Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Marianne Jelved

Kultur- og kirkeminister Marianne Jelved finder politisk energi i både H.C. Andersen og Herman Bang, og dropper gerne papirbunkerne for en god bog på en søndag
10. maj 2014

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»H.C. Andersens eventyr. Begynd med Den lille Pige med Svovlstikkerne. Hans sprog er en sfære for sig selv. Og det er et eventyr, der har den stille, men tydelige indignation i sig, som går langt ud over genrens normer. Det var julen uden næstekærlighed. Hvor de borgerlige har deres på det tørre, og ingen kan tænke ud over sit eget.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Det kan jeg ikke svare på. Men jeg kan pege på Herman Bangs forfatterskab som det, jeg stadig vender tilbage til. Det er i sin spidden af det forlorne og magtfuldkomne og i sin virtuose sproglige fornyelse en oplevelse gang på gang. Et godt eksempel på det er kapitel 2 i romanen Tine, der foregår under stormen på Dybbøl. I det kapitel er alle de lokale spidser samlet til punch i skovridergården, mens landarbejderne og andre sagesløse drager forbi på vejen på vej til Dybbøl. Spidserne holder oprømte taler for hinanden, og en siger: ’Det er sådanne taler, der har skabt vort land.’ Det er den fineste form for satire.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

Sådan en har jeg ikke læst, for den er hurtigt lagt væk, hvis den ikke pirrer nysgerrigheden ret hurtigt. Så kan jeg af og til vende tilbage og begynde igen, og så alligevel blive grebet af den. Så af og til må man give en bog en chance mere. Lige nu er jeg ved at læse Bogtyven. Den har set så stor og tung ud og har en speciel opbygning, som gjorde, at jeg udskød den. Men så kom filmen med flotte anmeldelser. Så fik bogen en chance til.«

Hvilken type læser er du?

»Jeg læser alle genrer og mange faggrupper. Poesi, skønlitteratur, filosofi, biografier, historie, samfundsforskning og alt muligt om mennesker og samfund og verden. Endog om pædagogik, og jeg kan blive optaget af det. Det er trods alt mit gamle fag.«

Hvornår læser du?

»Når det er muligt og på alle tider af døgnet. Jeg kan sige til mig selv en søndag formiddag: ’Alle vil sige, at jeg godt kan holde fri nu uanset bunkerne af sager foran mig.’ Og så holder jeg fri og læser. Jeg er nok en lystlæser.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu