Baggrund
Læsetid: 3 min.

Til biddet: Ideer til grillen – slut med seje bøffer

Her er et par ideer til andet end seje bøffer og brankede pølser. De forudsætter alle sammen en nogenlunde rengjort rist, et næsten hvidt dække af stegeklare kul og et vist mål af ædruelighed – i hvert fald til at begynde med
Her er et par ideer til andet end seje bøffer og brankede pølser. De forudsætter alle sammen en nogenlunde rengjort rist, et næsten hvidt dække af stegeklare kul og et vist mål af ædruelighed – i hvert fald til at begynde med
Moderne Tider
14. juni 2014

En af de skønne ting ved den danske sommer – ud over at den, som en texansk ven siger, føles som at opholde sig i et airconditioneret rum konstant – er dens evige vekslen mellem forskellige råvarer. Lige nu synger asparges på sidste vers, og hvis du ikke allerede har været der, så er det bare med at få rørt noget smør og se at komme i gang. Den hvis tis ikke lugter sjovt i denne tid, har ikke oplevet den danske forsommer.

Hylden har også været her og er næsten afblomstret – bortset fra de ikke ringe mængder, der er faldet for vores saks, og som nu står og trækker med sukkerlage og citroner, så vi har dansk sommer på glas langt ind i november. Og endnu længere: For hvad de færreste opskrifter på hyldeblomstsaft husker at minde om er, at hvid spiritus som rom og vodka kan blive rigtigt sjovt, hvis det får lov til at trække på pulpen – dvs. den klump, der bliver tilovers, når siruppen er passeret. Et par dage her giver basis for mangt en eksotisk sommerdrink. (»Gud, man kan overhovedet ikke smage, at der er spiritus i,« fniser folk – og en halv time senere kan man uhindret få sin vilje med dem.)

Der er også stadig gang i sommerbuk og hummer, som vi har behandlet i mange detaljer (og som vi til stadighed behandler i egne køkkener), og rødspætten er heller ikke ringe for tiden.

Men … der er intet over, og intet ved siden af grillen i disse dyrebare uger. Her blomstrer maskuliniteten i sin reneste form, og evolutionen kender simpelt hen ikke noget højere stade end en mand i korte bukser, hvide sokker, badesandaler og forklæde, hvorpå der står ’Skal du smage fars bøffer?’

Her er et par ideer til andet end seje bøffer og brankede pølser. De forudsætter alle sammen en nogenlunde rengjort rist, et næsten hvidt dække af stegeklare kul og et vist mål af ædruelighed – i hvert fald til at begynde med.

Marinerede koteletter

Skær nogle relativt tynde skiver af et stykke nakkekam og bank det fladest muligt med en knytnæve. Marinér 4-6 timer i rigelige mængder hvidløg (ikke den kinesiske, som desværre findes overalt, men ikke kan bruges til ret meget andet end kinesisk mad), olivenolie og rosmarin. Det nemmeste er at fladmase 8-12 hvidløgsfed og komme dem i en plastikpose med olien, rosmarinen og koteletterne. Ind i køleskabet og vend posen et par gange undervejs. Når stegningen nærmer sig, stryges marinaden af kødet, og der krydres med salt og peber. Koteletterne skal gerne være så flade, at de kun skal have et lille minuts tid på hver side. Servér med den enklest mulige grønne salat, revet parmesan og et godt skvæt citronsaft.

Kylling med Dijon og estragon

Her kræves der en kuglegrill, så din kylling kan blive smukt gylden og gennembagt ved indirekte varme. Rør dijon-sennep med masser af estragon og salt og peber. Læg alle etragonstilkene ind i kyllingen sammen med et par hvidløgsfed. Smør kyllingen ind i blandingen og anbring den på grillen mellem to bakker med kul, så den kan dryppe ned i sin egen foliebakke. En god times tid i ikke alt for hysterisk varme, så mangler du bare at sætte en skål nye kartofler drysset med krydderurter på bordet. Og koldt smør og endnu koldere hvidvin, natürlich.

Har du ikke kugle på grillen, går du således frem: Skær kyllingen op i ryggen og fjern rygbenet i en bredde på ca. tre centimeter. Så breder du fuglen ud foran dig og soignerer dens indre. Del den ned gennem midten, bank stykkerne lidt med den flade side af kødøksen og krydr med salt og peber. Smør med estragon-dijon og grill langsomt og forsigtigt til kødet netop er gennemstegt. Kan serveres med sauce diable, således: Skalotte og finthakket chili sauteres i en anelse olivenolie, lidt hvidvin koges væk herover og der kommes fond på. Kog ned, smag til og montér med smør.

Til fiskespiseren har vi reserveret en skøn lille knurhane, som er klar til grillen, så snart fiskehandleren har renset den, og du har vendt den i olivenolie med en smule citronsaft og lidt skivet fennikel i. Vend den hyppigt, pensl med mere marinade, når den bliver tør, og husk at krydre den godt indvendigt med salt og peber. Maks. 10 minutter i alt for en almindelig størrelse knurhane, så er kødet saftigt og mørt. Og de der nye kartofler med krydderurter kan sikkert også godt række hertil.

Til dessert får du hyldeblomstsorbet. Hvis du var hurtig nok, da de blomstrede.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her