Baggrund
Læsetid: 7 min.

De pæne historier om krigen dækker ikke længere

Efter vi er begyndt at gå i krig for forestillingen om demokrati og retsorden – og ikke for fædrelandet – har fortællingen om krigen ændret sig. De danske krige beskrives i stigende grad som kliniske operationer uden civile ofre, mener militærhistorikere. Men kritikere er begyndt at kratte sprækker i den overflade
Moderne Tider
17. maj 2014
Peter Carlsens maleri af danske kampflys indsats i Libyen. Et billede som modsat Simone Kærns ikke direkte viser krigens følger for civile på jorden

Peter Carlsens maleri af danske kampflys indsats i Libyen. Et billede som modsat Simone Kærns ikke direkte viser krigens følger for civile på jorden

Kunstneren Simone Kærn blev af Forsvaret og Nationalhistorisk Museum bedt om at lave et bataljemaleri af krigen i Libyen. Hendes første udkast blev imidlertid forkastet, fordi der i forgrunden lå dræbte og sårede civile.

Ifølge Weekendavisen skrev generalmajor Per Ludvigsen i sin vurdering, at ligene giver »det indtryk, at den omfattende død og lemlæstelse, som er meget markant og dominerende i midtsektionen, kan være eller faktisk er forvoldt af danske fly«, og udkastet blev forkastet.

Sagen om bataljemaleriet er det seneste eksempel på en ændring i den måde, de danske krige beskrives og italesættes, mener blandt andre krigshistoriker ved Syddansk Universitet, Thomas Wegener Friis:

»Der er et skærpet krav om, at krige skal være kliniske. Man siger fra myndighedernes side ’her er fjenden, vi slår fjenden ihjel’. Og når det er den officielle retorik, så skal man helst ikke ramme fjendens nabo også,« siger Thomas Wegener Friis, som mener, at der er sket en udvikling i løbet af de seneste årtier: »Fra at have et billede af krig som en situation, hvor man groft sagt måtte indregne, at alt og alle, der stod i vejen for målet, skulle smadres, så har man i dag et nålestikagtigt billede af krige. Det er ikke det korrekte billede, men det er det billede, man får.«

Claus Bundgård Christensen, som er historiker på RUC er enig i, at man ikke fortæller hele sandheden om krigene:

»Der er en tendens blandt militærpersoner og beslutningstagere til, at man ikke siger tingene direkte. Så vi hører ikke alt,« siger han.

Sagen om bataljemaleriet endte med, at det Nationalhistoriske Museum fik en anden kunstner, maleren Peter Carlsen, til at male billedet. Det blev et maleri i fugleperspektiv, hvor man ser to F16-fly i forgrunden og en røgsky, som stiger op fra jorden i det fjerne.

Ukritiske medier

Også medierne har en tendens til at tale samme sprog som magthaverne, når det kommer til krig. Det viste en stor analyse af de seneste 10 års krigsledere i fem danske aviser, som professor på Københavns Universitet Stig Hjarvard netop har lavet i samarbejde med Nete Nørgaard Kristensen. Med Information som den eneste undtagelse, viser analysen, at »holdninger på lederplads i høj grad afspejler den politiske elites synspunkter, dvs. de holdninger, der er bred enighed om blandt de fleste af Folketingets partier. Når der er enighed blandt den politiske elite, udviser aviserne tilsvarende stor enighed.«

Den konklusion undrer ikke Thomas Wegener Friis:

»Jeg ved også fra tidligere studier, at medierne ret pænt følger den politiske udvikling, så den her undersøgelse ligger helt i tråd med det,« siger han.

Når der er bred politisk opbakning til en krig, og når krigen fra magthavernes side italesættes som klinisk og omkostningsfri, er det derfor normalt, at medierne følger med. Dermed bliver offentlighedens billede af krigen det samme som magthavernes.

En af de personer, som har oplevet kontrasten mellem krigen og den måde, den bliver italesat på i den danske offentlighed, er Mikkel Brixvold, som fra 2005-2008 var elitesoldat i frømandskorpset og i 2007 var udsendt til Irak:

»Jeg forstår ikke, at medierne er så ukritiske, når de skriver om krigene. At forsvaret vil nedtone snak om civile ofre, undrer mig ikke. Det er deres opgave,« siger han med henvisning til sagen om bataljemaleriet.

»Forsvaret er jo et politisk redskab, så jeg forstår sagtens deres incitament. Men det undrer mig, at medierne ukritisk vælger at følge med i samme sprog.«

Den distancerede og ukonkrete krigsretorik hos magthavere og i medierne er med til at give danskerne et »meget naivt« billede af de krige, vi deltager i, mener han:

»Et godt eksempel er den debat, der kom med filmen Armadillo. Der var nogle soldaterdrenge, som sagde nogle ting, som faldt folk for brystet: ’hvordan kunne de tale så groft om de ting, de lavede’,« siger Mikkel Brixvold og fortsætter: »Det undrer mig, at man kan være så overrasket over det sprog, man har i en verden, hvor det handler om at holde sig selv i live og slå andre ihjel. Det er meget sigende, at man holder det op imod det sprog, som man taler på kontoret hjemme i Danmark,« siger han.

