Baggrund
Læsetid: 3 min.

Vi anbefaler: Fem bøger om sex til konfirmanden

Det er konfirmationstid, og selv om der på gavelisten kun står ’en kuvert med penge’, iler vi til med årets ide til konfirmanden: en bog om seksualitet. Vi guider dig til fem bøger, der kan give både indsigt og blussende kinder hos enhver teenager. Som bonus vil bogen sansynligvis også vække opsigt på gavebordet
Moderne Tider
10. maj 2014

Make Love – en oplysningsbog

Denne – også på billedsiden – meget smukke og værdige bog er skrevet af den danske sexolog Ann-Marlene Henning – i første omgang til det tyske marked. Men den har siden gået sin sejrsgang med udgivelse i syv lande og over 100.000 solgte eksemplarer. I 2014 kom den danske udgave.

Den henvender sig til begge køn og behandler lavpraktiske emner som kønssygdomme, graviditet og onani. Forfatterens formål med bogen var blandt andet at vise og fortælle unge om helt almindelige kroppe. »Til daglig bliver de bombarderet med feticher, perversioner, retoucherede idealer og mere eller mindre direkte budskaber om, at man skal performe, og at man skal have orgasmer med det samme og hele tiden,« har hun blandt andet sagt til Femina. Bogen er ment som et modtræk. Og det gør den godt.

People’s Press. 245 sider. 250 kroner

Kvinde kend din krop

Der rejste sig et ramaskrig, da den udkom første gang i 1975. Siden har Kvinde kend din krop fået klassikerstatus og er blevet opdateret hvert årti. Den er skrevet af et kollektiv af kvindelige forfattere, og den seneste udgave fra 2013 er en flot bog med blik for kvindekroppens mangfoldighed.

Som anmelderen i Politiken skrev ved udgivelsen: »Det ligner i høj grad en coffee-table book«. Omvendt mente samme anmelder, at den sprogligt ramte ved siden af: »min kusse ligner hverken en rose, en kløver eller en tulipan – den ligner en kusse,« lød det i anmeldelsen.

Og her på redaktionen vil vi gerne afsløre, at vi ikke bruger ordet »kønskinder« om skamlæberne. Er man rundhåndet, kan man kaste et par teaterbilletter til forestilllingen af samme navn oven i boggaven. Kvinde kend din krop som teaterforestilling fik ros og Reumertpris ved opsætningen i 2011 og er på plakaten igen i juni måned 2014 på teatret Mungo Park.

Tiderne Skifter. 527 sider. 300 kroner.

Sådan piger

»Hvad kalder du den?« lyder det i første kapitel i bogen til teenagerpiger om at komme i puberteten Sådan piger. ’Den’ er kussen og ifølge forfatterne Marianne Egense og Annlil Frolov kan man blandt andet kalde den »fi«! Modsat Kvinde kend din krop er denne bog fra 2009 mere ligefremt sprogligt bud til unge kvinder om seksualitet med videre.

Mens bogen blev modtaget begejstret flere steder, var anmelder i Jyllands-Posten lektor og debattør Lone Nørgaard ved at stå af allerede i indledningen, der slutter: »Hyg dig med den. Knus, Marianne og Annlill.« Og her er ’den’ altså bogen. Lone Nørgaard skrev:

»Ærlig talt – er det ikke lige omklamrende og familiært i forhold til ukendte læsere, også selv om målgruppen er 12-18-årige piger?« Nørgaard mente også, at seksualiteten fyldte for meget i denne pubertetshåndbog. Men dermed skriver den sig lige ind i denne guide. Tak for det!

Høst og Søn. 128 sider. Pris 200 kroner

Respekt drenge

Bogen er skrevet af den svenske seksualvejleder Inti Chavez Perez og henvender sig med krop, kærlighed og sex i fokus til drenge i puberteten. Der er fakta om både onani, følelser, liderlighed og piger. Men bogen tager også drengerollen til kritisk revision og diskuterer, hvad der er ’en rigtig dreng’.

Her i avisen kaldte vores anmelder David Rehling bogen for »et vårfrisk bud på en nutidig sexvejledning«. Og han hæftede sig ved, at bogens forfatter maner til gensidig respekt i parforholdet, ved blandt andet at tage nedsættende sprog om kvinder op til diskussion.

Høst og Søn. 168 sider. 200 kroner.

Hulebjørnens klan

Hvis du synes, der skal ligge litteratur på gavebord et frem for fagbøger, foreslår vi stenaldersex i seks bind. Jean Auels bøger om Jordens børn er solgt i 45 millioner eksemplarer verden over fra den første udkom i 1980 til det sidste bind i 2011.

