Satire
Læsetid: 7 min.

En guide til den røde opportunist

Netop som Enhedslisten i sidste weekend havde fejret 25 års fuldført rejse mod harmonisk, socialistisk enhed, viste det sig, at fraktionskamp igen umuliggjorde vedtagelsen af den nye kandidatliste. Information bringer i dag med hjælp fra en tys-tys-kilde i venstrefløjens maskinrum ikke alene et afslørende indblik i Enhedslistens fraktioner, men også en vejledning til, hvordan du kan bruge dem til at gøre politisk karriere
Netop som Enhedslisten i sidste weekend havde fejret 25 års fuldført rejse mod harmonisk, socialistisk enhed, viste det sig, at fraktionskamp igen umuliggjorde vedtagelsen af den nye kandidatliste. Information bringer i dag med hjælp fra en tys-tys-kilde i venstrefløjens maskinrum ikke alene et afslørende indblik i Enhedslistens fraktioner, men også en vejledning til, hvordan du kan bruge dem til at gøre politisk karriere

Jenz Koudahl/Spild af Tid

Moderne Tider
24. maj 2014

Socialistisk Arbejderparti

En safari blandt Enhedslistens fraktioner kan med fordel starte hos det lille trotskistiske parti SAP. På trods af sin lidenhed er partiet en etableret institution på den yderste danske venstrefløj. Partiet er venstrefløjens svar på Det Radikale Venstre: talmæssigt ikke noget at blive imponeret af, men med en forbløffende evne til at skrabe indflydelse op under neglene. Der er således tradition for mindst én SAP’er i Enhedslistens folketingsgruppe. Hvis du vil gøre karriere i Enhedslisten, er SAP slet ikke noget dumt sted at starte.

Skelsættende begivenhed: I SAP er der et før og efter afsløringen i slut-90’erne af, at PET holdt halvskarpt øje med partiet engang i 80’erne. For et parti med en revolutionær selvforståelse bliver det ikke større end at få bekræftet, at de har været overvåget af den statslige efterretningstjeneste. De fleste andre partier med en revolutionær selvforståelse må fortsat nøjes med en flad antagelse om, at det forholder sig sådan.

Medie: SAP udgiver Socialistisk Information, der nu om dage udkommer online. SI er virkeligt nyttigt, hvis du i forvejen er enig, og trænger til en genopfriskning af, hvad der er, du er enig i.

Kendisser: Folketingsmedlem Pernille Skipper, tidligere folketingsmedlem Søren Søndergaard og den afdøde PET-agent Anders Nørgaard.

Kønspolitiske karakteristika: Sexpositionen kaldet doggy style var i en periode ugleset i SAP, da kvindens position på alle fire blev tolket som et symbol på underkastelse, og derfor ansås for kvindeundertrykkende. Fatwaen mod doggy style håndhæves så vidt vides ikke længere.

Forhold til politisk vold: Når revolutionen først ruller, og befolkningsflertallet står over for en slagen kapitalistklasse, der forsvares af det gamle styres politi og militær, så kommer der til at gå nogle æg i stykker. Sådan er det jo, når man laver omelet.

Tabu: Lad være med at lave sjov med Leo Trotskij. Vent til en SAP’er eventuelt selv kommer med en Trotskij-joke, og le da kun afdæmpet. Protip: Jokes, hvor der indgår issyle, er i virkeligheden ikke jokes, men tests. Le ikke.

Danmarks Kommunistiske Parti

DKP er mest kendt for at være det tidligere danske kontor for Sovjetunionens udenrigsministerium, og for at have bidraget til at redde Danmarks eftermæle efter Anden Verdenskrig gennem partiets dybe involvering i modstandsbevægelsen. DKP’erne i Enhedslisten står bag frontorganisationen ’Kommunister i Ø’, men er mest et frilandsmuseum over virkeligt dårlige politiske idéer. Der er absolut ingen karriereperspektiver i DKP – heller ikke selv om de på et tidspunkt skulle blive forenet med de tre øvrige kommunistpartier: Kommunistisk Parti, Arbejderpartiet Kommunisterne og Kommunistisk Parti i Danmark.

