Baggrund
Læsetid: 4 min.

Kend dine medrejsende

I lufthavnen møder du mange medrejsende danskere. Men hvem er de? Hvad har de i kufferten? Og hvor skal de hen? Information bringer i anledning af sommerferien en komplet guide over de mest almindelige turist-typer
Moderne Tider
19. juli 2014

Efterlønneren

Normalt en aldrende kvinde, der har travlt med at bruge alle sine penge, inden hun bliver for gammel til at rejse. Derfor køber hun pakkerejser (måske er der en sød mand med på turen, hvem ved?), gerne med kulturelt indhold, dog ikke til lande, hvor det kan være svært at få fat i rødvin. Komforten prioriteres højt, og hun er ikke bange for at brokke sig til rejselederen, hvis noget »ikke lever op til forventningerne.«

Kendetegn: Bøllehat, pengekat og gigt- venlige sko. Badge med rejsearrangørens logo.

Det har hun i kufferten: kolesterolsænkende medicin, svenske krimier og lyse lærredsbukser.

Der skal hun hen: På »kulturel rundtur« på Sicilien, i Andalusien, i Provence.

Kulturturisten

Kulturturisten er ofte to personer, om end de er næsten groet sammen. Gennem et langt ægteskab har de været på så mange kultur- og storbyrejser, at de i rejsesituationer opfører sig præcis ens. Kulturturisten er velforberedt, og rejsen er planlagt ned til mindste detalje. De rejser på egen hånd, for at kunne ’opleve det uforudsigelige’, men de har booket hotel, restaurant til hvert enkelt måltid samt opera- og teaterbilletter hjemmefra.

Kendetegn: De er iklædt fornuftigt tøj, sandaler med sokker i, briller i snor med klap-op-klap-ned-solbrilleglas. Han en grøn Fjällräven, hun en Bordeaux-farvet, som sidder højt på ryggen.

Det har de i kufferten: Turen går til – lånt på biblioteket. Tennissokker – to sæt til hver dag.

Der skal de hen: Sevilla, Hamborg, Riga, Dublin. (Paris, Rom og Barcelona har de for længst besøgt).

All inclusive-turisten

Primært familier, hvor børnene larmer og forældrene vrisser. Desuden er det karakteristisk for all inkcusive-turisterne, at mindst ét familiemedlem hellere ville blive hjemme, hvilket er med til at optrappe de interne konflikter. Selvom der er rigeligt med dårlig mad i buffeten, har all inclusive-turisterne en tendens til at være decideret ivrige efter at komme først. Af samme grund kan de snildt finde på at stille vækkeuret til klokken 06.00, liste ned til poolen og reservere de bedste liggestole med håndklæderne.

Kendetegn: Sætninger som »Sid stille, Noah,« »Du har fået to is i dag,« og »Gider du lige være lidt med her, Jesper.«

Det har de i kufferten: Præservativer, som de har store forventninger til, men alligevel ender med ikke at bruge.

Der skal de hen: Til Nordafrika og andre varme lande uden gastronomisk stolthed.

Feinschmeckeren

Feinschmeckeren er en mand i slut-30’erne med en 10 år yngre kæreste. Han rejser efter mad, vin og komfort. Gerne med en ligesindet ven og dennes lige så unge kæreste. De skal besøge Michelin-restauranter og bo med udsigt og en terrasse, hvor man kan få sig et glas, når man kommer hjem. Feinschmeckeren bryder sig ikke synderligt om medrejsende og kan snildt lade en hånlig kommentar falde, hvis en efterlønner er langsom i security’en. Han og manden i venneparret snakker også højlydt om flymadens elendige kvalitet, men spiser den dog alligevel.

Kendetegn: Han har efterhånden svært ved at være i sine skjorter, og ansigtet er svagt lyserødt i farven. Bruger en kraftig, alkoholbaseret aftershave.

Det har han i kufferten: Jakker og skjorter, som er så godt som rene. Engelsksprogede aviser i håndtasken.

Der skal han hen: Sydeuropa – altid Sydeuropa.

Den professionelle

Den professionelle er i sin egen opfattelse øverst i rejsehierarkiet. Han ser navnlig ned på efterlønneren og kulturturisten, som efter hans mening fylder stadig mere i lufthavnene rundt omkring. Den professionelle findes i alle aldre: De yngre har tablets og drikker kaffe. De ældre har bærbare PC’ere og drikker fadøl, selvom det er morgen. Rejser som regel på førsteklasse, fordi firmaet betaler.

Kendetegn: Jakkesæt, spidse sko, :som skinner, og en af de der trolley-kufferter, der akkurat er små nok til at komme med som håndbagage.

Det har han i kufferten: Nyrensede skjorter, toiletting og Financial Times (stikker lidt op fra en sidelomme).

Der skal han hen: Hvor som helst, der måtte være konference eller møde.

Backpackeren

Backpackere rejse kan ses som en lang søgen imod den billigste og mest autentiske oplevelse. Det er muligt, at du har været et helt fantastisk sted, men en god backpacker har været et sted, der lige er lidt mere autentisk, og som han eller hun straks må fortælle om. Backpackere har som regel rigeligt med penge, men de lader som om, at de ikke har, og derfor prutter de om prisen med de lokale sælgere, indtil de har fået deres varer så billigt, at de kan fortælle om det til andre backpackere. »Har I givet tre kroner for det brød. Jeg fik det til to kroner …« Backpackeren ser alle andre rejsende som overfladiske – også de øvrige backpackere.

Kendetegn: Backpackeren kan kendes på det omvendte hår – pigerne er korthårede og drengene langhårede.

Det har de i rygsækken: Vasketøj.

Der skal de hen: Indien, Sydamerika, Caminoen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jonas Ørting

"Nordafrika og andre varme lande uden gastronomisk stolthed"?