Baggrund
Læsetid: 8 min.

’Jeg vil også have en numse med smilehuller’

De har personlige trænere, stramme kostplaner og kan højst sandsynligt løfte flere kilo end din mor. Information er taget til fitnessshow med to kvinder, der styrketræner
Træning. Før man som Bree Fraser kan stå på scenen til en fitnesskonkurrence, er der års arbejde med træning og kost.

Træning. Før man som Bree Fraser kan stå på scenen til en fitnesskonkurrence, er der års arbejde med træning og kost.

Lærke Posselt

Moderne Tider
24. maj 2014

Han har ikke drukket vand i et døgn. Martin Valentin Larsens krop står skarpere, når den er dehydreret. Den sidste times tid har han fyldt sig med riskiks, som har suget den sidste væske i kroppen til sig. Nu står han på scenen på Fredericia Teater i sine badebukser og flekser. Hver en muskel er spændt, og hver en centimer hud er smurt ind i spraytan, som får den til at se sommerbrun ud med et guld-gulligt skær. Han ligner en viking på vej i krig, men der er ingen slåskamp mellem ham og de andre mænd på scenen. Kun lidt forsigtigt pufferi for at komme længst frem på scenekanten og få øjenkontakt med dommerne på første række.

Et par rækker længere tilbage sidder Anna Warrington og Christina Voldsted Andersen. »Overvej, hvor mange kilo kylling, der har bygget det der op,« siger de til hinanden, mens en mand lader hænderne glide ned over sin olieindsmurte sixpack. De to unge kvinder er taget fra København til Fredericia for at få inspiration og gejst til deres egen træning. Lysshowet fra scenen lyser deres ansigter op, men røgmaskinen og den høje musik i lokalet gør det svært for dem at tale sammen.

Aminosyrer med ananassmag

»Ham der! Se lige hans skuldre,« råber Anna med sin arm strakt i retning af en mørkhåret fyr, der vender ryggen til scenen. Christina nikker ivrigt. De følger nøje hver enkelt posering og de forskellige kroppe, som er formet gennem hård træning, kosttilskud og strenge diæter fyldt med protein. De kan samtidig også godt se det forrykte i deres begejstring.

»Hvis nogen spørger mig, hvad jeg har brugt min lørdag på, er det da lidt underligt at sige, at jeg har heppet på halvnøgne mennesker på en scene,« siger Christina og griner. »Det er en vild verden.«

For fem timer siden stod de to kvinder i Fitness World i Brøndby. Her træner Christina mange gange i ugens løb – efter hun har afleveret sin datter på fire år i børnehaven, og inden hun selv skal på arbejde i Fødevareministeriet.

Anna og Christina begynder med 10 minutters opvarmning – cardio, som bare skal overstås – før de rigtigt går i gang med vægtene. De svinger ben og arme frem og tilbage på en form for løbemaskine, og drikker aminosyrer med ananassmag fra deres pang-farvede drikkedunke. Det gør de for ikke at nedbryde musklerne, mens de prøver at bygge dem op, forklarer Anna.

Både Anna og Christina har faste kostplaner, som deres personlige trænere har lavet til dem. For Christina handler træningen om at holde sig sund og slank, men for Anna er det lidt anderledes. Efter at have været igennem ni hofteoperationer, vil hun nu være rigtig stærk. Hun drømmer om at komme til at stå på scenen til et fitnessshow om få år. Derfor træner hun seks gange om ugen og forsøger at tage på i vægt, så der er mere masse, der kan blive omdannet til muskler.

»Embrace the pain« står der på en plakat på væggen bag Anna, da hun løfter sig selv op i et tov og træner arme og mave på én gang. Over for hende står to mænd og laver bænkpres. Deres overarme er på størrelse med Annas talje, men det lader hun ikke til at bemærke. De fleste mænd i centrene synes, det er sejt, at flere og flere kvinder styrketræner.

De, der gør det sværest for Anna at bevare fokus, er faktisk andre kvinder. Når Anna tager frugt med til kageordningen på statskundskabsstudiet eller springer slikket over til en venindeaften, mærker hun de dømmende blikke.