Skelsættende begivenhed: Da rublerne holdt op med at flyde fra Moskva, var festen i DKP reelt forbi. Årene siden da har så absolut ikke været sjove for et parti, der få år for inden i egen selvforståelse var den legitime ledelse af den danske fagbevægelse. Da pengestrømmene ophørte, blev avisen lukket, domicilet tæt på Amalienborg solgt, og partiets største talenter forsvandt. Efterfølgende har både Frank Aaen og Ole Sohn haft fine karrierer andetsteds.

Medie: DKP udgiver bladet Skub, der både udkommer online og på papir. Her kan man lære nye ord som ’eurofascisme’, og læse om de tidligere sovjetstater i Baltikum, der dybest set selv har bedt om, hvad Putin måtte finde på, eftersom de er gået med i EU og NATO.

Kendisser: Folketingsmedlemmerne Ole Sohn (Socialdemokraterne) og Frank Aaen (Enhedslisten) og afdøde tidligere folketingsmedlem Aksel Larsen (SF).

Kønspolitiske karakteristika: Fraværet af kønspolitiske karakteristika

Forhold til politisk vold: Se SAP.

Tabu: Hvis du så meget som antyder, at det ikke var det sovjetiske folkedybs blodige offer på østfronten, der vandt Anden Verdenskrig, så får du ingen venner her.

Internationale Socialister

Hvis du vil noget i Enhedslisten, så hold dig væk fra IS. Ingen kan lide IS. IS’eres karrieremuligheder i Enhedslisten er derfor stærkt begrænsede, og modstanden på landsmødet mod IS’eren Anna Rytters kandidatur er hovedgrunden til, at partiets nye kandidatliste nu er sendt til urafstemning.

Skelsættende begivenhed: IS blev katapulteret fra at være et parti, der levede i fuldstændig ubemærkethed, til for en kort stund at være på alles læber. I 1992 blev det unge medlem Henrik Christensen dræbt af en brevbombe, der detonerede i partiets lokale i Søllerødgade på Nørrebro. Omstændighederne omkring hans tragiske død er aldrig blevet fastlagt, og bliver derfor med jævne mellemrum taget op igen i medierne.

Medie: Socialistisk Arbejderavis udkommer både online og som papirabonnement. Her forkæles læseren med ord som ’masseblokader’ og ’arbejderråd’ – og konstateringer af at det er gået ned af bakke for venstrefløjen siden påskestrejkerne i 1985.

Kendisser: Det afdøde medlem Henrik Christensen.

Kønspolitiske karakteristika: Det er klassesamfundet, der står bag undertrykkelsen af kvinder. Som alle andre problemer kan også dette føres tilbage til ’systemet er problemet’.

Forhold til politisk vold: Se SAP og DKP

Tabu: Det er bedst ikke at foreslå muligheden af, at det ikke var nazister, der dræbte Henrik Christensen, men at han derimod sad og rodede med sin egen bombe, der gik utidigt af. Det er virkelig en partykiller i de kredse.

89-generationen (Traditionalisterne)

Denne fraktion er netværksbaseret og er ikke et parti i partiet. Til gengæld er den Enhedslistens mest iøjnefaldende fraktion. Dens kerne består af folk, der før Enhedslistens stiftelse havde stået bag VS, DKP og SAP’s meget ringe grad af succes med deres respektive projekter. Denne dybe forkærlighed for praksisser, der ikke virker, tog de med over i Enhedslisten.

Først midt i 00’erne blev det – efter ophedet debat – besluttet at forsøge sig med praksisser, der rent faktisk fungerer. En rigtig hurtig vej til karriere i Enhedslisten, er således at kræve det gamle Enhedslisten tilbage – det udløser næsten stensikkert en billet til hovedbestyrelsen.

Skelsættende begivenhed: Denne fraktion er lige så gammel som partiet selv, og består af en kerne af folk, der har været med hele vejen eller næsten. Derudover består fraktionen af tilløbere, der identificerer sig med en forestilling om et velsignet ur-Enhedslisten. Stiftelsen af Enhedslisten er den skelsættende begivenhed for denne fraktion.

