Læsetid: 8 min.

Diktatorer og bladguld

Når diktatorer falder, står deres tomme paladser tilbage som glimtende vidnesbyrd om de magtfuldkomnes selvforståelse. Intet synes at være for godt til en diktator, fordi normale mekanismer for mådehold og selvkritik bliver sat ud af spil, når man får magt
Guldsalen. Ukraines afsatte præsident, Viktor Janukovitj, omgav sig med en hæmningsløs luksus, som først blev den almindelige befolkning bekendt efter hans fald. I dag er hans guldbelagte omgivelser et yndet udflugtsmål for turister.

Konstantin Tjernitsjkin

17. maj 2014

På tre måneder er den luksuriøse residens Mezhyhirya, 40 minutters kørsel nord for Kijev, blevet transformeret fra et tilbagetrukkent fristed for den nu tidligere præsident Viktor Janukovitj til et udflugtmål for nysgerrige ukrainere.

Kampklædte oprørere holder vagt, mens journalister indsamler dokumenter, og turgæster fisker kameratelefonerne frem for at forevige den svulmende velstand. Deres afsatte præsident har ikke holdt sig tilbage.

Foran kaminen, i det guldbelagte sofaparti, har Viktor Janukovitj kunnet byde sine gæster på et godt glas cognac. Måske den fra flasken med hans eget ansigt på etiketten. Måske har han ladet fingrene glide henover sit hvide Steinway & Sons flygel til 800.000 kroner. Og måske har han vist dem sin samling af sjældne biler og motorcykler, der er udstillet i et dertil bygget anneks.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • randi christiansen
  • Pia Qu
David Zennaro, randi christiansen og Pia Qu anbefalede denne artikel

Kommentarer

Claus Kristoffersen

Tja, så er Løkkes forbrug da sat lidt i perspektiv!

Heinrich R. Jørgensen, Mikkel Nielsen, randi christiansen, Henrik Nielsen og Peter Ole Kvint anbefalede denne kommentar
Henrik Klausen

Udmærket artikel, bortset fra at Yanukovic ikke var diktator, var udsat for kritik, og kunne vrages ved næste valg...

Heinrich R. Jørgensen, Leopold Galicki, lars abildgaard, Nic Pedersen, Peter Hansen, Rune Petersen, Karsten Aaen, Martin Andersen, Henrik Nielsen, Anders Bertelsen og Bjarne Nielsen anbefalede denne kommentar
Kjeld Hansen

Sådan en overdådig privat togwagon kunne næsten inspirere mig til at vælge en karriere som diktator!

- Nogen som ved om uddannelsen erhverves på CBS?

Mikkel Nielsen, Rune Petersen og Henrik Nielsen anbefalede denne kommentar
Bjarne Nielsen

En enkelt linje sætter det hele i perspektiv. Kampklædte oprørere holder vagt. En erkendelse af, at magten i dag ligger hos oprørerne, der væltede en demokratisk valgt præsident.
Tankevækkende, at man tillader oprørerne at bevogte præsidentpaladset, mens de russere, der har gjort oprør imod oprørerne, betegnes som terrorister.

Hvordan mon landets forrige præsident levede, der efterfølgende kom i fængsel for korruption og nu hyldes som en af de nye magthavere? Er det helt ved siden af at formode, at hun også har levet komfortabelt i samme præsidentpalads?

Et spørgsmål, som kritiske journalister måske kunne finde svar på. Men kritiske journalister er sjældne.

Heinrich R. Jørgensen, Leopold Galicki, Henrik Darlie, lars abildgaard, Eva eldrup, Espen Bøgh, Henrik Klausen, Niels Duus Nielsen, randi christiansen, Peter Hansen, Rune Petersen, Karsten Aaen, Torben Nielsen, Martin Andersen og Henrik Nielsen anbefalede denne kommentar
Thomas Borghus

Ja, man efterlades med en noget blandet smag i munden. Det er åbenbart vigtigt, (som så ofte før) at minde os om at vi er på 'de godes' side. Gasprinsessen taler vi ikke om.

Heinrich R. Jørgensen, Bjarne Nielsen, Leopold Galicki, Nic Pedersen, Espen Bøgh, Henrik Klausen, Rune Petersen og Martin Andersen anbefalede denne kommentar

ikke så meget forbruget men moralen, eller snarere, manglen på samme, der sættes i perspektiv.. Ikke den store forskel!

