Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Marianne Jelved

Kultur- og kirkeminister Marianne Jelved finder politisk energi i både H.C. Andersen og Herman Bang, og dropper gerne papirbunkerne for en god bog på en søndag
10. maj 2014

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»H.C. Andersens eventyr. Begynd med Den lille Pige med Svovlstikkerne. Hans sprog er en sfære for sig selv. Og det er et eventyr, der har den stille, men tydelige indignation i sig, som går langt ud over genrens normer. Det var julen uden næstekærlighed. Hvor de borgerlige har deres på det tørre, og ingen kan tænke ud over sit eget.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Det kan jeg ikke svare på. Men jeg kan pege på Herman Bangs forfatterskab som det, jeg stadig vender tilbage til. Det er i sin spidden af det forlorne og magtfuldkomne og i sin virtuose sproglige fornyelse en oplevelse gang på gang. Et godt eksempel på det er kapitel 2 i romanen Tine, der foregår under stormen på Dybbøl. I det kapitel er alle de lokale spidser samlet til punch i skovridergården, mens landarbejderne og andre sagesløse drager forbi på vejen på vej til Dybbøl. Spidserne holder oprømte taler for hinanden, og en siger: ’Det er sådanne taler, der har skabt vort land.’ Det er den fineste form for satire.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu