Læsetid: 3 min.

Den perfekte Manhattan: En for min skat og en mere for vejen

Tit fik Frank Sinatra sig også en drink på scenen, når han optrådte, altid ulasteligt klædt i smoking. Han gjorde det til et ritual at have en ubrudt flaske Jack Daniel’s stående

Associated Press

26. april 2014

I maj og juni 1958 indspillede Frank Sinatra sit vel nok bedste album for Capitol Records. Albummet hedder Frank Sinatra Sings For Only The Lonely.

Mange af Sinatras lp’er for Capitol var ’konceptplader’, og Only The Lonely var en samling melankolske aftensange som f.eks. »It’s A Lonesome Old Town«, »Willow Weep For Me« og »Blues In The Night« – sange om uigengældt kærlighed og dystre tanker i skumringstiden af den slags, amerikanerne kalder torch songs, fakkelsange, a la moderne udgaver af Det var en lørdag aften, og alle tolv sange er mesterligt arrangeret og dirigeret af Nelson Riddle.

Pladen slutter med den bedste barsang nogensinde, Harold Arlen og Johnny Mercers »One For My Baby (And One More For The Road)«. Sinatra har altid omtalt sig selv som saloonsanger, og han havde et gensidigt kærlighedsforhold til spiritus – whisky i almindelighed, Jack Daniel’s i særdeleshed.

Det hedder sig, at det var entertaineren Jackie Gleason, der introducerede Jack Daniel’s for Frank Sinatra i midten af 50’erne. De forblev gode venner resten af livet. Alle tre. Sinatra gjorde Tennessee-whiskyen til sin signaturdrik. Han havde flere flasker stående i sit privatfly, og i hans garderobe – hvor end i verden den var – fik han sørget for, at der altid stod en flaske og et isafkølet glas og ventede på ham.

I 1950’erne var Jack Daniel’s-destilleriet i Lynchberg ikke specielt populært, og udbuddet ikke det største, men Sinatra var god til at få venner, så i whiskyens navn stiftede han en eksklusiv klub, hvor kun hans nærmeste blev optaget som medlemmer, og han allierede sig med destilleriets første egentlige sælger, en italiener ved navn Angelo Lucchesi.

Sinatra kaldte ham The Kid, og da Lucchesi sørgede for den første leverance af flasker til newyorker-natklubben The Copacabano, hvor Sinatra optrådte, fik han prædikatet ’ven for livet’.

Den perfekte Manhattan

  • 5 cl whisky, fx Sinatra Select
  • 2 cl rød vermouth, fx Noilly Prat Rouge
  • 1 skvæt Angostura
  • Pynt: 1 rødt cocktailbær, helst ægte maraschino

Fyld et røreglas halvt med nye, friske isterninger. Kom et skvæt Angostura over og hæld dernæst whisky og vermouth op i glasset. Rør forholdsvis hurtigt i cirka 10 sekunder og si op i et cocktail- eller sjusglas pyntet med et cocktailbær. Server straks.

Eksklusiv Sinatra

Tit fik Sinatra sig også en drink på scenen, når han optrådte, altid ulasteligt klædt i smoking. Han gjorde det til et ritual at have en ubrudt flaske Jack Daniel’s stående. Han kom tre-fire isterninger i et stort sjusglas, skænkede en tofingerssjus og fortyndede med vand. Så skålede han med publikum og sagde:

»This is a gentleman’s drink. This is nice.«

Frank Sinatra og Jack Daniel’s var uadskillelige, og det hedder sig, at hans yngste datter, Nancy Sinatra – selv en populær sangerinde med hvem han sang et par duetter, bl.a. den uimodståelige Somethin’ Stupid – lagde en flaske i sin fars kiste, da han blev begravet i 2008, 82 år gammel.

Nu har Jack Daniel’s yderligere hædret sangeren. De laver mange særproduktioner i mindre kvantitet, og et af deres seneste skud på stammen hedder Sinatra Select, en særlig eksklusiv variant af deres sædvanlige whisky. »Bold« og »smooth«, kalder de den, og til formålet har de bl.a. fremstillet særlige fade, som via indvendigt skårne furer eksponerer spiritussen til større overflade af egestave end deres almindelige fade.

Det lykkedes mig at finde en flaske i lufthavnen i Houston, da jeg fløj hjem for en måneds tid siden. Den er ikke til at skaffe i almindelige butikker, og med en pris omkring 1.000 kroner for en flaske hører den da også til i den lidt dyrere ende af parameteret.

Men den kan findes på enkelte hjemmesider, også i Europa, og den er jagten værd. Via et hemmeligt nummer i æsken er jeg nu også medlem af Sinatras Jack Daniel’s Country Club, så det er gået så som så med det eksklusive.

Alle produkter fra Jack Daniel’s er såkaldt sour mash whisky, hvor den gærede mask lavet på majs, rug og maltet byg går igen fra gang til gang som en slags surdej. Bourbon er også sour mash whisky, som bl.a. skal være lavet af mindst 51 procent majs. Jack Daniel’s gør meget ud af at sige, at deres whisky ikke er bourbon, men Tennessee Whiskey, men da det ene ikke udelukker det andet, så er det mere et reklamestunt end et faktum, da bourbon ikke – som mange tror – behøver at være fremstillet i Kentucky.

Normalt laver jeg mine Manhattans med canadisk whisky, da den smager af en blanding af bourbon og god blended skotsk whisky, men jeg har testet Sinatra Selection, og det fungerer mere end ganske glimrende.

Serie

Blandingsbatteriet: Drinks til enhver lejlighed

Alt hvad der er værd at lave, er værd at lave ordentligt. Det gælder også drinks. I denne serie har vi samlet vores bedste opskrifter på både klassiske drinks og mere kuriøse miksturer.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mikkel Holm-Pedersen

Fin lille artikel, men må jeg stilfærdigt bemærke, at en Perfect Manhattan både indeholder sød og tør vermouth? Det gælder i øvrigt også for martinier....