Kom med golfkrigen

Militærhistorikerne er enige om, at ændringen i krigsretorikken til de pæne historier begyndte ved Golfkrigen i 1990-1991:

»Det var der, man fik forestillingen om, at krigen bestod af præcisionsbombninger, og at der derfor ikke var civile ofre,« siger Claus Bundgård Christensen.

Det handlede fra starten om kommunikationen, mener Thomas Wegener Friis:

»I den krig fik man også skudt fjenden godt og grundt i stykker, men det var ikke det billede, offentligheden fik,« siger han og nævner major Svend Bergsteins legendariske optræden med pegepinden og kortet i DR’s dækning af krigen.

»Man fik et billede af, at man brugte nogle supersmarte missiler, som kunne komme helt ind i stuen til Saddam Hussein og prikke ham på skulderen,« siger Thomas Wegener Friis, som kalder Golfkrigen for det første skridt på vandringen mod nutidens opfattelse af krig: »Den danske militærdoktrin er ændret, og i dag er der politisk bred enighed om, at det er i orden at gå i krig. Det er blevet meget nemmere at gribe den militære værktøjskasse, når der er en konflikt et sted i verden.«

Og krigsretorikken spiller ind, mener han:

»Koreakrigen kan vi huske, fordi Kim Larsen synger en hyggelig sang om den. Vietnamkrigen forbinder vi med børn, der brænder. I virkeligheden blev der kastet mere napalm i Korea, og krigen var mere blodig. Men der blev ikke taget billeder af det, og det har altså en betydning for opfattelsen af krigen, hvordan den bliver formidlet,« siger Thomas Wegener Friis.

I det hele taget har Vietnamkrigen været et skræmmebillede, hvad krigsretorik angår – og det kan meget vel være medvirkende til, at man i de efterfølgende krige, har været noget mere påpasselig i retorikken:

»USA offentliggjorde body counts under Vietnamkrigen. Man gjorde det til et mål i sig selv, hvor mange Vietcong-partisaner, man havde dræbt. Siden har man taget ved lære af Vietnamkrigens fejltagelser i formidlingen af krige, og at det er en af grundene til ændringen,« siger Claus Bundgård Christensen.

Han mener også at ændringen er kommet, fordi krigene i 90’erne var de første i en lang årrække:

»Det var så længe siden, at Danmark havde været i krig – og krig var noget, der lå mange danskere meget fjernt. Derfor krævede det nok en særlig sprogbrug at sælge krigene,« siger han.

Tåler vi mindre?

’Præcisionsbombning’ var et ord, der gik igen hele vejen igennem de officielle afrapporteringer om de 600 missioner, danske jagerfly fløj over Libyen. Af mailkorrespondancen mellem Simone Kærn og Forsvaret fremgår det, at generalmajoren ikke var tilfreds med Simone Kærns »fortælling om krigen«, fordi skitsen blandt andet indeholdt lemlæstede lig. Kærn havde forud for skitsen besøgt både de danske flydelinger i Libyen og også nogle af de steder i Libyen, der var blevet ramt af bombeangreb.

The Guardian skrev i 2011, at det var danske fly, der i et angreb dræbte Muammar Gaddafis søn og tre børnebørn under 12 år, og efterfølgende er danske fly blevet kædet sammen med fem bombeangreb med civile ofre i Libyen, fordi de har bombet i de pågældende områder på det tidspunkt, hvor de civile er blevet ramt. NATO har imidlertid blokeret efterkommernes forsøg på et juridisk efterspil der kunne have ført til erstatning til ofrene og en afklaring af, hvordan fejlene kunne ske.

Maleren bag det nye bataljemaleri til det Nationalhistoriske Museum, Peter Carlsen, forklarede for nylig i Weekendavisen, at han opfatter den danske Libyen-indsats som »klinisk ren«.

Men spørgsmålet er, om den forståelse er nødvendig for at få danskerne til at acceptere krigene?

Claus Bundgård Christensen mener ikke, at danskerne generelt har et problem med at høre om krigens realiteter:

»Jeg tror at det er en misforståelse, at tro, at det er fordi, befolkningen ikke vil se krigens realiteter i øjnene. Det tror jeg gerne, at de fleste danskere vil.« Samme udlægning har Thomas Wegener Friis.

