Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Hanne Kvist

Forfatter Hanne Kvist, nomineret til Nordisk Råds børnelitteraturpris, har været gennem sit liv været knyttet til både H. C. Andersen, Jumbobøger og Svend Åge Madsen
24. maj 2014

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Det er en mærkelig tanke, at der skulle findes en bog, som alle burde læse. Automatsvaret er vist Biblen. Jeg tror, vi skal læse noget, vi har lyst til at læse. Men alt for få mennesker er klar over, hvor godt de ville få det af at læse Christina Hesselholdts bøger. De kan starte med Camilla and the horse

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Der er forskellige bøger på forskellige livsstadier. Hvis jeg springer forbi H.C. Andersen og de samlede Jumbobøger, så er min første oplevelse af at læse en rigtig bog (som 16-årig) Svend Åge Madsens Tugt og utugt i mellemtiden. Suset af magi og skævvreden realisme, meget dragende! Den foregår i Aarhus, hvor jeg boede. Kan man virkelig hedde Aftenbakke og Jenssøn?«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Der er så enormt mange dårlige bøger, og jeg ville nødigt pege på en enkelt. Bøger kan jo bruges til mange forskellige ting, og der er åbenbart mennesker som har behov for at læse rene plotbårne historier, som ikke stiller for høje æstetiske krav. Fint for dem, men sådan har jeg det ikke.«

Hvilken type læser er du?

»Jeg læser ret meget, og selv om jeg tit skal læse af professionelle grunde, kan jeg stadig have den her helt overvældende oplevelse af at blive suget ind i en tekst. Jeg læser nødigt meget tykke bøger – så skal de virkelig være gode. Digte og noveller og korte romaner, tak. Jeg kan også godt lide at læse citaterne i boganmeldelser; en lille intens smagsprøve, som nogle gange overgår den samlede oplevelse af hele bogen. Jeg ved ikke hvad man skal med siderne efter side 200 i en roman.«

Hvornår læser du?

»Jeg har gang i alt for mange bøger ad gangen. Nogle læser jeg i arbejdstiden som inspiration til min egen skriveproces, andre er aftenlæsning. Om aftenen skal det ikke være for sindsoprivende, så kan jeg ikke sove. På mit natbord ligger lige nu: Artiskokhjerte af Line-Maria Lång, Jeg nægter af Per Petterson og Boyhood af Coetzee. På mit arbejdsbord ligger Witold Gombrowicz’ Kosmos, Theis Ørntofts Digte 2014 og Harald Voetmanns Alt under månen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu