Læserbrev
Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Min mor tager billeder af mig og lægger dem på Facebook

Moderne Tider
16. august 2014

Klara, 19 år

Jeg er en 19-årig pige, som tumler med et mor-problem. Som alle andre 19-årige piger, benytter jeg mig flittigt (dog med måde) af sociale medier, også af Facebook. Sagen er den, at min mor har samme vane. Hver dag ’opdaterer’ hun – nogle dage op til flere gange – om den hyggelige sommerhustur eller med billeder af familien, som er samlet ved morgenmadsbordet i nattøj og med uglet hår. Og min mor får likes. Mange likes. Og kommentarer. For hun har mange venner på Facebook. Og blandt hendes venner finder man også fem-seks stykker af mine. For min mor er et socialt væsen, som man hurtigt bliver venner med, også selv om man kun har mødt hende en enkelt gang eller to.

I modsætning til min mor, er jeg ikke et specielt socialt væsen, nogle ville måske endda kalde mig et privat menneske. Derfor har jeg mange gange bedt min mor om ikke at lægge de billeder, hun tager af strandturen eller som før nævnt morgenmadsbordet, ud på Facebook. Det er ikke sådan, at hun ikke må lægge billeder ud af mig, så længe hun bare lader de private stunder være private. Hun har hver eneste gang vist sig uforstående over for mit ønske, fordi billederne i følge hende kun kan ses af venner.

Jeg skriver til jer for at bede jer om at komme med et løsningsforslag, som ikke tilsidesætter min mors behov for at være social, men som samtidig tager hensyn til mit behov for at være privat.

Svar I

Det er til alle tider en pinagtighed for børn, når deres forældre vil være ung med de unge. Og endnu pinligere, hvis det er børnenes venner, forældrene vil være unge med. Du er i din gode ret til at være privat. Din mor er galt afmarcheret, når hun forsvarer sig med, at de billeder, hun lægger ud, »kun kan ses af venner«. Facebook har gjort ganske meget for at udhule begrebet om venner.

Du skal ikke finde dig i, at de, du kender, kan bruge din mors indiskretioner til at grine af dig med uglet hår, i pyjamas, eller hvilke situationer din mor nu kan få taget billeder af dig i.

Lige så vel som forældre må sætte grænser for deres børn, kan børn blive nødt til at sætte grænser for deres forældre. Sig til din mor, at nu vil du tale alvorligt med hende. Og gør hende det tydeligt, at du ikke vil finde dig i, at hun udleverer dig på nettet. Hvis ikke hun begriber det, må du overveje, om du lige så stille vil smutte ud af billedet, inden din mor får det taget.

- David Rehling

Svar II

Hvem af jer, der har ret, er enkelt: Det har du. Selvfølgelig skal din mor holde op med at lægge billeder af dig ud på Facebook, hvis du ikke vil have det. Du beder om et løsningsforslag, men før jeg kommer til det, er motivforskeren i mig nødt til at påpege to ting, du kan overveje.

1. Nogle billeder af dig, må din mor gerne poste, andre må hun ikke. Nattøj, sommerhustøj og uglet hår er no go, men hvad nu hvis du så smoking hot ud på et billede, din mor havde taget på ferie i sommerhuset?

2. Er du jaloux på din mors Facebook-aktivitet? »Min mor får likes. Mange likes« skriver du. Du skriver, at det er de private billeder af dig, du ikke vil have, din mor lægger ud, men når du inddrager din mors mange likes i dit brev, åbner du op for en slags popularitetskonkurrence mellem din mor og dig. Har du valgt at være privat på Facebook, fordi du på den måde undgår en direkte sammenligning med din mors Facebook-aktivitet? Så når hun får 90 likes, og du får 17, kan du sige, at det er, fordi hun er meget aktiv.

Og her lukker vi ned for motivforskeren og kommer til løsningen.

Du er nødt til at snakke med din mor igen. På en måde, så hun forstår, at det ikke handler om din forfængelighed, men om at have ret til at være privat – selv i et offentligt forum som Facebook. Du må forklare hende, at der er forskel på at have billeder liggende i et fotoalbum og på nettet, og i øvrigt må du godt skælde hende ud for ikke at respektere sit voksne barns ønske.

- Lærke Cramon

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Underligt Svar II. Hvis man ikke har lyst til at andre poster billeder af en, skal de da lade være. De to punkter er irelevante og især punk 2 er helt bizart...