»Det er synd at udlægge det som om, at danskere er konfliktsky. Det er vi ikke, og det er heller ikke en særskilt dansk tendens. Det er nærmere fordi, det er nogle helt anderledes krige, vi på det seneste har engageret os i.«

Men hele retorikken om nålestiksoperationer og præcisionsbomber har »medført et skærpet krav i befolkningen om, at krige skal være kliniske«, mener han.

I Tyskland måtte Franz Josef Jung gå af som minister, efter at det kom frem, at han havde tilbageholdt oplysninger om, at der var civile tab ved et NATO-bombeangreb i Afghanistan, som en tysk oberst havde beordret:

»Det var en regulær skandale i Tyskland. Man var vitterligt overrasket over, at der var civile blandt de døde. Når man fortæller historien om ’den smarte krig’, så sætter det også nogle krav. Så opstår der en forventning i befolkningen om, at det kan lade sig gøre. Og så er det klart, at virkeligheden kan bide sig selv i halen,« siger han.

Anderledes i virkeligheden

Mens militærhistorikerne altså ikke mener, at danskerne er ømskindede og blåøjede, når det kommer til at høre om krigens realiteter, så mener Mikkel Brixvold at den ændrede krigsretorik har betydning for, hvor meget vi kan tåle at høre: »Engang gik man i krig for fædrelandet, men det må man ikke sige i dag.

I dag er historien, at vi går i krig imod de onde, og at vi gør det for at udbrede demokrati og menneskerettigheder. Og det går i clinch med de grimme historier om krigen. Det er klart, at det prikker til noget i os, hvis realiteten i de krige, vi deltager i, ikke passer til selvforståelsen,« siger Mikkel Brixvold og tilføjer: »Når man deltager i en nålestikoperation, så er det kun de rigtige, der bliver ramt. Men sådan er det bare aldrig i virkeligheden.«

 

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Engelsted

I dag er historien, at vi går i krig imod de onde, og at vi gør det for at udbrede demokrati og menneskerettigheder. Og det går i clinch med de grimme historier om krigen. Det er klart, at det prikker til noget i os, hvis realiteten i de krige, vi deltager i, ikke passer til selvforståelsen,« siger Mikkel Brixvold.

Det er klart, at man ikke kan sige sandheden. Sandheden er jo, at vi er hjælpetropper for det amerikanske imperium og dets evige krige. Og selv om mange sikkert føler sig stolte over det, så bryder de færreste sig ikke om den grimme side med død og ødelæggelse blandt børn og andre civile. Og de bryder sig slet ikke om, at vi skal købe for 30.000 millioner kroner nye krigsfly, så der kan males nye billeder som ovenstående fra fjerne krigsskuepladser.

Laurids Hedaa, Tue Romanow, Janus Agerbo, Niels Duus Nielsen, peter fonnesbech, Martin Andersen, Niels Mosbak, Jakob Lilliendahl, Eva eldrup og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar
Espen Bøgh

Vi kan jo lige så godt starte med at gå tilbage til det gamle navn for ministeriet, og kalde det hvad det reelt er blevet; "krigsministeriet", - da vi jo ikke længere har begrænset det til et forsvar for fædrelandet.

Jeg tror det var Wikileaks stifter, Julian Assange, der på et spørgsmål omkring krig svarede således; "det er jo ingen skønhedskonkurrence(!)", og ihukommende dette tænker jeg på det kritiske overfor såvel den politiske, militær og mediernes fremstilling af nutidens krige, som var det en retorisk politisk "skønhedskonkurrence", og krigens renhed uden civile ofre fordi man brugte smarte bomber der kun slog de "onde" ihjel.

Irakkrigen 2001 blev startet på grundlag af en Amerikansk fabrikeret løgn om masseødelæggelsesvåben, - som endnu ikke er blevet fundet!

Libyen krigen blev startet for at beskytte civilbefolkningen, og med dette mandat alene, - men endte med den aktive indsats, at vælte regimet og skabe politisk kaos i Libyen, sådan som vi også ser det i dag.

Afghanistankrigen blev indledt som en hjælp imod Taleban, og primært imod en af landet mest magtfulde krigsherrer(Dostum) i nord, og skulle kun være ca. 3 - 4 uger, så regimet i Kabul kunne overleve.

Taleban var da også "besejret" inden for den nævnte tidsramme, så der var nærmest slet ikke brug for støvler på jorden, men så kom udbredelsen af kvinders rettigheder til uddannelse, demokrati med den korrupte og maniske Karzai og hans familie ved det politiske ror.

Efter over ti års ligegyldige militære tilstedeværelse i Afghanistan er intet reelt opnået, og landet falder stille og roligt tilbage i de vante folder.

Mediernes le(ud)derskribenter har holdt den politiske stil, og i al stilfærdighed ladet efterkritikken over disse fejlslagne deltagelser i krige blive glemt, og dermed også deres egen jublen om vores krigsdeltagelse.

