Læsetid: 3 min.

Til biddet: Egen pølse er god at grille

Moderne Tider
3. maj 2014

Som enhver, der er bare overfladisk bekendt med vores bankkonti, vil vide, så er vi langt fra økonomiske orakler. Det er muligt, at vi ikke har været portrætteret i tv-programmer som Luksusfælden, men det er kun, fordi vi ikke har råd til den luksus, der skal til.

Alligevel vover vi at forecaste det økonomiske klima i de kommende tre-fire måneder, og vores bud er, at der vil være hausse i grillkul og kugleformede afbrændingsaggregater til samme, mens termosokker og skirejser går en lavsæson i møde.

Du er velkommen til at ordne dine værdipapiranbringelser i overensstemmelse med ovenstående gratis rådgivning.

Da vi ikke selv har sådanne spekulationer at tage vare på, kaster vi os ufortøvet over en overvejelse, som også ligger vore hjerter langt nærmere: Nemlig hvad man skal kaste på sin grill, når nu det hele er klart.

Og svaret er naturligvis pølser. Hjemmelavede pølser.

Vi skal ikke benægte, at der kan købes gode pølser rundt omkring. Men at lægge sine egne kreationer på grillen er alligevel det ypperste, en grillmeister kan dupere sine gæster med. Her er et par forslag.

Grundopskrift

Grundopskrift til små og store grillpølser. Alt efter ønske om størrelse bestiller man rensede lammetarme (meget små pølser), smalle grisetarme (mellemstore pølser) eller almindelige grisetarme.

Hak – groft eller fint som du vil – 350 gram bugflæsk, 350 gram rent kød fra skank eller bov og 350 gram fersk spæk (eller røget, hvis man ønsker den smag). Rør lind med 2-3 deciliter god bouillon. Lav en krydderiblanding af 15 gram sukker, 20 gram salt, 3 laurbærblade, 1 stilk timian, 4 allehånde, 2 kryddernelliker, 1 tørret chili, 40 sorte peberkorn, 1/4 reven muskatnød, 12 tørrede koriander. Alt stødes i morter eller blendes og sigtes i farsen efter smag. Tilsætter du også chili, er du fint i tråd med tidsånden.

Medister

2 kilo magert flæskekød og 750 gram spæk køres igennem kødhakkeren 1-4 gange afhængig af, hvor grov du vil have den. Æltes med 5-8 deciliter kold bouillon – ideelt kogt på svineben – og smages til med salt, peber og reven muskatnød. Konsistensen skal være let og lind. Sprøjtes ikke for fast i mellemstore tarme og grilles ved ikke for voldsom varme. Du kan også pochere pølserne først og blot afslutte dem over kullene.

Hvidløgsostepølse med brasede kartofler og hvidløgskompot

Grundopskriften suppleres med masser af friskhakket hvidløg og en solid håndfuld revet Gruyere i farsen. Fyldes i mellemstore tarme og grilles. Serveres med brasede kartofler og hvidløgskompot, således: Kog dine hvidløgsfed i olivenolie sammen med en smule god vinaigre. Når du står med en uigenkendelig, men meget aromatisk masse, er den færdig.

Pølse med karry og frisk mango

Farsen røres med frisk mango og smages til med karry efter behag. Spises med sprøde kartoffelpandekager med karry-mangosirup.

Kartoffelpandekager: 1,5 kilo revet bagekartoffel, 4 æg, 2 deciliter piskefløde, salt, peber og revet muskatnød blandes til ensartet grød. Steges som pandekager i hed olie.

Karry-mangosirup: Mango, der er befriet for sten og skind, skæres i fine tern. Koges sammen med ahornsirup og tilsættes til sidst karry i de mængder, man måtte ønske.

Til at dyppe i

Pølser trives naturligvis fint i selskab med ketchup og sennep, men der er heldigvis andre muligheder.

Chili-tomatconfit: Et lerfad eller en kasserolle med 15 hele, solmodne tomater bages i ovnen sammen med 10 små røde eller grønne chilier i ca. 45 minutter ved 180-200 grader. Tages ud og arbejdes igennem med en grydeske sammen med lidt god sherryvinaigre og lidt sukker. Slutteligt gennem sigte, så man undgår skind og kerner.

Eller en variant, paprikasalaten: Bagte peberfrugter, som er befriet for skind og kerner snittes og blandes i en opkogt, let afkølet marinade af snittede skalotter, krondild, frisk chili, salt, peber, eddike og sukker.

Den kan videreudvikles til en mojo, som findes i både rød og grøn udgave. Den røde: Et antal røde peberfrugter vendes og drejes over åben ild, indtil skindet kan gnides af. Deles og befries for kerner. Kødet bearbejdes i blender eller morter sammen med hvidløg, olivenolie, vineddike, tomatkød, masser af chili og spidskommen. Salt og peber med. Hvis man ønsker en grøn sauce, bruges grønne peberfrugter, grønne tomater og en masse basilikum. Hvis din Mojo skal holde sig, kommer du den op i en skål og hælder et lag olivenolie over, inden du sætter den i køleskabet – så er den forseglet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her