Læsetid: 3 min.

Vi anbefaler: Den rette hilsen

Skal man kramme eller give hånd? Hvornår må man kysse? Aldrig har vi været så fri til at gøre, som vi vil. Men slagsiden af al den frihed er kaos. Én konsekvens af rodløsheden er det akavede øjeblik, der typisk opstår, når to mennesker møder hinanden og skal enes om en passende måde at sige goddag på. Her er fem veje ud af normløsheden
24. maj 2014

Det faste håndtryk

Et sikkert valg på tværs af køn og kontinenter. Møder du en fremmed person, så gå efter håndtrykket med det samme. Signalér med dit kropssprog, at der ikke skal krammes. Lad den venstre arm hænge ned langs siden og løft din åbne højrehånd.

Tøv ikke! Den akavede situation opstår først, hvis dit kropssprog bliver svært at afkode, og alle går i panik. Se lige frem. Hold øjenkontakt, tag fat i modpartens fremstrakte hånd og bevæg den op og ned tre gange. Hold ikke fast for længe. Det er uhyggeligt.

Gentag samme gestus, når I skilles igen. Hvis stemningen er til det, kan man tilføje en nænsom venstrehånd om partnerens højre håndled. Men pas på, du ikke bliver ironisk og onkel-agtig.

I mange lande, særligt i Sydøstasien og arabiske lande, foretrækker man et mere slattent håndtryk, og et fast greb kan opfattes som direkte ubehøvlet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

Det værste at se på er alle dem, der kører håndfladen op og ned ad modpartens ryg, som skulle vedkommende trøstes.

Og i øvrigt er der masser af situationer, hvor man som hilsen kan nøjes med at løfte øjenbrynene, mens man vipper hovedet en anelse bagover. Lyder det arrogant? Det er det ikke. Prøv det selv!

Karsten Aaen, Jens H. C. Andersen og Jakob Silberbrandt anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Lige præcis det, du beskriver dér Maj-Britt, med at køre hånden op og ned ad ryggen på en anden person, giver mig et billede af overløberen Jesper Petersen, som, efter at have svigtet SF til fordel for S, hvilket han straks blev belønnet for med et prominent ordførerskab, ankom til gruppemøde. Her satte han sig ved siden af en ung partikammerat (pt!), som tilsyneladende lykønskede ham med udnævnelsen, hvorefter Jesper Petersen … trøstende(?) kørte sin hånd op og ned ad ryggen på denne jævnaldrende partifælle!

Den gestus virkede i lige præcis dén situation bare nedladende, så … upassende.

Men jeg vil nu stadig acceptere brugen – og også selv bruge den – som en trøstende gestus, hvor man ikke arrogant viser, at man føler sig overlegen, i forhold til den man trøster. Som JP gjorde.

Det værste er det lamme kropssprog - at man absolut skal klaske basunkinderne sammen - først på den ene side - så den anden - en utilstedelig tøsehilsen for ordentligt mandfolk ...

Jens H. C. Andersen og ulrik mortensen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Ja, 'ordentlige'(?) mandfolk klasker i stedet brystkasserne sammen.

I mangel af horn og gevirer? ;)

Finn Rantzau, Rikke Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Bo Johansen

Næh næh. Først hamres en knyttet næve mod modtagerens venstre kæbeparti. Derefter placeres tandsættet omkring højre øre og der bides igennem til der opstår blodsmag.
Sidste part af hilsnen er et knæ i skridtet. Hvis personen er en man ikke kender, kan man med fordel benytte foden til et spark. Husk at tage tilløb. Om det er højre eller venstre knæ/fod der bruges afhænger af den sociale kontekst og politisk tilhørsforhold.

Maj-Britt Kent Hansen

Den SF/S-manifestation lyder ikke spor behagelig - Vibeke, men selvfølgelig kan der være andre situationer, hvor trøst er på sin plads.

Når jeg iagttager vildtfremmede (for mig) mennesker udføre manøvren, ser jeg oftest kun det forlorne og patroniserende, som leveres, fordi man bare gør, som man har set andre gøre .

Torben Knudsen

Ved krammeproceduren, når du ikke at få øjenkontakt og mister værdifuld information.
Håndtryk og øjenkontakt, så kan det senere udvikle sig.
Dem der ser til siden og du ikke kan opnå øjenkontakt med-glem dem-eller bed dem gå til psykolog

Lise Lotte Rahbek

Enig, Torben Knudsen
Øjenkontakten og mimikaflæsningen er yderst vigtig blandt folk, som ikke kender hinanden godt.

Jens H. C. Andersen

Hey, jeg foretrækker et verbalt hej, det kan gøres på mange måder, med et hav af undertoner. Så undgår man bekymringer om hvor mange bakterier den anden mon render rundt med.
Hej hej!

Karsten Aaen

Jeg bryder mig bestemt ikke om alt dette krammeri; jeg krammer kun med med min familie. Ikke med vildtfremmede mennesker...

Michael Kongstad Nielsen

Den der med at løfte øjenbrynene, mens man vipper hovedet en anelse bagover, tror jeg nu man skal passe på med, hvis man ikke har total kontakt med sit kropssprog, for den kan komme til at betyde alt fra "vor herre bevares, er du her endnu" til "ej, hvor interessant, hvor hyggeligt, at se dig", eller "wau, guf at ramle ind i dig igen", til "du har godt nok fået et smart outlook på idag" eller "skulle du ikke have valgt en anden deo".

Vibeke Rasmussen

En af de mest charmerende hilsener, jeg har været vidne til, bestod af både håndtryk og kindkys – til begge sider – uden at de to involverede overhovedet rørte ved hinanden.

Situationen opstod i en episode af The Daily Show, hvor den franske skuespiller Marion Cotillard var gæst hos Jon Stewart. Da hun var forkølet, og ikke ville risikere at smitte ham, valgte hun i stedet i hurtig rækkefølge først at simulere et håndtryk ved at række hånden frem og bevæge den hurtigt op og ned et par gange, hvorefter hun kyssede ud i den blå luft til både højre og venstre. Udført uovertruffent charmerende.

Men nu er Marion Cotillard jo så også nærmest indbegrebet af charme … og tillige fransk, sååå … ;)