Baggrund
Læsetid: 8 min.

Diktatorer og bladguld

Når diktatorer falder, står deres tomme paladser tilbage som glimtende vidnesbyrd om de magtfuldkomnes selvforståelse. Intet synes at være for godt til en diktator, fordi normale mekanismer for mådehold og selvkritik bliver sat ud af spil, når man får magt
Guldsalen. Ukraines afsatte præsident, Viktor Janukovitj, omgav sig med en hæmningsløs luksus, som først blev den almindelige befolkning bekendt efter hans fald. I dag er hans guldbelagte omgivelser et yndet udflugtsmål for turister.

Konstantin Tjernitsjkin

Moderne Tider
17. maj 2014

På tre måneder er den luksuriøse residens Mezhyhirya, 40 minutters kørsel nord for Kijev, blevet transformeret fra et tilbagetrukkent fristed for den nu tidligere præsident Viktor Janukovitj til et udflugtmål for nysgerrige ukrainere.

Kampklædte oprørere holder vagt, mens journalister indsamler dokumenter, og turgæster fisker kameratelefonerne frem for at forevige den svulmende velstand. Deres afsatte præsident har ikke holdt sig tilbage.

Foran kaminen, i det guldbelagte sofaparti, har Viktor Janukovitj kunnet byde sine gæster på et godt glas cognac. Måske den fra flasken med hans eget ansigt på etiketten. Måske har han ladet fingrene glide henover sit hvide Steinway & Sons flygel til 800.000 kroner. Og måske har han vist dem sin samling af sjældne biler og motorcykler, der er udstillet i et dertil bygget anneks.

Senere har han måske inviteret dem en tur ud på tennisbanen, skydebanen, golfbanen eller på et måltid i den restaurantgalæon, der vugger blidt ved breden af en kunstigt anlagt sø. Herfra har de haft en kongelig udsigt over residensens 140 hektar, der også tæller en privat zoologisk have, talrige bronzestatuer og en helikopterlandingsplads, hvorfra præsidenten tog flugten til Moskva, da optøjerne i hovedstaden nåede et højdepunkt i slutningen af februar.

Magtens dobbeltmoral

Billederne af Viktor Janukovitjs umådelige velstand har vakt harme på de sociale medier. Den gennemsnitlige månedsløn i Ukraine er omkring 300 euro. For mange ukrainere har billederne på en meget håndgribelig måde afsløret, hvor korrupt landets politiske ledelse har været. Præsidentens umådeholdne forbrug er blevet et symbol på selve dét, oprørerne i Kijev kæmpede mod i vinter.

Men hvordan kunne Viktor Janukovitj føle sig berettiget til denne overflod? Og hvad er der med diktatorer og bladguld?

Det er velkendt, at magt korrumperer. Og nyere forskning antyder, at selv den mindste følelse af magt rent faktisk kan forstyrre de fleste menneskers moralske kompas. Vi har alle potentialet til at blive korrupte, forklarer den hollandske psykologiprofessor Joris Lammers.

»Altså, med mindre du er en meget transcenderende, buddhistagtig person, som har opgivet alle verdslige ønsker, så ja .... 99 procent af alle folk, vil jeg sige.«

Joris Lammers forsker i sammenhængen mellem magt og amoralsk adfærd ved Kölns Universitet. Sammen med amerikaneren Adam Galinsky og hollænderen Diedrik Stapel gennemførte han i 2010 en række studier, hvor deltagerne først blev manipuleret til enten at føle sig magtfulde eller magtesløse og siden fik testet deres moralske fleksibilitet. Det viste sig, at den gamle antagelse om magtens korrumperende effekt holder stik.

I et forsøg blev deltagerne på forhånd bedt om at skrive om en hændelse i deres liv, hvor de følte sig enten magtfulde eller magtesløse. På den måde blev disse følelser igen vakt i deltagerne.