»De kan ikke forstå, hvorfor jeg ikke spiser kage, når de nu gør,« siger hun og hiver sig selv op i torvet. »Men for mig er det som et korthus. Hvis jeg én dag bryder min kostplan, så er det svært at fortsætte dagen efter.«

»Jeg hader, når folk bruger ordet fanatisk om mig. Jeg går jo heller ikke og dømmer andre folks kostvaner. Selv om jeg kan synes, at Knorr-retter skyllet ned med dåseøl er usundt.«

Christina er begyndt at købe sin mad over nettet. Så slipper hun for fristelserne i de fysiske butikker. »Jeg får krise, hver gang jeg står der i køen i Netto ved siden af Daim og marcipanbrød på tilbud,« siger hun, da hun og Anna drikker deres proteinshakes efter træningen. Dagens måltider har de vejet og pakket i Tupperware-bøtter, som står bag i bilen klar til dagens Jyllandstur.

Bloggerfællesskabet Bloggers Delight har samlet et helt hold af skribenter, som kun blogger om kost og træning. Bloggene er populære blandt læserne og får hurtigt høje læsertal. Hashtagget #FitFamDk som bruges af både bloggere og almindelige fitnessudøvere har i skrivende stund 139.386 opslag på Instagram. Anna Warrington og Christina Voldsted Andersen er en del af bevægelsen. Og på sin blog wonderwomanwannabe.dk blogger Anna om alt fra misforstået fascination af skyr til detaljer fra sine egne træningsfremskridt.

Direktør for kæden Fitness World vurderede for nylig, at omkring 16 procent af den danske befolkning dyrker fitness i dag. Hans kæde har over 100 centre i Danmark og udvider konstant. Direktøren Per Lyngbak Nielsen spåede i samme omgang, at omtrent 40 procent af befolkningen vil dyrke fitness i 2020.

Bikini

I Fredericia går bikiniatleterne nu på scenen. De er delt op i forskellige kategorier, hvor kvindernes fedtprocent falder, jo længere konkurrencen skrider frem.

Modsat andre fitnesskonkurrencer går denne ikke kun ud på at vise det arbejde, man har lagt i styrketræningen. WBFF-forbundet, som afholder dagens show, stammer fra USA og går lige så meget op i, at man kan finde ud af at præsentere sig selv karismatisk. Konkurrencen bliver kaldt for fitness og fashion, og deltagerne skal derfor både optræde i badetøj, bikinikostumer for kvindernes vedkommende – hvor store vinger og pailletter optræder i overflod – og i gallatøj. Atleterne blinker med øjnene, kaster med deres lange hår og vimser hen over scenen. Alting glimter – de har bling, bling i ørerne, på bikinierne, på skoene og i navlepiercingerne. Over 100 deltagere fra 19 forskellige lande deltager i dagens show. Dubai, Sydafrika og flere østeuropæiske lande er blandt andet repræsenteret. Hvis man vinder en kategori får man titlen ’WBFF Pro’. Titlen som ’Pro’ giver muligheden for at konkurrere internationalt i konkurrencer med pengepræmier.

»Hun er læge og mor til to og hendes største hobby er træningen,« råber speakerstemmen med amerikansk accent, da han præsenterer en af kvinderne. Remserne bliver ved i samme dur, og Anna og Christina kigger nøje på kvinderne.

»Avs, hende der er sådan en, der har trænet helt vildt meget mave, men glemt at squatte,« siger Anna og hentyder til en kvinde, hvis numse blævrer lidt, når hun bevæger sig i sine høje stiletter. Lidt senere bliver en særlig veldrejet og muskuløs tidligere danser kaldt på scenen.

»Se hendes numse! Jeg vil også have en numse med smilehuller!« udbryder Anna.