Den sidste "pind" i den rene og kliniske krigs rettighed for demokrati og slåen ihjel af andre, sker med de såkaldte droner, som ikke kan tage fejl og intet ønske har om at slå civile ihjel, og kun dræber de fæle er en politisk illusion skabt til massernes tilfredsstillelse, og rettigheden til Amerika som bøddel at bestemme hvem der skal død i dag uden rettergang, - som ellers er demokratiets adelmærke; "ingen er skyldig før det er bevist"!

Laurids Hedaa, Benjamin Lau Jensen, Jette M. Abildgaard, Niels Duus Nielsen, Niels Engelsted, Martin Andersen og Jakob Lilliendahl anbefalede denne kommentar
Jesper Wendt

Succes i dag - er målt på, at andre har det værre, ikke at du selv har det 'godt'. Det er vel et menneskesyn, der går igen - i krigens grusomhed. Jeg synes jo man burde kalde det propaganda, som det reelt er, og præcis det forsvaret satte ind med. Præcisionsbomberne, og nålestiksangreb er kun et led. Men man må nok også samtidig erkende, at ikke alt er lige gangbart, og det kan diskuteres, hvad effekten vil være af den nøgne sandhed. Formegentlig, at der aldrig bliver mandat til krig igen.

At USA står bag de fleste krige, er noget de fleste ved. Nu sætter en amerikaner også tal bag
http://www.intersol.dk/?p=5151

Laurids Hedaa, Torben Selch og Jette M. Abildgaard anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Det er ikke konstruktivt, at angribe enkelte soldater qua soldater for at være lejemordere og børnedræbere. Mere relevant er det, at rette dette angreb mod krigsvæsenet og de politikere, der så let bringer det i anvendelse. Ifølge forskning, der bringes i juni-nummeret af the American Journal of Health, så er 85-90 procent af krigofrene non-combatant civile. Krig er med andre ord ikke først og fremmest en sag mellem soldater, det er overvældende en sag mellem soldater og ikke-krigsførende civile. Det er det, som er uønsket i billederne af de tapre danske krigere på mission i udlandet.

Jens Thaarup Nyberg, Laurids Hedaa, Niels Mosbak, Tue Romanow, Jette M. Abildgaard, Morten Pedersen, Espen Bøgh, Niels Duus Nielsen og Eva eldrup anbefalede denne kommentar

Det er helt rigtigt, at civile desværre er dem, der lider mest i krig. Men i Afghanistans tilfælde, er det ifølge FN helt overvældende Taleban, der står bag langt de fleste civile tab. Alligevel bliver danske soldater igen og igen kaldt modbydelige ting på gaden, af folk der lader deres fordomme overdøve deres fornuft.
Jeg har aldrig i mit liv skudt på et barn. Hvorfor skulle nogen så synes, at det er okay at kalde mig barnemorder? Specielt når de aldrig nogensinde har mødt mig før?
Til gengæld har jeg undladt at besvare ild, selvom den slog jorden op overalt omkring mig, fordi jeg fejlagtigt havde fået det indtryk, at der var civile i krydsilden. Taleban har aldrig udvist en lignende tilbageholdenhed, nærmere tværtimod.

Jens Thaarup Nyberg og Morten Pedersen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Krig er beskidt under alle omstændigheder, og jeg fatter ikke, at pressen ændrer sig totalt, fordi landet er i krig. Hvorfor går pressen også i krig? Gennem sine skriverier og billeder? Hvorfor mister pressen totalt sin objektive karakter som beretter og formidler, og indtræder i stedet som en medspiller i krigen, det skulle Kristian Villesen hellere undersøge.

Jens Thaarup Nyberg, Niels Engelsted, Benjamin Lau Jensen, Niels Mosbak, Bjarne Bisgaard Jensen, Janus Agerbo og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Emil Arneholdt.
At Taleban udfører handlinger som ifølge FN og dig er langt værre end hvad vi gør retfærdiggør vel ikke vores overgreb på civile og civile ofre som konsekvens af vores adfærd.
Det er simpelthen det dummeste argument og trækkes altid frem i mange sammenhænge når saglighed og troværdighed går fløjten

@Bjarne Bisgaard
Hvad er det for overgreb på afghanske civile, begået af danske soldater, som du hentyder til?

Lars R. Hansen

Ikke længere? Det har de aldrig gjort!

Jens Thaarup Nyberg

@Emil A.
"Til gengæld har jeg undladt at besvare ild, selvom den slog jorden op overalt omkring mig, fordi jeg fejlagtigt havde fået det indtryk, at der var civile i krydsilden. Taleban har aldrig udvist en lignende tilbageholdenhed, nærmere tværtimod."
Og bl.a. derfor taber vi også krigen i Afghanistan - men hvad skulle vi også dér.