Herefter blev de for eksempel bedt om at vurdere, hvor amoralsk det er at snyde i skat. På en skala fra ét til ni, hvor ni er topmålet af moralsk adfærd, vurderede den magtfulde gruppe i gennemsnit, at skattesnyd svarede til 6,6, når der vel at mærke var tale om andre mennesker. På spørgsmålet om, hvorvidt de selv kunne tillade sig at snyde i skat, var gennemsnittet et mere lempeligt 7,6. De magtesløse deltagere svarede helt omvendt og var således hårde ved sig selv, men overbærende over for andres skattesvindel.

På baggrund af det forsøg, samt en række andre, konkluderede Lammers, Galinsky og Stapel, at følelsen af magt fostrer dobbeltmoral.

»Magt har meget transformative evner,« forklarer Joris Lammers.

»Selv normale mennesker, som er helt forskellige fra Janukovitj og andre, bliver påvirket.«

Følelsen af magt påvirker de centre i hjernen, der forbindes med hæmninger og mådehold. Den amerikanske psykologiprofessor Dacher Keltner har sammenlignet følelsen af magt med det at få en hjerneskade. Folk med stor autoritet har det med at opføre sig som neurologiske patienter med en skade på frontallappen, har han bemærket. Frontallappen er et center i hjernen, der forbindes med empati og evnen til at træffe beslutninger.

»Det ændrer dig ikke nødvendigvis som person,« siger Joris Lammers.

»Men du bliver mere tilbøjelig til at handle ud fra dine impulser. Sociale normer, begrænsninger, frygt og overvejelser om de potentielt negative effekter af ting bliver mindre vigtige for vores adfærd, når vi får magt. Folk bliver mere impulsive.«

Det gode og det onde

USA’s 16. præsident Abraham Lincoln skal engang have sagt:

»Næsten alle mænd kan overkomme modgang. Men vil du afprøve en mands karakter, så giv ham magt.«

Meget tyder på, at han havde ret. Andy J. Yap er ph.d. i ledelse og underviser i sociale hierarkier, magt og status ved Sloan School of Management i Cambridge, Massachusetts. Ifølge ham forstærker magten de karaktertræk, vi allerede besidder.

»Hvis du er en meget socialt orienteret person, vil magt rent faktisk forstærke den kvalitet. Men hvis du allerede er en korrupt person og gør ting, som er moralsk forkastelige, forstærker magt også det,« siger Andy J. Yap.

Ligesom Joris Lammers understreger han dog, at magt generelt fører til mere uærlig adfærd. Følelsen af magt reducerer kroppens stressniveau og gør folk i stand til at fokusere på deres inderste drømme og mål. Det er praktisk, hvis man for eksempel er leder og har brug for at træffe store beslutninger og være produktiv. På den anden side bliver det også lettere at lyve, snyde og løbe unødige risici, fordi følelsen af magt overdøver de bekymringer, andre mennesker vil føle.

Andy J. Yap plejer at sammenligne magt med atomkraft. Det kan bruges i både det godes og det ondes tjeneste.

»Hvis dit mål er at tjene så mange penge som muligt, selv hvis du er nødt til at snyde andre mennesker, så gør du det,« forklarer Andy J. Yap.

Hans forskning viser, at folks opfattelse af andre mennesker forandrer sig, når de opnår magt. I et forsøg viste det sig for eksempel, at magtfulde mennesker har en tendens til at undervurdere andre menneskers fysiske størrelse. Samtidig overvurderer de deres egen. Mennesker, der føler sig magtesløse, har det til gengæld med at overvurdere andre menneskers størrelse.

I et andet kendt forsøg blev deltagerne bedt om at tegne bogstavet ’e’ i panden på sig selv, mens en anden person sad foran dem. De magtfulde havde en tendens til at tegne bogstavet spejlvendt, hvilket forskerne tolkede som et udtryk for, at de bekymrede sig mindre om andres synspunkt.

Napoleon i sit eget hoved

Hvordan går det så til, at nogle magthavere bliver korrupte, mens andre holder sig i skindet? I Joris Lammers’ forskning har der vist sig at være stor forskel på magtfulde menneskers adfærd alt efter, om de føler sig berettigede til magten eller ej.

De, der føler, at de har fortjent magten, er mere tilbøjelige til at snyde og være dobbeltmoralske. Mennesker, der tager magten som en selvfølge, føler på et intuitivt niveau, at de har ret til at gøre og tage, hvad de vil.

