Læsetid: 3 min.

Hr. præsident!

I et åbent brev til Egyptens præsident, Abdel Fattah al-Sisi, opfordrer landets mest kendte forfatter, Alaa al-Aswany, til at rette op på de forbrydelser, regeringen har begået
Moderne Tider
21. juni 2014

Eftersom De officielt er blevet udnævnt til Egyptens præsident, og uanset min uenighed med den måde, som overgangsregeringen styrede landet efter den 30. juni, ønsker jeg Dem succes, og jeg anerkender, at det nu er enhver egypters pligt, for Deres modstandere endnu mere end for Deres tilhængerne, at støtte Dem, så De er i stand til at udføre Deres opgave, da Deres succes vil være en succes for hele nationen, og det er, hvad vi alle arbejder for at opnå. Midt i fejringen af Deres indsættelse som præsident gik tusindvis af egyptere glip af festlighederne, fordi de er udsat for de værste former for systematisk tortur i fængslerne. Vidneudsagn og de citerede rapporter er kun få eksempler på de tusindvis af egyptiske statsborgere, der er blevet tilbageholdt, tortureret og ydmyget i modstrid med enhver lov. Den forfatning, som egypterne har vedtaget, erklærer i artikel 54:

»Enhver, der bliver arresteret, fængslet eller tilbageholdt, skal behandles på en måde, så vedkommende bevarer sin værdighed. Han må ikke tortureres, terroriseres, underlægges tvang eller såvel fysisk som psykisk vold. Han må kun tilbageholdes eller fængsles på særlige steder, som er beregnet til dette formål og egnet til det fra et menneskeligt og hygiejnisk synspunkt. Staten er forpligtet til at yde handicappede særlig bistand. Overtrædelser af ovenstående er en forbrydelse, hvis gerningsmænd skal straffes i henhold til loven, og den sigtede har ret til at tie. Alt, som det kan bevises, at en tilbageholdt person har sagt under nogle af de ovennævnte forhold eller truslen om disse, er ugyldigt og kan ikke tages i betragtning.«

Hr. præsident, De aflagde en ed om at respektere forfatningen, og nu er De den øverst ansvarlige i Egypten, så det er Deres pligt straks at stoppe tortur og stille enhver, der torturerer eller ydmyger en borger, for retten. De ofre, som officererne i hæren og politiet bringer, når de med deres liv forsvarer Egypten mod terrorangreb, er ædle gerninger, som bliver er værdsat. Navnene på disse martyrer vil for evigt blive båret i vores hjerter og i nationens hukommelse, men krigen mod terror bør ikke tjene som påskud for tilfældig tilbageholdelse af uskyldige mennesker, for tortur og ydmygelser.

En anklaget er uskyldig, indtil han er bevist skyldig, og tortur er en forbrydelse, ikke en straf. Tortur bør ikke bruges mod selv de værste forbrydere. I stedet bør sigtede få en retfærdig rettergang, som også kan resultere i idømmelse af den strengeste straf, men på en civiliseret måde. Den eneste måde at bekæmpe terrorisme er skabe retfærdighed. At torturere folk og nedværdige deres menneskelighed vil ikke sætte en stopper for terrorisme, men blot skabe flere årsager til den. Tusindvis af egyptere, der ikke har noget med terrorisme at gøre, er blevet udsat for tilfældige tilbageholdelser. Nogle af dem er uheldige borgere, som tilfældigvis kom i nærheden af en razzia eller af en demonstration. Desuden er der de revolutionære unge, der fik egypterne til samles den 30. juni for at slippe af med Det Muslimske Broderskab, og den belønning, de fik, var, at myndighederne kastede dem i fængsel i henhold til den gamle lov mod demonstrationer, der ikke har sin lige i demokratiske lande.

Det er naturligt at have en lov, som organiserer retten til at protestere, men der er intet land i hele verden, der straffer den, der deltager i et fredeligt møde eller bærer et banner, med fem år i fængsel. Vi opfordrer Dem, hr. præsident, til at revidere denne lov og til at stoppe tilfældige tilbageholdelser og tortur. De aflagde en ed, hr. præsident, om at beskytte forfatningen, og De lovede at forsvare egypternes værdighed, så vi forventer, at De lever op til Deres ed og opfylder Deres løfter. Demokrati er løsningen.

© The Wylie Agency & Information 2014. Oversat af Mads Frese

Læs også: 10 påmindelser til en ny præsident

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her