Det centrale her er ikke omfanget af luksus eller modsætningen mellem guldpaladser og underbukser, men hvad magt gør ved en bestemt type mennesker:
"De, der føler, at de har fortjent magten, er mere tilbøjelige til at snyde og være dobbeltmoralske. Mennesker, der tager magten som en selvfølge, føler på et intuitivt niveau, at de har ret til at gøre og tage, hvad de vil."
Som vi efterhånden - og igen på det seneste - har fået bevist mange gange, findes den type ikke kun i Ukraine og andre fjerne steder.

Niels Borchert, Marianne Rasmussen, Steffen Gliese, Anne Eriksen, randi christiansen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Finn Rantzau

For slet ikke at nævne nogle af Sovejts paladser, som jo blandt andre flere af Enhedslisten koryfæer jo besøgte og nød godt af.....magten korumperer uanset politisk ståsted.

Peter Hansen

Betyder det så at dronning Margrethe og prinsgemalen, skal flytte fra deres bladgulds belagte palæer og slotte?

Martin Andersen, Bjarne Nielsen, Ture Nilsson, Eva eldrup, Jesper Wendt og Henrik Klausen anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Ja, ligefrem god smag havde han ikke Janukovitj. Det var kostbar, braldrende kitsch.
For et par uger siden så jeg en artikel med fotos af hans private malerisamling. Et af dem var af hans elskerinde, malet i gevandter og omgivelser som den østrigske kejserinde Maria Theresia. Janukovitj selv var malet i, hvad man måske kan kalde "Ukrainsk Empire stil". Det siger jo noget om deres selvopfattelse!
Putin og Medvedev holder sig heller ikke tilbage. Jeg gemte et link om Medvedev "Vinterpalads"
http://www.sptimes.ru/story/38978?page=1#top

randi christiansen

Interessant og relevant faktainfo, så vi ved, hvad vi skal vare os for, når vi bygger samfund. Muligheden for at tilrane sig kontrollen over en stor portefølje er ganske enkelt helt uhensigtsmæssig. Må nu snart forstås af de fleste og derfor ikke være en mulighed. Jordens rigdomme tilhører - uden undtagelse - alle, og bør administreres herefter. Hvis nogen besidder fir meget ifht denne retfæedige fordelingsnøgle, vil det altid være på bekostning af andre, med andre ord > økonomisk vampyrisme og finansfascisme. Hvor ulækkert er det lige ....

Katrine Visby

Det forklarer jo hvorfor magtfulde mænd starter krige uden tanker på menneskelige lidelser og ødelæggelser. De har en skade på frontlappen.

Jeg kom til at tænke på de kongelige. De har ikke nogen risiko for at miste deres position, de er ikke underlagt demokrtatiet. De kan blive kritiseret lidt i pressen, men deres position er langt fra truet. Er de mon korrumperede af deres magtposition?

Når man nu har denne neurologiske kendsgerning, burde nogle foranstaltninger indkorporeres lidt bedre i vores samfundsstruktur, for at forhindre skader som korruption, grådighed og menneskelige lidelser pg.a. manglende empati.
For vi har jo set eksempler på nogle politikeres magt stiger dem til hovedet på trods af vores liberale demokrati.

olivier goulin

»Hvis du er en meget socialt orienteret person, vil magt rent faktisk forstærke den kvalitet. Men hvis du allerede er en korrupt person og gør ting, som er moralsk forkastelige, forstærker magt også det,« siger Andy J. Yap.

Så enklet er det jo. Magt er en resource, som kan bruges eller misbruges - ligesom penge og viljestyrke. Den eneste virkelige garanti for at magten ikke misbruges, er kvaliteten af karakteren hos mennesket bag.

Derfor er det ifølge Joris Lammers vigtigt, at der i et land findes et stærkt parlament, en kritisk presse og en kritisk befolkning.

Og i et demokrati, hvor der er ingen af disse ......?

/O

Heinrich R. Jørgensen, Henrik Christensen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Jesper Wendt

Jeg har sat bladguld på Lyngby Rådhus, det er godt nok ved at være tyve år siden. Det anede mig det var en træningslejr for diktatorer.

Rune Petersen, David Zennaro, Bjarne Nielsen, Finn Rantzau, Nic Pedersen, Peter Hansen, Martin Andersen og Eva eldrup anbefalede denne kommentar
Nic Pedersen

"normale mekanismer for mådehold og selvkritik bliver sat ud af spil"

Tja, i det mindste havde nogen da format til at efterlade sig en turistattraktion. Hvilket Lars Lykkes efterladte luksusunderhylere jo nok næppe bliver.