Medie: Debatspalterne i Enhedslistens medlemsblad, Information og Dagbladet Arbejderen. Der kigges med mistro på borgerlige fænomener som humor, selvironi og sprogligt overskud.

Kendisser: Tidlige folketingsmedlemmer Keld Albrechtsen og Line Barfod og nuværende folketingsmedlem Christian Juhl.

Kønspolitiske karakteristika: Der skal være tid til munter sex.

Forhold til politisk vold: Undertrykte folk må altid gribe til våben, og så sørger vi for en støttefest og et samråd. Se i øvrigt SAP, IS og DKP.

Tabu: Hvis du vil indenfor i varmen i denne fraktion, så skal du stik mod al logik, lade være med at foreslå, at det er kapitalisme, monetarisme, nyliberalisme og udbudsøkonomi, og dermed den førte politik, der er skyld i krisen i Sydeuropa og problemerne med social dumping: Det er altid den Europæiske Union, der har skylden. Derfor skal vi have grænserne tilbage.

I Danmark forholder det sig til orientering – og overraskende nok – stik modsat. Du skal altså ikke lade dig gribe af en stemning, og tilsvarende foreslå udmelding af Danmark.

Fornyerne

Hvis du vil bruge Enhedslisten som sprængbræt til at komme i medierne og til forhandling med Corydon og Vestager, så er det Fornyerne, du skal satse på. Ligesom 89’erne er denne fraktion netværksbaseret. Det er Enhedslisten absolut mindste, men ubetinget mest magtfulde fraktion. Det lyder morderligt eksklusivt, tænker du, og adgangsbilletten til Fornyerne er da også enten at blive folkevalgt for Enhedslisten, eller at en af dine venner bliver valgt og efterfølgende ansætter dig i folketingssekretariatet.

Skelsættende begivenhed: Officielt: Dengang de – i en virkelig utrolig ung alder, ja faktisk som helt små børn – erkendte, at verden behøver en grundig reparation, for derefter at aftjene deres aktivistiske værnepligt i f.eks. Danske Gymnasieelevers Sammenslutning eller Antifascistisk Aktion. Uofficielt: Da de hver især blev valgt ind i Folketinget/blev ansat i folketingssekretariatet.

Medie: Deadline, Debatten, blogs på politiken.dk, Nyhederne og TV-Avisen, Enhedslistens medlemsblad (fraregnet debatspalterne), samt rundt regnet hele den øvrige medieflade (fraregnet de socialdemokratiske).

Kendisser: Folketingsmedlemmerne Johanne Schmidt-Nielsen og Stine Brix samt politisk rådgiver Pelle Dragsted.

Kønspolitiske karakteristika: Det afhænger jo helt af, hvilke sager, der kan sættes strøm til i medierne. Det er vigtigt at prioritere de emner, der optager helt almindelige mennesker. Enhedslisten skal ikke være et avantgardeparti. Det står dog fast, at Østeuropæiske prostituerede ikke skal komme her, og underbyde og løntrykke danske prostituerede. Det er en trussel mod vores velfærdssamfund.

Forhold til politisk vold: En hurtig bombekampagne i Libyen eller andre steder langt væk er ok. I nærområdet skal man altid tale om tingene.

Tabu: Lad endelig være med henkastet at bemærke, at en politikers popularitet i høj grad hænger sammen med, om vedkommendes udseende blandt vælgerne opfattes som attraktivt efter gængse normer.

Du er omvendt på den sikre side, hvis du ironisk og overskudsagtigt joker med, at politik er show business for grimme mennesker.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

"at politik er show business for grimme mennesker."

Ronald Reagan lever endnu - dejligt at se.

Derimod får Redaktionen rodet doggy style, SAP og Pernille Skipper totalt sammen.
Det emne må afdækkes yderligere.

Kristian Rikard

Tak for gennemgangen!

Claus Jensen

Man skal vist have gået på den samme kostskole som tys-tys-kilden for helt at kunne følge med her.