Interview
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Søren Jacobsen

Tv-meteorolog Søren Jacobsen er litterært altædende, men har et særligt forhold til Thorkild Hansens slave-trilogi
Moderne Tider
14. juni 2014

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Jeg ikke er nogen selvpisker, men jeg ville ønske, at alle læste Thorkild Hansens snart 45 år gamle bog Slavernes øer – eller bedre endnu; hele trilogien om den voldsomt uglorværdige slavehandel, Danmark var en betydelig del af, og som på ingen måde havde den happy ending, der blev antydet i min skoletid. Den er velskrevet, og sætter mange tanker i gang om, hvorvidt vi som menneskehed ændrer os henover nogle få århundreder, eller det bare er tilsyneladende?«

»Jeg har i dag meget svært ved at forstå, hvordan mennesker, som samtiden anså for dannede, og tilsyneladende drevet af kristendom, ingen problemer havde med at torturere en sort slave. Det provokerer mig ad helvede til, men får mig også til at forstå, at civilisationens fernis er meget tynd, og dens indhold af tvivlsom oprindelse.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Martin og Victoria af Klaus Lynggaard. Den godkendte på en sær vis min egen ungdom og styrkede mit i forvejen gode selvværd. Den ramte mig lige i panden og gjorde mig livsglad.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Da 100 års ensomhed af Gabriel Garcia Marquez udkom på dansk, var jeg spændt og forventede noget episk og stærkt. Prøvede virkelig at komme igennem bogen, for manden var jo hot, men jeg fandt den kedelig og rodet, ikke særlig godt håndværk efter min smag. Her er jeg muligvis stærkt uenig med resten af verden, men jeg kunne ikke læse den til ende.«

Hvilken type læser er du?

»Nu skal vi som læsere åbenbart også segmenteres i typer af årsager, som nok henter sit gods fra lige dele markedsføring og akademisk selvforståelse, men det bærende for mig er den godt fortalte historie og helst som en trykt bog. Man kunne også kalde mig altædende. Jeg er ikke kræsen, men poesiens kondenserede format er spildt på mig, jeg foretrækker flere ord på billedet. Mit motiv for at læse er at fodre, og udfordre mit intellekt, og så det dragende sug man oplever fra den gode historie som ikke må holde op.«

Hvornår læser du?

»5-6 aftner om ugen, og gerne inden jeg slukker sengelampen. Fra tid til anden også om morgenen, men der dominerer avisen.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her