Janukovitch var vist for resten (lige som Sankt Yulia Timoshenko) multimilliardær FØR de blev præsidenter. Så måske har de faktisk betalt deres forbrug med midler, som de SELV havde stjålet!?
Mindre skikkelser lade jo gerne SKAT og partikasse om den del.

Heinrich R. Jørgensen, Martin Andersen, Rune Petersen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Tja, hvis Janukivitj var multimilliardær før han blev præsident, er han ikke blevet det med hæderlige metoder. Men godt forsøg. Jeg citerer fra Wikipedia:
On 15 December 1967, at the age of 17, Yanukovych was sentenced to three years incarceration for participating in a robbery and assault.[30] On 8 June 1970, he was convicted for a second time on charges of assault. He was sentenced to two years of imprisonment and did not appeal against the verdict. Decades later, Yanukovych characterized his arrests and incarceration as "mistakes of youth".[31]

In July 1974, Yanukovych enrolled at the Donetsk Polytechnic Institute. In 1976, as a second-year student, he was promoted to director of a small trucking division within the Ordzhonikidzeugol coal mining company.[32] In 1980, immediately upon graduating as an automobile mechanical engineer, Yanukovych was appointed chief manager of a transportation company in Yenakiieve and admitted to the Communist Party of the Soviet Union.[33] His appointment as the chief manager marked the start of his managerial career as a regional transport executive, a position in which he served for two decades.[19]

Leopold Galicki

Willy Johannsen:

"Janukovitj selv var malet i, hvad man måske kan kalde "Ukrainsk Empire stil". Det siger jo noget om deres selvopfattelse!"

Kan du lide Anders Fogh Rasmussens portræt? Det er en ren Nato-empire stil: innovativ inden for Folketingets portrætsamling, på en måde naturalistisk, konkret hvad angår den symbolske side, og stærk i sit farvemæssige udtryk. Har du nogensinde udtrykt dig om dette kunststykke som pynter magtens korridorer i hjertet af København?

Rune Petersen, Heinrich R. Jørgensen og Martin Andersen anbefalede denne kommentar
Bjarne Nielsen

Den største løgn og fordrejelse, som Information gør sig skyld i, er at kalde den afsatte ukrainske præsident for diktator.

Han var demokratisk valgt og havde netop aftalt et snarligt valg, hvor det skulle have været afprøvet, om han havde et flertal bag sig eller ej.

De oprørere, som nu bevogter præsidentpaladset, stod bag et statskup og fordrev den demokratisk valgte præsident.

Jeg foretrækker en demokratisk valgt præsident, der bor i et palads, frem for en selvbestaltet præsident indsat af bevæbnede bøller.

Leopold Galicki, Heinrich R. Jørgensen, Martin Andersen, Finn Rantzau, Henrik Klausen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Pórto Qisuk

Man behøver ikke at rejse til et diktatur stat for at finde tilsvarende. Tilsvarende luksus findes på Amalienborg. Kongehuset lever i overdådig luksus imens flere og flere lever i den dybeste fattigdom.

Katrine Visby, Rune Petersen, Martin Andersen og Bjarne Nielsen anbefalede denne kommentar
Peter Jensen

Meget kikset artikel; banalisering af dynamikkerne (vi har alle en diktator i maven? - nej men vi kan alle drives ud i destruktiv handling) - og helt forfejlet brug af Yanukovych som eksempel på en diktator. Artiklens banaliserende perspektiv og forfejlede brug af eksempler, foruden eklatante selvimodsigelser (Jap mener f.eks. at magt fremmer i forvejen ædle karakterræk, men alligevel understreges det at samme Jap alligevel mener at magt generelt fører til 'uærlig adfærd').

... transcenderende, 'buddhistagtig person'? At være 'andre-orienteret'? Fidusforskning med lægmandslir.

Torben Selch

Hvad med om vi begyndte at diskutere noget helt andet under hjemlige danske forhold, istedet for udlandets mere eller mindre selvbestaltede "kejsere" og "paver" - Lars Løkke - måske? :)

Peter Jensen

Ups,

Artiklens banaliserende perspektiv og forfejlede brug af eksempler, foruden eklatante selvimodsigelser (Jap mener f.eks. at magt fremmer i forvejen ædle karakterræk, men alligevel understreges det at samme Jap alligevel mener at magt generelt fører til 'uærlig adfærd'), er beskæmmende.