Læsetid: 11 min.

’Cover your head!’

Forfatterne Kirsten Thorup og Duna Ghali var for nylig i Saudi-Arabien og Kuwait i anledning af den kuwaitiske udgivelse af Kirsten Thorups roman ’Tilfældets gud’ i Duna Ghalis arabiske oversættelse. På rejsen mødte de konstante forhandlinger af reglerne for kønnenes adfærd, men også truende, vilkårlig magtanvendelse
Riyadh. Duna Ghali (t.v.) og Kirsten Thorup (t.h.) i selskab med to unge kvindelige forfatterkolleger, de mødte under bogmessen i Riyadh. Her på rundvisning i Kong Abdul Aziz’ – Saudi Arabiens grundlægger – palads, der både var parlament og kongefamiliens bolig fra 1938 til hans død i 1953. I dag er det nationalmuseum.

Riyadh. Duna Ghali (t.v.) og Kirsten Thorup (t.h.) i selskab med to unge kvindelige forfatterkolleger, de mødte under bogmessen i Riyadh. Her på rundvisning i Kong Abdul Aziz’ – Saudi Arabiens grundlægger – palads, der både var parlament og kongefamiliens bolig fra 1938 til hans død i 1953. I dag er det nationalmuseum.

10. maj 2014

Undtagen under det korte ophold i lufthavnen i Riyadh var vores påklædning i det offentlige rum den samme som saudiarabiske kvinders, nemlig Abayaen, den sorte fodlange, kimonoagtige frakke, dog uden tørklædet der dækker håret. Stik imod vores forventninger var tørklædet ikke obligatorisk for udlændinge. En stor del af de saudiarabiske kvinder bærer desuden Niqab, der dækker ansigtet undtagen øjnene. Og andre igen tildækker hele ansigtet med et sort slør.

Mange af de saudier vi mødte var, hvad vi i en bred forstand ville kalde venstreorienterede, de fleste uddannede på universiteter i USA og England. Deres livs- og arbejdsvilkår er derimod helt anderledes vanskelige og begrænsede end vores. Når vi her taler om ’saudierne’, drejer det sig om den del af befolkningen på 15-20 procent, der udgør den højtuddannede klasse, og af dem mødte vi en endnu mindre gruppe af intellektuelle: forfattere, kritikere, journalister, universitetsprofessorer, forlæggere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Lise Lotte Rahbek
Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Svennevig

Tak for den fine artikel. Det er på én gang både fascinerende og dybt forstemmende læsning.

Karsten Aaen, Lise Lotte Rahbek og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jeg synes, det er glædeligt at læse, i hvor høj grad det saudiske samfund er under forandring. Der er meget utålmodighed fra forfatternes side, hvor forundring over den løbende forhandling af frihedsgraderne mere slog mig som et enormt fremskridt, synes de mere at forundres over, at ting ikke er underlagt struktur.