June Beltoft, lars abildgaard, Brian Pietersen, Lars B. Jensen, Peter Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Lise Lotte Rahbek og Sune Olsen anbefalede denne kommentar

Med en mor så 'tonedøv' kan det blive noget op ad bakke! Det kan blive følelsesmæssigt kostbart, meget, at sætte en fod ned, så hun kan forstå det! Men hvis du ikke gør, vil din mors aktuelle 'døvhed' opleves som det rene vand i forhold til hvad hun kan udvikle sig til, hvis du med tiden får famile og børn! Uha!

En løsning kunne også være at få moren til at slette datterens venner fra hendes facebook; de er jo ikke venner alligevel!

Facebook og lignende er virkelig ved at være en plage...

- Der er sikkert allerede mange, som er blevet sygelig afhængige.

At være social er at være sammen med mennesker. At være på facebook er ikke social.

Anker Nielsen, lars abildgaard og Brian Pietersen anbefalede denne kommentar
Helene Nørgaard Knudsen

Mor! Tak fordi du er it-analfabet på sociale medier. Og måtte jeg blive det det øjeblik jeg forplanter mig :-)

Du er personlig myndig og kan derfor sige til din mor at du ikke vil have at hun lægger noget på facebook som involverer dig. Hvis din mor ikke forstår det, bør du afbryde enhver forbindelse med hende så du kan komme til at leve dit eget liv uden hendes skadelige indflydelse.

S. L. Petersen

Jeg synes det er nogle mærkelige svar der bliver givet her.
Kræv af din mor at hun skal fjerne alle fotos hvor du er på, og holde op med at poste fotos af dig fremover, medmindre du på forhånd har godkendt hvert enkelt foto. No bullshit. Det er dig, der har ret.
Hvis hun ikke fatter det, så prøv Datatilsynet http://www.datatilsynet.dk/borger/sociale-netvaerk/naar-du-offentliggoer... og hør evt. hvad de siger.

Brian Pietersen

sikke alle de problemer facebook mennesker har..for lidt likes for mange likes.... det er hårdt at leve bag en skærm.

Grethe Preisler

Kære Klara, 19 år,
Vil have dit privatliv i fred for din mor, har du to muligheder:

1) Pak din køjesæk og flyt hen på et pensionat, hvor værtinden ikke udsætter sine pensionærer for de forulempelser, din mor udsætter dig for. Du er gammel nok til selv at bestemme, hvor du vil bo, hvis du vel at mærke også er parat til at give afkald på de praktiske og økonomiske fordele, du har som hjemmeboende voksent barn af huset.

2) Hvis du ikke synes, det lyder tillokkende, er der ikke andet for end at give din mor en snaps af hendes egen mikstur. Opskriften får du her: Stå op før fanden får sko på, læg dig på lur og tag nogle billeder af hende, når hun klatøjet og med morgenhår etc. lunter fra soveværelset til badeværelset, og lad hende forstå, at du agter at lægge dem ud på Facebook, hvis hun ikke snart ændrer sin adfærd til det bedre.

Men lad for guds skyld være med at blande datatilsynet eller andre offentlige instanser ind i jeres mor-datter problemer. Det kommer der sjældent andet end sorg og tænders gnidsel ud af på den lange bane.

"Opskriften får du her: Stå op før fanden får sko på, læg dig på lur og tag nogle billeder af hende, når hun klatøjet og med morgenhår etc."
Lad være med det, det er et regulært skråplan at kriges på den måde. Forlanger man redelighed af andre, må man også selv agere redeligt.

Grethe Preisler

Hvis din mor ikke forstår, at du er blevet personlig myndig, og derfor kan sige til hende, at du ikke vil have hun lægger noget på facebook som involverer dig, bør du "afbryde enhver forbindelse med hende, så du kan komme til at leve dit eget liv uden hendes skadelige indflydelse" (Erik Olsen, 20. aug. kl. 11.14)

"Forlanger man redelighed af andre, må man også selv agere redeligt." (Erik Olsen, 22. aug. kl. 13.20)

Hic Rhodus, hic salta, kære Klara. Så er det op til dig selv, om du har format til at leve op til Erik Olsens (og Gregers Werles) ideale fordring til ungdommen anno 2014.