Interview
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Sanne Søndergaard

Bøger læses bedst i ét nydelsesfuldt hug - men jeg læser ikke bøger færdige, hvis de er lort, siger standupper og forfatter, Sanne Søndergaard
Moderne Tider
21. juni 2014

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Der findes et særligt sted i helvede for kvinder som ikke hjælper hinanden af Liza Marklund og Lotta Snickare. Jeg forærer den bog til alle kvinder, jeg kender, så de kan se, at det ikke er dem, den er gal med, men i stedet den kultur, vi lever i. Ikke mindst den ekstremt kønnede måde, børn opdrages på.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Åh, der er ikke kun én, men en af de tidligste, der virkelig betød noget, var Carrie af Stephen King. Jeg læste den, da jeg selv var en skrøbelig teenager, der blev mobbet, og ønskede, at jeg også havde overnaturlige kræfter, så jeg kunne hævne mig. Det var nok godt, at jeg ikke havde det… I stedet skrev jeg så senere Kære Dødsbog, der handler om en teenagepige, der bliver mobbet og hævner sig – helt uden overnaturlige kræfter.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg læser ikke bøger færdige, hvis de er lort. Men jeg har kylet et par stykker hårdt mod en væg, f. eks. Hvorfor mænd ikke hører efter, og hvorfor kvinder ikke kan læse kort. Det er forrykt, at man kan få lov til at udgive den slags pseudovidenskabelige ’sandheder’. Lad os lige tage negertesten på den engang: Hvordan mon det ville blive modtaget, hvis jeg skrev en bog om, ’hvorfor hvide mennesker ikke spiser majsgrød, og hvorfor sorte mennesker ikke kan passe et arbejde’.«

»Desværre sælger den slags bras rigtigt godt, og så er det et mas at få folk til at forstå, at videnskaben bag ikke holder. Læs i stedet Cordelia Fines Delusions of Gender. Den beskriver, præcist hvor mangelfuld den slags forskning er. Og viser, at mere valid forskning ikke kan påvise mærkbare forskelle i, hvordan mænd og kvinder tænker og føler.«

Hvilken type læser er du?

»Hurtig. Jeg æder en bog på et par timer. Nogle gange læser jeg bøgerne på engelsk for at trække nydelsen bare lidt længere.«

Hvornår læser du?

»I ferier og weekender. Jeg kan ikke gå til og fra en bog, så jeg skal have tid til at læse den færdig, når jeg er gået i gang. Til gengæld læser jeg så 15 bøger på en ferieuge og er fuldstændig opfyldt på sol, viden og eventyr.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her