Interview
Læsetid: 1 min.

Læser du bøger: Tine Smedegaard Andersen

DR’s nye kulturdirektør, Tine Smedegaard Andersen, har fundet flere sandheder i ’Højskolesangbogen’ end i ’Narcissismens kultur’
Moderne Tider
7. juni 2014

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Uh, jeg synes, det spørgsmål er vanskeligt. Jeg hører til generationen, der læste Khalil Gibran Profeten og syntes, vi havde fundet verdens visdom. Men én eneste bog, der rummer det hele? Højskolesangbogen, tror jeg. Den rummer dybde og lethed, livsvisdom, trøst og glæde nok til, at den kan være en værdig rejseledsager gennem livet.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Der er mange bøger, som på forskellige tidspunkter har betydet mest for mig. Skal jeg nævne en enkelt, bliver det Peter Høegs De måske egnede. Den er en mærkelig blanding af noget umiddelbart tilgængeligt og noget meget svært, og jeg tror måske i virkeligheden aldrig, jeg har forstået den helt. Men for mig var den et aldrig tidligere artikuleret vidnesbyrd fra barndommen og dens sjælelige og empatiske udsathed, som væltede mig helt omkuld.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»En gammel bog, som sikkert ingen husker af Christopher Lasch Narcissismens kultur, der var meget omtalt i 80’erne. Jeg kunne ikke fordrage den bog, som hængte en hel generation og kultur ud for at være selvoptaget og gjorde det med en tilsyneladende objektivitet, der var et slet skjult dække for en kolossal foragt.«

Hvilken type læser er du?

»Jeg er altslugende og har altid været det. Fra lyrik til ledelseslitteratur. Fra store, romantiske fortællinger til stramt komponerede noveller. Jeg har ingen generelle præferencer og læser meget situations- og humørafhængigt. Generelt tror jeg, jeg deler den oplevelse med mange travle mennesker, at de store romaner hører den absolutte fritid til, mens jeg godt kan læse et par digte før sengetid.«

Hvornår læser du?

»Jeg er ikke typen, der kan smide mig i sofaen, når jeg kommer fra arbejde eller andre udadvendte aktiviteter og så gribe en bog. Roen skal indfinde sig, og så kommer muligheden for fordybelsen i bogen. Så jeg læser i ferier og weekender, når jeg rejser med fly og tog, og – sjældent – sent om aftenen.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her