Læsetid: 10 min.

Inden hjertet bliver koloniseret

I en tid hvor masseovervågning er blevet dagligdag, og folk frivilligt uploader deres hjerterytme som adgangskode til alle digitale enheder er det på tide at spørge, om ikke pessimisme er den nye form for optimisme
23. august 2014

Det er menneskeligt – og af og til livsnødvendigt – at se det bedste i alt og undertiden vælge helt at se bort fra det, som er dårligt. Et sundt parforhold forudsætter, at vi kan overse harmløse fejl hos den anden. Men undgår en person til stadighed at konfrontere alvorlige brist hos den anden vil forholdet udvikle sig i en usund retning, hvad enten vi nu har at gøre med manden, der foregiver ikke at kende til sin hustrus affære, forældrene, der ikke vil erkende deres barns stofmisbrug, eller medarbejderen, der ikke vil indberette en kollega for mobning. Ikke desto mindre kan folk i sådanne situationer være dygtige til at hitte på begrundelser for deres konfliktsky adfærd:

»Du forstår ikke – hun er jo også så sød mod mig,« eller: »Det er begyndt at gå meget bedre.«

I psykologien taler vi i sådanne sammenhænge om ’kognitiv bias’. Den kan vi alle ligge under for i forskellige henseender og i vekslende grad.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Benno Hansen
Benno Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mads Kjærgård

»Giv mig seks linjer skrevet af selv den mest agtværdige mand, og jeg vil finde et eller andet, der kan få ham hængt,«

Ja så sandt som det står skrevet! Man kan heller aldrig vide, om det, der er tilladt i dag, er forbudt i morgen!