Når Jean Auel skriver om en simultanorgasme, at »han mødte hende på bølgetoppen«, er det ikke stor kunst. Men for den blaserte teenager kan sex på skind i huler for 35.000 år måske føles mindre anmassende end den detaljerede biologiske gennemgang.

Selv om man som læser også rejser hen over mange stepper og lære navnene på mange planter, er der godt med saftige scener. Og så kan bøgerne oven i købet sagtens stå fremme på teenageværelset uden at vække anstød – men mindre den højpandede onkel kommer forbi og disser de litterære kvaliteteter.

Forlaget Samleren. Over 500 sider. 150 kroner.

Serie

Vi anbefaler

Den amerikanske psykologiprofessor Barry Schwartz udgav for nogle år siden bogen ’Paradox of choice’, der kort fortalt videnskabeligt argumenterede for, at for mange valg gjorde os ulykkelige, og at vi konstant skulle forsøge at minimere vores valgmuligheder.

Det er der normalt ingen, der hjælper dig med, men Information kommer dig til undsætning og guider dig gennem forbrugsjunglen.

Mad, politik, politikere, tøj, musik, bøger, magasiner, eksperter, dyr, tasker, film, filosoffer, elektronik, medier, tænkere, religioner og sko – Information elsker at forbruge. Vi er selvudnævnte eksperter i forbrug, og nu lader vi vores ekspertviden komme andre til gode. Hver uge vil vi her anbefale en håndfuld forbrugsgenstande, der betyder meget for os.

Seneste artikler

 • Vi anbefaler: Hold på solbrillerne

  4. april 2015
  Solen begynder at titte frem, og både for dit syns skyld (husk formaningerne fra formørkelsen) og dit look, er det nu, du skal finde solbrillen frem fra gemmerne. Hvis de da stadig er der. For ligesom andet småt sæsonudstyr har solbrillen en tendens til at forsvinde ubemærket. Og da brug-og-smid-væk-kulturen er yt, er her fem fremgangsmåder til at holde på brillerne sommeren over
 • Vi anbefaler: Fem måder at føde på

  28. marts 2015
  Foråret er traditionelt højtid for fødsler. Vi guider dig her igennem fem populære måder, du kan lade dit barn komme til verden på
 • Vi anbefaler: Verdens bedste værter

  20. marts 2015
  Hvad gør en god tv-vært god? I hvert fald en masse karisma og evnen til at kommunikere med seerne hjemme foran tv-skærmen. For nylig blev britiske Jeremy Clarkson suspenderet fra verdenssuccessen ’Top Gear’ på BBC. I den anledning præsenterer vi fem tv-værter, det aldrig er kedeligt at være i selskab med
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bjørn Pedersen

Ja, hvis der er noget konfirmander da ønsker sig, må det da være bøger om onani på deres gavebord fra familie og bekendte. Tror snarere at sådanne gaver til en konfirmation ville være beregnet til familie og bekendte, der gerne vil ses som særligt "frisindede" af de øvrige gæster.

Vibeke Rasmussen

For nogle år siden trodsede jeg titlen og læste Sten Hegelers "Kun for mænd". Lånt på biblioteket. Den fortalte fuld af underfundig humor og kærlighed til emnet (surprise :)) om mange rigtig fornuftige ting, som det er godt at vide, om 'når kønnene bli'r blandet'. Desværre viste det sig, at bogen var udsolgt fra forlaget og ikke siden genoptrykt, for den ville ellers have været en oplagt gave til alle drenge – og piger med for den sags skyld – som når skelsår og alder.

Men måske ikke lige netop som konfirmationsgave. :)

Torben Knudsen

Som at sætte sig ind i en bil første gang og afprøve alle varianterne uden det sniger sig ind, hvorfra og hvortil, grundlaget, kærlighed til et andet menneske indgår ikke i emnet.

Lige præcis sex scenerne var det, jeg fandt klart mest uinteressant ved Jordens Børn serien. Normalt har jeg intet imod, at der ikke bliver lagt fingre imellem i en bog. Hverken med vold eller sex. Men her fortsatte de bare med at bolle på side-efter-side-efter-side. Jeg endte med altid bare at bladre forbi det, fordi jeg i den grad syntes at det bremsede handlingen - hvilket er ærgerligt, for resten af indholdet i serien, var pisse godt.

Morten Balling

Den anatomiske del af sex har ungerne formentlig ret godt styr på allerede i en alder, der ville skræmme mange forældre, qua porno på nettet. Lang tid før konfirmationsalderen. Til gengæld kan man snakke med ungerne om de følelsesmæssige aspekter ved sex, hvis man da ellers selv forstår det ;)