Selvdisciplin

Bag scenen har realitystjernen Sy Lee svært ved at sætte sit deltagernummer fast i sine hvide trusser pyntet med sølvsimilisten. Underbukserne er simpelthen for små. En ung pige reter en dåse hårspray mod sit ansigt for at få makeuppen til at sidde fast. Luften er tyk af dampene fra spraytannen, og det har fået hendes øjne til at løbe i vand. Mascara og øjenskygge løber ned ad hendes kinder. »Det her skal bare sidde fast!« hvæser hun gennem en næsten lukket mund.

Martin Valentin Larsen og Umar Nyonyintono slænger sig i to brune sofaer i et rum tapetseret med plakater for forestillinger og koncerter, som normalt bliver vist i teatret. De er begge to i 20’erne og mødte hinanden for et halvt år siden i London til en anden WBFF-konkurrence. På bordet mellem dem står riskiks og en uåbnet flaske hvidvin, som Umar skal drikke, når showet er overstået. Lige nu spiser han marmelade fra glasset med en gaffel. Sukkeret får blodårerne til at stå tydeligere frem i Umars væsketømte krop. Han er professionel fitnessmodel og personlig træner, og stiller op for at få anerkendelse for sit arbejde.

»Folk tænker nogle gange, at vi bare er nogle folk, som står i tangatrusser, flekser, spiser grønt og tager selfies. Ja, ja, men giv det en chance. Jeg giver dig tre måneder, hvor du skal leve ligesom vi gør. Så kan vi snakke,« siger Umar og fortsætter:

»Fitness er ikke bare noget, man gør i et fitnesscenter eller på en scene. Det er 24 timer. Det er den hårdeste sport, jeg nogensinde har prøvet. Jeg har prøvet rigtig meget på højt plan, men det her er hardcore. Lige så snart du vågner op, så skal du tænke på, hvad du skal spise, og du skal træne to gange om dagen. Hver dag.«

Martin nikker fra sin sofa. Hans verden er også bygget op omkring træningen. Han tæller alle sine kalorier og spiser et kilo kød dagligt, træner to timer og passer sin søvn. Egentligt studerede han psykologi på Københavns Universitet, men efter to semestre indså han, at studiet var for tidskrævende.

»Det var en svær beslutning, men jeg trives meget bedre i min hverdag, fordi jeg gør det, der gør mig glad,« siger Martin. I dag læser han til skolelærer og tager sig tid til sin træning.

Folk i drengenes omgangskreds synes nogle gange, at de ofrer for meget for træningen, men Umar holder af sin livsstil.

»Jeg har spist, drukket og festet torsdag, fredag og lørdag i mange år. Jeg har fundet ud af, at det er meget rart med noget struktur engang imellem. Den disciplin, jeg har lært her, kan jeg bruge mange andre steder i mit liv også.«

Vinder

Familie og venner stimler omkring Martin Valentin Larsen. Han har stadig sit jakkesæt på og pokalen i hånden, som viser, at han er blevet ’WBFF Pro’. Publikum forlader stolerækkerne. På vej ned af trapperne mod udgangen går en flok mennesker mod strømmen. Det er byens udbringere af fastfood, som kommer med den mad, atleterne har bestilt. Nu må de endelig spise igen. Burgere, pizzaer og pomfritter fortæres ivrigt. Atleterne har stadig deres kostumer på. Martin skal have optaget en Youtube-film af sin træning i morgen, så der er ingen junk eller væske til ham. »Men jeg har da duppet mine læber med lidt vand,« siger han for at berolige folk omkring sig.

Da opmærksomheden omkring ham stilner af, kysser han forsigtigt sin pokal. Kun Informations fotograf opdager det og foreviger øjeblikket.

På vej hjem i bilen taler Anna Warrington og Christina Voldsted Andersen om, hvilken farve Annas bikini skal have, når hun engang stiller op til et fitnessshow. Tupperwarebøtterne er tomme og det er blevet mørkt udenfor. Dagen har været lang, men succesfuld for Annas motivation.

»Når jeg vågner i morgen, så tager jeg lige en ordentlig cardio-tur inden jeg smutter op i centret og træner ben.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her