Læsetid: 2 min.

Vi anbefaler: Ansigtsbehåring

Fuldskægsmoden nærmer sig et mætningspunkt. Forskere fra University of South Wales har nu afdækket, at dens attraktivitet blandt kvinder er dalende. For mænd i den kulturelle overklasse er det rigtig dårligt nyt og signal til at komme fra borde. Men hvordan så demonstrere sin kulturelle overlegenhed og samtidig skilte med sin virilitet på en subtil og kønspolitisk acceptabel måde? Her er en guide.
Moderne Tider
21. juni 2014

Moustache

Engang var det kun pansere, pornostjerner og Polle fra Snave, der havde overskæg. Alle andre grinede af de små duske på overlæben. Men så skete der noget.

Pludselig ville alle have et moustache på deres krop, på deres tøj, på deres cupcake, på deres manicure, på deres cykelsaddelbetræk. Veninder kunne føle sig coole og hippe, når de instagrammede sig selv med moustache tegnet med eyeliner. Og efter Movember-kampagnen langsomt har pint livet ud af moustachemoden, er der nu bred enighed om, at du slipper bedst af sted med et Schnurrbart, hvis du allerede tilhører vintage-subkulturen, der uden skyggen af ironi kører rundt på gamle Raleighs i tweedhabit.

Vil du derimod være en sand first mover, kunne du i stedet overveje det klassiske Hitler- og Heidegger-moustache, også kaldet ’tandbørsten’. 

Buskede øjenbryn

For en gangs skyld ser vi en m/k-trend i ansigtsbehåring. Ifølge Wall Street Journal oplever øjenbrynsindustrien (ja, sådan en findes) lige nu et veritabelt boom. Det er den androgyne britiske supermodel Cara Delevinge, der har dannet mode med kraftige, viltre og buskede øjenbryn.

Herhjemme har efterårets Frida Kahlo-udstilling gødet jorden for, at vi tager øjenbrynsmoden et skridt videre og simpelthen lader skovsneglene gro sammen til en såkaldt unibrow. Når skønhedsklinikkerne melder, at modebevidste mænd såvel som hasidiske jøder gerne betaler op til 45.000 kroner for at få transplanteret små hår fra nakken til underansigtet for at opnå det eftertragtede fuldskæg, kan det kun være et spørgsmål om tid, inden klinikkerne også begynder at tilbyde øjenbryns-weaves fra Bangladesh.

Bakkenbarter

»At kysse en karl uden skrå og skæg er som at kysse en kalket væg,« sagde de jyske piger før i tiden. For optimal kindkradsning kan man overveje bakkenbarter – disse formmæssigt varierende plamager af hårvækst på kinden, som kan ses på så forskellige mandetyper som den britiske gentleman-cykelrytter Bradley Wiggins, tegneseriefiguren Jærven, Brandon Walsh fra Beverly Hills 90210 og irske dværge på St. Patrick’s Day.

Vi spår bakkenbarterne et snarligt comeback, fordi de i modsætning til fuldskæggets æggestoksleflende aura af blød 70’er-mand tilbyder en mere primitiv maskulin attitude. Vi råder dog til at gå uden om Elvis Presley og Master Fatmans hårede excesser og tænke mere i retning af James Dean.

Lokumsbræt

Også kendt som ’mundkussen’ og ’motherfuckerskægget’. Kært barn har mange navne, og en googlesøgning afslører, at denne type ansigtsbehåring hyppigt optræder i døgnrapporterne fra Københavns Politi. Kendisser som Amin Jensen og Flemming Jensen er så vidt vides stadig bannerførere for skægmoden, som i sin storhedstid i 1990’erne tilbød mænd en mulighed for at være forfængelige og gå op i hygiejne uden at kompromittere deres maskulinitet.

Lokumsbrættet kan ofte observeres på nordamerikanske turister i området omkring Tivoli og Glyptoteket. Kun de allermodigste bør dog vove sig ud i en sådan leg med lav socialstatus som alternativ til fuldskægspestens hærgen.

Daggamle stubbe

Blev populariseret sidst i 1980’erne af sexsymboler som Don Johnson og George Michael. Ifølge skægmodeforskningsresultaterne fra University of South Wales var den velplejede five o’clock-shadow det ansigtshår, som fik flest positive reaktioner fra de kvindelige testpersoner.

De veltrimmede stubbe er således pt. det sikreste valg som alternativ til det inflationsramte fuldskæg. Eneste ulempe er, at den let blålige skygge på underansigtet stadig lider under associationer til Anders Fogh Rasmussen.

Serie

Vi anbefaler

Den amerikanske psykologiprofessor Barry Schwartz udgav for nogle år siden bogen ’Paradox of choice’, der kort fortalt videnskabeligt argumenterede for, at for mange valg gjorde os ulykkelige, og at vi konstant skulle forsøge at minimere vores valgmuligheder.

Det er der normalt ingen, der hjælper dig med, men Information kommer dig til undsætning og guider dig gennem forbrugsjunglen.

Mad, politik, politikere, tøj, musik, bøger, magasiner, eksperter, dyr, tasker, film, filosoffer, elektronik, medier, tænkere, religioner og sko – Information elsker at forbruge. Vi er selvudnævnte eksperter i forbrug, og nu lader vi vores ekspertviden komme andre til gode. Hver uge vil vi her anbefale en håndfuld forbrugsgenstande, der betyder meget for os.

Seneste artikler

 • Vi anbefaler: Hold på solbrillerne

  4. april 2015
  Solen begynder at titte frem, og både for dit syns skyld (husk formaningerne fra formørkelsen) og dit look, er det nu, du skal finde solbrillen frem fra gemmerne. Hvis de da stadig er der. For ligesom andet småt sæsonudstyr har solbrillen en tendens til at forsvinde ubemærket. Og da brug-og-smid-væk-kulturen er yt, er her fem fremgangsmåder til at holde på brillerne sommeren over
 • Vi anbefaler: Fem måder at føde på

  28. marts 2015
  Foråret er traditionelt højtid for fødsler. Vi guider dig her igennem fem populære måder, du kan lade dit barn komme til verden på
 • Vi anbefaler: Verdens bedste værter

  20. marts 2015
  Hvad gør en god tv-vært god? I hvert fald en masse karisma og evnen til at kommunikere med seerne hjemme foran tv-skærmen. For nylig blev britiske Jeremy Clarkson suspenderet fra verdenssuccessen ’Top Gear’ på BBC. I den anledning præsenterer vi fem tv-værter, det aldrig er kedeligt at være i selskab med
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Mangler du inspiration til den endelige udformning, så se evt. her:
http://www.bt.dk/underholdning/se-billederne-vm-i-skaeg

randi christiansen

Kost under næsen? Jeg spør bare : hvorfor? Noget andet med vinterfuldskæg, det varmer vel, kan også godt forstå, at omfattende barbering hver dag er lidt meget .... men ellers er skæghår i ansigtet sjældent attraktivt hverken på mænd eller damer.

Torben Nielsen

Før første verdenskrig var det stilen i visse officerskredse med stor, mandig og dog forfængelig skægpryd. Da anvendelse af krigsgasser blev moderne kom der restriktioner på pryden. Den skulle kunne være under en gasmaske. Tandbørstemoustacen blev født og har også i nyere tid været populær i f.eks. den engelske hær ;o{ )