Interview
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Andreas Bo

Komikeren Andreas Bo har ikke den store fidus til det, der står mellem linjerne, men Klaus Lynggaards ’Martin og Victoria’ ramte ham alligevel et sted tæt ved hjertet
Moderne Tider
28. juni 2014

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Den jeg selv har læst! Den hedder Martin og Victoria og er skrevet af Klaus Lynggaard og udgivet i 1985! Bedste bog ever og min største læseoplevelse – og den eneste.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Så absolut Martin og Victoria. Det handler om, at noget rammer dig lige i hjertekulen og giver dig den der søde følelse af vemod! Ikke dopaminglæde, men vemod. Man må sætte sig ned som en bokser, der har fået et leverslag. Det ser latterligt ud, men man er ramt på en følelse, og det er her, at verden hæver sig fra de umiddelbare glæder som sukker, skamrosning og imødekommet begær og erstattes af glæden ved f.eks skimmelost, at sætte sig selv i anden række og jazz (selv om jazz er noget pis! Men jeg tror, de, der kan lide den, forstår, hvad jeg mener).«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg kan ikke tælle de gange, jeg er faldet i søvn til Tolkiens Hobitten, som min velmenende special-læselærer mente lige var noget for en dreng som mig! Jeg er da ligeglad med om ’Tulka-folket når til Syskernes dal via Bulsals port, hvis de husker, at kraften fra Ulkvals-brynjen stopper Orkerne i Polas-bjerget’. Jeg vil vide, hvem de blev forelskede i, og om de drog omsorg for hinanden!? Jeg er en tøs i den retning! En poptøs!«

Hvilken type læser er du?

»Den langsomme type, der læser af nød og ikke af lyst! I gymnasiet var der stor fokus på det, der stod mellem linjerne: ’Når forfatteren skriver, at den lille dreng sad med spredte ben på vaskemaskinen, er den runde tromle mellem drengens ben et symbol på moders skød! Vagina! Dels seksuelt og dels der, hvor drengen kommer fra og føler sig tryg!’ Men så skriv det! Sig hvad du tænker. Det er sproget, kontrol over ild og vores tommelfingre, der har rejst os op på to ben! Vi har mulighed for at udtrykke os uden misforståelse! Derfor hader jeg ballet! Hvorfor danser du, at du er sulten og forelsket og har vasket dig i Svanesøen i to timer, når du kunne have sagt det på et minut?«

Hvornår læser du?

»Når jeg er tvunget til det. Når det er arbejde! Ellers venter jeg til den kommer på film!«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her