Læsetid: 3 min.

Ølmesse, bæverkirtler og morgenurin

Moderne Tider
17. maj 2014

Højt skum

Missionen var på papiret simpel: at deltage i den gule session på Copenhagen Beer Celebration (CBC) og smage på så mange slags udsøgte, ja unikke fadøl, som det er menneskeligt muligt. Det var selvfølgelig kvantitativt umuligt at nå alle 80 – hver af de 40 bryggerier stillede op med to mulige smagsprøver. Men det var også umuligt, fordi det simpelthen var så overvældende. Kvalitativt overvældende for smagsløgene. CBC bragte for tredje år i træk nogle af verdens bedste bryggere sammen. Der var mængder af limited releases og helt fantastiske vildt syrede og outrerede sager imellem. Foruden en helt fortryllende parade af beer geeks, naturligvis, med tidens mest kunstfærdige varianter inden for hipsterskægpryd.

Stillet over for et sådant overflødighedshorn må man på en måde resignere. Hvis man vil nyde begivenheden maksimalt, må man falde ind i rytmen, drive med strømmen og indse, at der uvægerligt vil være rariteter, man går glip af. Enten fordi man ikke når at opdage dem, eller fordi festivalens udstillerbryggere løber tør – det skete igen i år for Cigar Citys stand, nu må de altså lære at tage nogle ekstra fustager med. Man må give afkald på at få alt med og lade sig overraske fremfor at følge en nøje fastlagt plan. De impulsive punktnedslags metode gav bonus næsten hver gang og adgang til afkroge af øluniverset, Deres mundskænk aldrig før har gæstet.

En vanvittig øl

Fra Malmö-bryggeriet Brekeriet testede jeg således en bemærkelsesværdig sour ale med røgtoner – den første gyldne røgøl, jeg kan mindes at have smagt. Inciterende og sprød med kraftig aroma af tørv og røg, mortadellapølse, citronsaft, whisky og læder.

De røgede og syrlige noter i smagsbilledet klædte hinanden utroligt godt. Brug af whiskymalt viste sig at være forklaringen på skabelsen af en så røget øl uden brug af hårdt brændte malte.

For nu at blive i det svenske. Festivalens for mig absolut mest bizzare øl var utvivlsomt Bäver fra Närke Kulturbryggeri, som blev serveret af en gråskægget hippietype, chefbrygger H. G. Wiktorsson formoder jeg, uden for det officielle program og kan gøre krav på at være verdens eneste øl, der er tilsmagt med bæverkirtler. Det er en krydret vanvittig øl med en ikke just angenehm aroma af morgenurin, hvori blander sig malt, skovbund, enebær, vildtkød, moskus og gran. Den aromatiske kompleksitet bliver hængende i munden længe, efter at øllen er nedsvælget. Bæverkirtlerne er angiveligt opløst i alkohol og tilføjet i beskedne doser, men nok til at smage igennem som toner af vildtkød. Närke er et bryggeri, man skal holde øje med – dets Stormaktsporter var en overgang verdens bedst bedømte på ratebeer.com

Masser af syre

Hos Green Flash fra San Diego smagte jeg på den glimrende double-IPA, Palate Wrecker, som man for tiden kan finde hos Ølbutikken i Istedgade – en øl for sande humlehoveder.

Som titlen antyder, er aromaen da også ekstremt bitter med mængder af fyrrenål, grapefrugt og humlepille og svage strejf af karamel i baggrunden. Smagen begynder som kraftig grapefrugtssyrlighed med et underlag af hamp og røg og glider over i en robust fyrrenålsbitterhed med en let og sødlig tilstedeværelse af malt i finalen rundet af en anelse tørret abrikos. Som det hedder på nudansk: en awesome øl fra en fuldstændig awesome ølfestival med et fabelagtigt højt niveau.

Mange andre øl kunne fra dette hygsomme orgie af bryggerkreativitet kunne have fortjent omtale. Fik jeg nævnt, at der ud over festivalens gule session også var en rød, en blå og en grøn?

Ølfestivalen Copenhagen Beer Celebration fandt sted fredag den 2. og lørdag den 3. maj.

Brekeriet: Smokey Sour, 7 pct., pris ukendt. Forhandler oplyses hos: Brekeriet.se

Närke Kulturbryggeri AB: Bäver, 5,9 pct., pris ukendt. Forhandler oplyses hos kulturbryggeri.se

Green Flash: Palate Wrecker, 9,5 pct., 50 cl, 40 kr. hos Ølbutikken i Istedgade

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her