de førende maskulinitetsforskere, om end han reduceres lidt undervejs, da han først betegnes som en af verdens førende, mens han i anden omgang kun er en af de førende i USA. Måske burde det være nævnt mange flere gange, således at han på passende vis kunne blive reduceret yderligere. For hans fremtrædende status giver næppe mening, uden for en rent feministisk og propagandistisk kontekst.

At mænd kan føle sig magtesløse giver vist sig selv. Trods alt har den almindelige gennemsnitsmand og ditto kvinde det tilfældes, at de ikke råder over voldsomt megen magt. Men Kimmel mener at mænd er frustrerede, fordi de føler sig berettigede til magten, hvilket underforstået skal være på bekostning af kvinderne. Jeg kunne godt lide at blive bekendt med hvor – og af hvem – sådanne synspunkter fremsættes, at mænd har en særlig ret til magt? Den modvilje som mange mænd udtrykker mod feminismen, drejer sig mest om at kritisere synspunkter i retning af, at kvinder skal tilkendes en særlig ret til at få overdraget magt og privilegier, gennem kvoter og lignende. Altså det modsatte synspunkt af, at et kønstilhørsforhold i sig selv berettiger til magt. Men da dette måske netop er et udgangspunkt for feminister som Kimmel, forventer de vel, at dem der modsiger dem, tænker på samme måde.

Hans opfattelse af, hvad der udgør traditionel maskulinitet forekommer at være både bastant og fordomsfuld. Dette er vel ikke noget godt udgangspunkt for en forsker, og da slet ikke én der skal forestille at være førende i faget. Men det passer så meget desto bedre, til en propagandistisk hensigt. F.eks. lader det til, at han, såvel som så mange andre, mener at sexisme pr. definition er noget som mænd udsætter kvinder for, og aldrig omvendt. Men en sådan opfattelse er jo i sig selv et udtryk for sexisme! Ligeledes er postuleringen af kønskonstruktioner, og kritik af samme, først og fremmest et udgangspunkt for selv at lave kønskonstruktioner, og propagandere for disse som værende gode og rigtige.

Og så tænder han på politisk korrekt sex. Tænk engang, og hvad så?

Tommy Steen Nielsen, Hugo Pieterse og Peter Jensen anbefalede denne kommentar

(Jeg er en anden Peter Jensen end den ovenstående)
Nu forstår jeg bedre hvordan sociologisk kønsforskning er komme frem til konklusioner der ligger så langt fra de fakta som biologisk kønsforskning har akkumuleret. Biologisk kønsforskning kigger videnskabeligt objektivt på virkeligheden. Sociologisk kønsforskning burde foregå på det teologiske fakultet.

Hugo Pieterse

En anden Peter Jensen: "Sociologisk kønsforskning burde foregå på det teologiske fakultet".

Enig. Og det teologiske fakultet burde have strøget ordet "logisk" og komme ind under kirkeministeriet eller blive én af Uffe Elbæks projekter.

Den norske sociolog / komiker Harald Eia har begået en genial programserie omkring problemet med nyreligiøsitet og ideologi i bl.a. sociologiske teorier og "forskning". Der tales norsk og engelsk - med engelske undertekster. Denne er en god begyndelse:

http://www.youtube.com/watch?v=tiJVJ5QRRUE

(1-7) The Gender Equality Paradox
(2-7) The Parental Effect
(3-7) GayStraight
(4-7) Violence
(5-7) Sex
(6-7) Race
(7-7) Nature or Nurture

Helene Nørgaard Knudsen

Det er sjovt at lege med kønsrollerne og magtfordelingen. Et lige forhold er vel hvad vi alle ønsker.

"The answer to lifes mystery is simple and direct: sex and death.", Motörhead

Steffen Gliese

Hold nu op med den overspændte biologisme: den kan ikke forklare verden, for den tager ikke højde for, at det er omgivelserne, der påvirker udviklingen. Naturvidenskabelig reduktionisme har i de sidste 150 gang på gang vulgariseret og nedskrevet komplekse fænomener, som er i iagttagelige for enhver, der løfter hovedet fra bøgerne eller laboratorieglasset. Om noget er vi på vej væk fra en firkantet forståelse af determinering - selv planter og dyr tilskrives i disse år i højere og højere grad bevidsthed, fordi vi ENDELIG faktisk holder op med at antage og undersøger sagerne uhildet. Og her står Darwin vist mest i vejen.

Søren Johannesen

Er en Mand i en bil i virkeligheden Ironman, et misfoster med overnaturlige kræfter og dermed potentiale til fuld kontrol? Vi mennesker, specielt mænd, har ikke godt af legetøj som giver os flere kræfter end hvad én Mand burde have.

En mand, et los i røven - det kan ikke forrette den store globale skade
En mand, militært isenkram - og vi står Alle midt i Kiev
Vi kan ikke styre vore "overnaturlige" kræfter

Vibeke Rasmussen

"For hans [Michael Kimmel] fremtrædende status giver næppe mening, uden for en rent feministisk og propagandistisk kontekst."

Hvilket jo så heldigvis heller ikke er tilfældet. Der er gu'skelov mange mænd, der ikke, lige så snart der opstår en debat om køn, kønsforskning o. lign., propper fingrene i ørerne og messer 'jeg kan ikke høre, hvad du siger', når nogen giver udtryk for et andet synspunkt end deres eget. Eller når nogen, som eksempelvis Michael Kimmel gør i ovenstående, delagtiggør andre/os i den indsigt årtiers forskning har bibragt ham.

Og til trods for at begrebet "kvoter" overhovedet ikke er omtalt i artiklen, bliver det med usvigelig sikkerhed bragt på banen i kommentartråden. Hvad er det dog ved blot tanken om eventuel indføring af kvoter, der får nogle (mænd) til at 'get their panties in a twist'?

Selv om Michael Kimmel naturligvis ikke kan svare på vegne af Informations kvote-forskrækkede debattører, giver han, hvad der lyder som en plausibel del af forklaringen, hér fortalt til et tysk publikum:

"The way we think about gender equality – in many industrial societies in Europe and North America – we are told to think of it as a zero-sum game. So what men think very often is that if women win, men are gonna lose."

http://m.youtube.com/watch?v=-bJEdSJkMF4

Inger Sundsvald, Jørn Vilvig og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Interessant foredrag af Kimmel. Gode pointer som f.eks., hvad den hvide, hhv. den sorte kvinde ser i spejlet. Den første ser en kvinde, den anden ser en sort kvinde. Og manden ser i spejlet "a human being" - et menneske . . . og så kan vi selv tænke over, hvad kvinden ser i spejlet.

I Ny Kongensgade i København kalder en frisørsalon m.m. sig "Frau und Mäench". Det er tvetydigt - og ikke til at vide, hvad man skal mene om det.

Vibeke Rasmussen
Det gør ingen forskel, at kvoter ikke er nævnt i artiklen. Hver gang al denne snak om, at gøre op med mænds såkaldte privilegier skal konkretiseres i praksis, så handler det altid om kvoter eller lignende former for særbehandling, selvom man ofte forinden forsøger at gemme det bag en masse floskler om, at ligestilling er i begge køns interesse osv..

Når ”vrede mænd” kommer med kritik, og føler at de mister ”berettiget” magt, er der som regel tale om kritik af konkret særbehandling af kvinder. Selvfølgelig findes der også mænd som bare rakker ned på kvinder, men det er en tendens der går begge veje. Og dette kan aldrig berettige til, at afvise alle der påpeger, at ligestillingstiltag ofte reelt indebærer diskrimination, som ”vrede mænd” eller lignende.

Men Kimmel vil uden tvivl gerne afvise sine kritikere på denne måde, hvilket også fremgår af den video som du har vedhæftet. Han taler således om, at mænd ofte føler at man tager noget fra dem, og giver et eksempel med at en mand mener at en sort kvinde har taget ”hans” job. Derefter kører han løs med en smøre om, at mænd på forhånd føler at de har krav på alting, på grund af deres historisk betingede privilegier (hvis eksistens i dag, i de vestlige samfund, er et rent postulat). Men det er også klart underforstået i sammenhængen, og i den amerikanske kontekst, at der ved eksemplet med den sorte kvinde er tale om, at hun har fået sit job ved Affirmative Action. Selvom det bliver pakket ind i megen anden snak, er kernen som regel, at der er tale om et forsvar for kvoter, og andre konkrete særrettigheder.

I videoen virker Kimmel endda endnu mere plat og fordomsfuld, end i artiklen, og gør sig heller ingen større umage med at underbygge sine postulater.

Steffen Gliese

Desværre er ligestilling blevet sådan en socialdarwinistisk praksis, der passer utrolig godt til mange mænds socialisation som urtidsjægere, men som overser det civilisationistiske træk, at man er nødt til at modificere jungleloven, herunder det forhold, at mænd stort set alene forholder sig til andre mænd i deres sociale praksis.

Michael Bruus

”Mænd føler sig også magtesløse, forskellen er, at de føler sig berettigede til magten”
Det er måske sandt i nogen udstrækning, men er det samme ikke tilfældet for kvinder? Er her ikke tale om en aldeles stereotyp og unuanceret artikel som totalt overser kvindens magt i hjemmet og kun fokuserer på manden i samfundet?

Steffen Gliese

Janus Agerbo, det er denne holdning, der skaber terrorister: middelklassemænd, der oplever, at de ikke fik af tilværelsen, hvad de var berettigede til. De, der har så travlt med at udnævne andres samfundskritik til "offermentalitet" for selv at løfte en selvstændighed, de ikke kan bære i forhold til de herskende strukturer. "Jeg gjorde det, der blev forventet af mig, og alligevel gik det galt".

I tilknytning til Michael Bruus' bemærkning kan man også fremføre, at dette at gøre krav på særbehandling, for at få mere magt, vel faktisk er den mest tydelige måde at signalere, at man netop føler sig berettiget til magten.

Tommy Steen Nielsen

Lad nu Kimmel boltre sig med de ulve han hyler iblandt. Når Kimmel istedet for at definere sin rolle som den nye mand i det moderne samfund vælger at kaste sig i armene på ny-feministerne, så er der sgu' da ikke meget at hente for os moderne mænd, der har været med fra dengang man med et par velvalgte citater fra Erica Yong stod med trusserne i hånden, mens vi nynnede "Hendes mund siger nej, men hendes øjne siger ja".
Det vanskeligt at blive oprigtigt interesseret i hvad Kimmel har fundet frem til, når oplevelsen nærmest må samstilles med en pygmæ fra det mørkeste Afrika, der bliver belært om naturgudernes gøren og laden af en nyudklækkede etnograf fra Oslo.
Kom nu ind i kampen.