Baggrund
Læsetid: 3 min.

Et liv er forbi: Tom H. Jacobsen (1946 - 2014)

Sådan gik det til, at en dreng, som voksede op med sin mor i en to-værelses lejlighed på Frederiksberg, var med til at forbinde hele verden i datanetværk
Fest. Tom Jacobsen ved en fødselsdagsfest i sommerhuset i Asserbo, sommeren 2005. Privatfoto
Moderne Tider
31. maj 2014

 

I dag tager vi det som den største selvfølge: at sende data og beskeder til hinanden via sms, e-mail, chat-tjenester og apps. Men for bare 40 år siden var det endnu fantasi og fjern fremtid. Det blev kun muligt, fordi en gruppe pionerer af matematikere, fysikere og dataloger skabte den nødvendige infrastruktur. En af dem var Tom Jacobsen.

 

Lang tid før binær kode og standardiserede datakoblinger blev allemandseje, tog Tom Jacobsens liv sin begyndelse i en to-værelses lejlighed ved Rolfs Plads på Frederiksberg. Faren havde fundet en anden, så Tom voksede op alene med sin mor, Elly, der var rengøringsassistent på Finseninstituttet på Østerbro. Pengene var små, men kærligheden stor. Tom manglede ikke noget. Den største sorg var menuen i børnehaven: Grød, grød og grød. En afsmag, som holdt hele livet.

Tom var tiltænkt en læreplads, men livet som fabriksarbejder på Radiometer i Utterslev blev aldrig ham. I stedet blev han familiens første student. Og tiden som matematik- fysik- og kemistuderende på Københavns Universitet viste hurtigt, at det var en god beslutning.

For selv om Tom Jacobsen aldrig havde været særlig god til sprog, så var der ét sprog, han havde et helt særligt naturtalent for: programmeringssprog. Tom kunne læse kode og algoritmer som andre læste kriminalromaner. Algol 60-rapporten slugte han på et par uger: ’for p:=1 step 1 until n do / for q:=1 step 1 until m do / if abs(a[p, q]) > y then’ osv osv. Sprog og rapporter, som udgør fundamentet for alt det, vi kan med computere i dag. Og stadig sort snak for de fleste.

Sms for begyndere

Da hans kone Irene, som han havde mødt på universitetet, arbejdede i Texas i begyndelsen af 1980’erne, havde det sine fordele at have været med til at forbinde en række europæiske og amerikanske universiteter i et datanetværk, forløberen for internettet. Fra College Station i Texas til Ballerup kunne de to sidde og sende beskeder til hinanden som programmeringskode – en linje ad gangen. Sms for videnskabsnørder og for to elskende, som dermed kunne holde tæt kontakt. Et par årtier før resten af verden kom med på vognen.

I løbet af karrieren blev det algoritmiske kodesprog i stigende grad erstattet af kontrakter og forhandlinger om nationale og internationale standarder inden for computernetværk. Logikken var den samme, og det satte Tom pris på. Så meget, at kontraktforhandlingerne snart også blev indført på hjemmefronten. Når børnene ville have mere i lommepenge, indledtes forhandlingerne, og når begge parter var nået til enighed, blev kontrakten underskrevet. En praksis som af og til blev for meget for børnene.

Sygdom

I 2002 kunne både Tom Jacobsen og familien fornemme, at noget var galt. Når der var gæster i huset, havde Tom altid skåret stegen for og skænket vin i glassene. Men pludselig en dag ramte vinen ikke glasset. Tom havde fået en atypisk variant af Parkinsons syge, som langsomt og lumsk satte sig på centralnervesystemet.

Sygdommen satte sit præg på de sidste år af Toms Jacobsens liv. Efter en indlæggelse i 2009 mistede han alle de væsentligste funktioner og blev bundet til sin kørestol. Sammen med to hold af hjemmehjælpere, et fra P. Obel i Ballerup og et fra Helles Pleje & Service i Frederiksværk, passede Irene ham i hjemmet i Ballerup og i sommerhuset i Asserbo. Og Tom Jacobsen, som hele livet havde engageret sig i børnenes opvækst og skolegang, i arbejdet, i politik og samfundsdebat, måtte nu affinde sig med at følge med fra sidelinjen.

Det ændrede dog ikke ved, at han til det sidste betragtede sit liv som en succes. Meget var lykkedes, professionelt og privat. De fire børn godt på vej med gode uddannelser, 12 børnebørns livfulde leg i sommerhuset.

Ved begravelsen i Skovvejskirken skulle kisten derfor også bæres ud til Aidas triumfmarch. Intet mindre. Sønnen Rune havde medbragt cognac fra Kasakhstan og russisk kaviar til gravøllet. For selv om man livet igennem havde siddet med fingrene i de mindste algoritmiske enheder, kunne man jo godt forlade det med manér.

Tom H. Jacobsen

Født d. 18. februar 1946 på Frederiksberg.

Student fra Frederiksberg Gymnasium, kandidat i matematik, fysik og kemi fra Københavns Universitet.

Gift med Irene Shim Jacobsen på Ballerup Rådhus i 1983. Fire børn: Tine, Anne, Rune og Signe. 12 børnebørn.

Ansat ved bl.a. NEUCC, regnecentret ved DTU, Regnecentralen, CRI (Computer Resources International), Telebit samt Banedanmark.

Grundlægger af og formand for den danske standardiseringsgruppe ISO (åbne systemers sammenkobling) samt dansk repræsentant i den tilsvarende europæiske arbejdsgruppe.

Død d. 4. april 2014 i hjemmet i Ballerup. Begravet fra Skovvejskirken d. 11. april 2014

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her