Det er en del af forklaringen på, hvordan autoritære ledere som Viktor Janukovitj kan rage til sig uden at blinke.

»Og så er han formentlig narcissist,« mener Andy J. Yap og henviser til de dusinvis af portrætmalerier af den nu flygtede præsident, der prydede hans bolig. Heriblandt et, hvor en tilbagelænet Janukovitj dirigerer et slag i fuldt Napoleon-antræk.

Narcissisme er et personlighedstræk, der går hånd i hånd med asocial adfærd. Kombineret med magt er det en farlig cocktail. Især hvis der er tale om en fuldkommen magt, som ikke bliver udfordret af andre.

»Hvis der aldrig bliver sat spørgsmålstegn ved dig som leder, og der aldrig er nogen kritik fra dine umiddelbare omgivelser, vil følelsen af magt stige til enorme højder,« siger Joris Lammers.

Han nævner Iraks Saddam Hussein og Libyens Muammar Gaddafi som eksempler på andre ledere, der har levet i en boble af uanfægtet magt. Alle kritikere har de skaffet af vejen. Først efter diktatorernes fald har befolkningerne fået et indblik i, hvordan de levede, og hvilken enorm magt de må have følt.

Videnskaben skelner mellem objektiv magt og følelsen af magt. For eksempel har USA’s præsident Barack Obama mere objektiv magt, end Viktor Janukovitj besad som Ukraines præsident. Men en amerikansk præsident står hele tiden til ansvar for kongressen og senatet, og han ved, at han kan blive vraget af folket ved det næste valg. Det er denne mekanisme, der gør, at følelsen af magt ikke tager overhånd.

»Enhver person har ønsker og drømme,« siger Joris Lammers.

»Forskellen mellem de uanfægtede magtmennesker og de fleste andre er, at de i højere grad handler ud fra dem. Hvis jeg fik den ide at købe en guldbelagt stol, ville jeg måske overveje det i et sekund og så tænke ’nej’. Men hvis du har magt ...«

Den lille diktator

Korruptionens modgift er ifølge Joris Lammers og Andy J. Yap følelsen af at stå til ansvar for andre mennesker. Når ledere bliver mindet om, at de har forpligtelser over for befolkningen, de ansatte eller bestyrelsen i en virksomhed, formindskes den korrupte adfærd. Magten er ikke længere absolut, forklarer Andy J. Yap.

»Når du tænker på dine kolleger eller dit folk, bliver du mere andre-orienteret. Det reducerer korrupt adfærd, fordi du ikke længere kun tænker på dig selv.«

Derfor er det ifølge Joris Lammers vigtigt, at der i et land findes et stærkt parlament, en kritisk presse og en kritisk befolkning. Ting, vi typisk forbinder med liberale demokratier som vores eget, og som minder vores politiske ledere om, at de kan miste magten igen. Men magtens potentiale for korruption findes ikke kun blandt topledere og diktatorer.

»Det fine er, at vi ved hjælp af meget simple manipulationer i bund og grund kan opnå den samme effekt blandt helt normale borgere i vores laboratorier, på en meget lille skala,« siger Joris Lammers.

»Det siger noget om, hvordan disse effekter fungerer på et meget fundamentalt niveau.«

Vi har alle en lille diktator i maven.

Dyre diktatorer

Ser sig selv som en mand af folket og omtales ofte ’farmand’. Ejer adskillige ejendomme fordelt over hele landet, en Boeing 767, som tidligere tilhørte Turkmenistans afdøde diktator Saparmurat Nijazov, en Maybach-limousine og et Patek Philippe Calatrava-ur til 17.000 dollar.

Opførte verdens næststørste bygning, Palatul Parlamentului, som både var hans private bolig og regeringens palads. 700 arkitekter og én million kubikmeter marmor skulle der til, før han kunne flytte ind. Bygningen stod færdig i 1984 og indeholder mere end 1.000 rum fordelt på 365.000 kvadratmeter.

Udråbte i 1976 sig selv til kejser og afholdt en to dage lang indsættelsesceremoni. Ceremonien siges at have kostet 30 millioner dollar, mens kejser Bokassas personlige bankbog voksede med 125 millioner dollar. Kejseren sad på en to-tons ørnetrone i ægte guld og var iført kongekåbe, cepter og en diamantbesat kongekrone af den parisiske juveller Claude Bertrand.

Flygtede til Hawaii i 1986 og blev sammen med sin kone anklaget for at have flyttet 10 milliarder dollar i offentlige midler til private selskaber og konti i udlandet. Parret flygtede angiveligt med 24 kufferter fyldt med guldbarrer. Konen, Imelda Marcos efterlod mere end 2.700 par sko i det filippinske præsidentpalads.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Claus Kristoffersen

Tja, så er Løkkes forbrug da sat lidt i perspektiv!

Heinrich R. Jørgensen, Mikkel Nielsen, randi christiansen, Henrik Nielsen og Peter Ole Kvint anbefalede denne kommentar
Henrik Klausen

Udmærket artikel, bortset fra at Yanukovic ikke var diktator, var udsat for kritik, og kunne vrages ved næste valg...

Heinrich R. Jørgensen, Leopold Galicki, lars abildgaard, Nic Pedersen, Peter Hansen, Rune Petersen, Karsten Aaen, Martin Andersen, Henrik Nielsen, Anders Bertelsen og Bjarne Nielsen anbefalede denne kommentar
Kjeld Hansen

Sådan en overdådig privat togwagon kunne næsten inspirere mig til at vælge en karriere som diktator!

- Nogen som ved om uddannelsen erhverves på CBS?

Mikkel Nielsen, Rune Petersen og Henrik Nielsen anbefalede denne kommentar
Bjarne Nielsen

En enkelt linje sætter det hele i perspektiv. Kampklædte oprørere holder vagt. En erkendelse af, at magten i dag ligger hos oprørerne, der væltede en demokratisk valgt præsident.
Tankevækkende, at man tillader oprørerne at bevogte præsidentpaladset, mens de russere, der har gjort oprør imod oprørerne, betegnes som terrorister.

Hvordan mon landets forrige præsident levede, der efterfølgende kom i fængsel for korruption og nu hyldes som en af de nye magthavere? Er det helt ved siden af at formode, at hun også har levet komfortabelt i samme præsidentpalads?

Et spørgsmål, som kritiske journalister måske kunne finde svar på. Men kritiske journalister er sjældne.

Heinrich R. Jørgensen, Leopold Galicki, Henrik Darlie, lars abildgaard, Eva eldrup, Espen Bøgh, Henrik Klausen, Niels Duus Nielsen, randi christiansen, Peter Hansen, Rune Petersen, Karsten Aaen, Torben Nielsen, Martin Andersen og Henrik Nielsen anbefalede denne kommentar
Thomas Borghus

Ja, man efterlades med en noget blandet smag i munden. Det er åbenbart vigtigt, (som så ofte før) at minde os om at vi er på 'de godes' side. Gasprinsessen taler vi ikke om.

Heinrich R. Jørgensen, Bjarne Nielsen, Leopold Galicki, Nic Pedersen, Espen Bøgh, Henrik Klausen, Rune Petersen og Martin Andersen anbefalede denne kommentar

ikke så meget forbruget men moralen, eller snarere, manglen på samme, der sættes i perspektiv.. Ikke den store forskel!

Det centrale her er ikke omfanget af luksus eller modsætningen mellem guldpaladser og underbukser, men hvad magt gør ved en bestemt type mennesker:
"De, der føler, at de har fortjent magten, er mere tilbøjelige til at snyde og være dobbeltmoralske. Mennesker, der tager magten som en selvfølge, føler på et intuitivt niveau, at de har ret til at gøre og tage, hvad de vil."
Som vi efterhånden - og igen på det seneste - har fået bevist mange gange, findes den type ikke kun i Ukraine og andre fjerne steder.

Niels Borchert, Marianne Rasmussen, Steffen Gliese, Anne Eriksen, randi christiansen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Finn Rantzau

For slet ikke at nævne nogle af Sovejts paladser, som jo blandt andre flere af Enhedslisten koryfæer jo besøgte og nød godt af.....magten korumperer uanset politisk ståsted.

Peter Hansen

Betyder det så at dronning Margrethe og prinsgemalen, skal flytte fra deres bladgulds belagte palæer og slotte?

Martin Andersen, Bjarne Nielsen, Ture Nilsson, Eva eldrup, Jesper Wendt og Henrik Klausen anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Ja, ligefrem god smag havde han ikke Janukovitj. Det var kostbar, braldrende kitsch.
For et par uger siden så jeg en artikel med fotos af hans private malerisamling. Et af dem var af hans elskerinde, malet i gevandter og omgivelser som den østrigske kejserinde Maria Theresia. Janukovitj selv var malet i, hvad man måske kan kalde "Ukrainsk Empire stil". Det siger jo noget om deres selvopfattelse!
Putin og Medvedev holder sig heller ikke tilbage. Jeg gemte et link om Medvedev "Vinterpalads"
http://www.sptimes.ru/story/38978?page=1#top

randi christiansen

Interessant og relevant faktainfo, så vi ved, hvad vi skal vare os for, når vi bygger samfund. Muligheden for at tilrane sig kontrollen over en stor portefølje er ganske enkelt helt uhensigtsmæssig. Må nu snart forstås af de fleste og derfor ikke være en mulighed. Jordens rigdomme tilhører - uden undtagelse - alle, og bør administreres herefter. Hvis nogen besidder fir meget ifht denne retfæedige fordelingsnøgle, vil det altid være på bekostning af andre, med andre ord > økonomisk vampyrisme og finansfascisme. Hvor ulækkert er det lige ....

Katrine Visby

Det forklarer jo hvorfor magtfulde mænd starter krige uden tanker på menneskelige lidelser og ødelæggelser. De har en skade på frontlappen.

Jeg kom til at tænke på de kongelige. De har ikke nogen risiko for at miste deres position, de er ikke underlagt demokrtatiet. De kan blive kritiseret lidt i pressen, men deres position er langt fra truet. Er de mon korrumperede af deres magtposition?

Når man nu har denne neurologiske kendsgerning, burde nogle foranstaltninger indkorporeres lidt bedre i vores samfundsstruktur, for at forhindre skader som korruption, grådighed og menneskelige lidelser pg.a. manglende empati.
For vi har jo set eksempler på nogle politikeres magt stiger dem til hovedet på trods af vores liberale demokrati.

olivier goulin

»Hvis du er en meget socialt orienteret person, vil magt rent faktisk forstærke den kvalitet. Men hvis du allerede er en korrupt person og gør ting, som er moralsk forkastelige, forstærker magt også det,« siger Andy J. Yap.

Så enklet er det jo. Magt er en resource, som kan bruges eller misbruges - ligesom penge og viljestyrke. Den eneste virkelige garanti for at magten ikke misbruges, er kvaliteten af karakteren hos mennesket bag.

Derfor er det ifølge Joris Lammers vigtigt, at der i et land findes et stærkt parlament, en kritisk presse og en kritisk befolkning.

Og i et demokrati, hvor der er ingen af disse ......?

/O

Heinrich R. Jørgensen, Henrik Christensen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Jesper Wendt

Jeg har sat bladguld på Lyngby Rådhus, det er godt nok ved at være tyve år siden. Det anede mig det var en træningslejr for diktatorer.

Rune Petersen, David Zennaro, Bjarne Nielsen, Finn Rantzau, Nic Pedersen, Peter Hansen, Martin Andersen og Eva eldrup anbefalede denne kommentar
Nic Pedersen

"normale mekanismer for mådehold og selvkritik bliver sat ud af spil"

Tja, i det mindste havde nogen da format til at efterlade sig en turistattraktion. Hvilket Lars Lykkes efterladte luksusunderhylere jo nok næppe bliver.

Janukovitch var vist for resten (lige som Sankt Yulia Timoshenko) multimilliardær FØR de blev præsidenter. Så måske har de faktisk betalt deres forbrug med midler, som de SELV havde stjålet!?
Mindre skikkelser lade jo gerne SKAT og partikasse om den del.

Heinrich R. Jørgensen, Martin Andersen, Rune Petersen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Tja, hvis Janukivitj var multimilliardær før han blev præsident, er han ikke blevet det med hæderlige metoder. Men godt forsøg. Jeg citerer fra Wikipedia:
On 15 December 1967, at the age of 17, Yanukovych was sentenced to three years incarceration for participating in a robbery and assault.[30] On 8 June 1970, he was convicted for a second time on charges of assault. He was sentenced to two years of imprisonment and did not appeal against the verdict. Decades later, Yanukovych characterized his arrests and incarceration as "mistakes of youth".[31]

In July 1974, Yanukovych enrolled at the Donetsk Polytechnic Institute. In 1976, as a second-year student, he was promoted to director of a small trucking division within the Ordzhonikidzeugol coal mining company.[32] In 1980, immediately upon graduating as an automobile mechanical engineer, Yanukovych was appointed chief manager of a transportation company in Yenakiieve and admitted to the Communist Party of the Soviet Union.[33] His appointment as the chief manager marked the start of his managerial career as a regional transport executive, a position in which he served for two decades.[19]

Leopold Galicki

Willy Johannsen:

"Janukovitj selv var malet i, hvad man måske kan kalde "Ukrainsk Empire stil". Det siger jo noget om deres selvopfattelse!"

Kan du lide Anders Fogh Rasmussens portræt? Det er en ren Nato-empire stil: innovativ inden for Folketingets portrætsamling, på en måde naturalistisk, konkret hvad angår den symbolske side, og stærk i sit farvemæssige udtryk. Har du nogensinde udtrykt dig om dette kunststykke som pynter magtens korridorer i hjertet af København?

Rune Petersen, Heinrich R. Jørgensen og Martin Andersen anbefalede denne kommentar
Bjarne Nielsen

Den største løgn og fordrejelse, som Information gør sig skyld i, er at kalde den afsatte ukrainske præsident for diktator.

Han var demokratisk valgt og havde netop aftalt et snarligt valg, hvor det skulle have været afprøvet, om han havde et flertal bag sig eller ej.

De oprørere, som nu bevogter præsidentpaladset, stod bag et statskup og fordrev den demokratisk valgte præsident.

Jeg foretrækker en demokratisk valgt præsident, der bor i et palads, frem for en selvbestaltet præsident indsat af bevæbnede bøller.

Leopold Galicki, Heinrich R. Jørgensen, Martin Andersen, Finn Rantzau, Henrik Klausen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Leonard Mortensen

Sagt af forskere i nutid, sagt af anarkister altid - Libertærsocialismen er videnskabelig

Pórto Qisuk

Man behøver ikke at rejse til et diktatur stat for at finde tilsvarende. Tilsvarende luksus findes på Amalienborg. Kongehuset lever i overdådig luksus imens flere og flere lever i den dybeste fattigdom.

Katrine Visby, Rune Petersen, Martin Andersen og Bjarne Nielsen anbefalede denne kommentar
Peter Jensen

Meget kikset artikel; banalisering af dynamikkerne (vi har alle en diktator i maven? - nej men vi kan alle drives ud i destruktiv handling) - og helt forfejlet brug af Yanukovych som eksempel på en diktator. Artiklens banaliserende perspektiv og forfejlede brug af eksempler, foruden eklatante selvimodsigelser (Jap mener f.eks. at magt fremmer i forvejen ædle karakterræk, men alligevel understreges det at samme Jap alligevel mener at magt generelt fører til 'uærlig adfærd').

... transcenderende, 'buddhistagtig person'? At være 'andre-orienteret'? Fidusforskning med lægmandslir.

Torben Selch

Hvad med om vi begyndte at diskutere noget helt andet under hjemlige danske forhold, istedet for udlandets mere eller mindre selvbestaltede "kejsere" og "paver" - Lars Løkke - måske? :)

Peter Jensen

Ups,

Artiklens banaliserende perspektiv og forfejlede brug af eksempler, foruden eklatante selvimodsigelser (Jap mener f.eks. at magt fremmer i forvejen ædle karakterræk, men alligevel understreges det at samme Jap alligevel mener at magt generelt fører til 'uærlig adfærd'), er beskæmmende.