Baggrund
Læsetid: 9 min.

Jihadister indtager de sociale medier

Den militante gruppe IS er ikke bare jihadister og terrorister. Via de sociale medier har gruppen skabt sig et frygtindgydende brand, som også fascinerer unge danskere – nogle med tilknytning til salafistiske grupperinger herhjemme, andre der ikke er særligt religiøse. Og det er ikke så underligt, siger forskere, for Vesten har selv fremelsket det dystopiske syn på samtiden som korrupt og dekadent, som ekstremismen er en reaktion på
Kontrol. Stort set alle offentliggjorte billeder af IS er på den ene eller anden vis godkendt af dem selv. Her ses de militante islamister i paradekørsel gennem Raqqa-provinsen i Syrien tidligere på sommeren. På Facebook er der blevet oprettet grupper med videoklip af IS-terrorister, der foretager massehenrettelser af shiamuslimer, hvorefter soldaterne sparker til ligene.

Kontrol. Stort set alle offentliggjorte billeder af IS er på den ene eller anden vis godkendt af dem selv. Her ses de militante islamister i paradekørsel gennem Raqqa-provinsen i Syrien tidligere på sommeren. På Facebook er der blevet oprettet grupper med videoklip af IS-terrorister, der foretager massehenrettelser af shiamuslimer, hvorefter soldaterne sparker til ligene.

Scanpix

Moderne Tider
16. august 2014

»Vi er begyndt at se flere støtter af Dawlat Al Islam (IS, red.) her i Århus. Kalifatet får mere og mere opbakning. Glæd jer, brødre! Snart vil vores familier lave hijra (emigration, red.).«

Sådan skriver en dansk Facebookbruger på sin profil om et af de adskillige navne for terrorgruppen Islamisk Stat, også kendt som ISIS og ISIL eller blot IS, som i øjeblikket kæmper i Syrien og Irak mod både USA, de nationale regeringer og andre oprørsgrupper. Danskeren er en del af det netværk, der spreder IS’ propaganda i de danske islamistiske miljøer. På Facebook er der hundredevis af danske profiler, der som hans åbent erklærer sympati for IS og aktivt forsøger at videreformidle gruppens ideologi.

Mens danskere med rødder i Irak og Syrien sørger over volden i deres familiers hjemlande, ser nogle mennesker omkring de islamistiske grupperinger i Danmark nemlig anderledes på begivenhederne. For dem er IS hellige krigere på en guddommelig mission for at oprette en imperialistisk, muslimsk stat baseret på sharialov – det såkaldte kalifat.

På trods af mediers og menneskerettighedsorganisationers løbende rapporter om IS’s brutale fremfærd har de alligevel stor opbakning på de sociale medier, som bevægelsens egne medlemmer benytter meget aktivt. Det er næppe før i historien set, at terrorister med kameraer og mobiltelefoner i så stort et omfang selv rapporterer live fra brændpunkterne. IS har forstået, hvordan den når ud til sit publikum – utilpassede unge mænd. Den britiske terrorforsker Roger Griffin har endda udtalt til det russiske medie RT, at dens målrettede og sofistikerede propaganda har »gjort jihad sexy«.

I januar 2013 udgav Congressional Research Service i USA en rapport om radikalisering, som tog udgangspunkt i casestudier af amerikanere med somaliske og pakistanske rødder, der var taget til Syrien for at gå i krig. Her nævnes, at terrorgrupper rekrutterer i den vestlige verden ved brug af ’jihadi cool’: glorificering af hellig krig med virkemidler taget fra vestlig popkultur såsom rapmusik om jihad, internetsatire og referencer til voldelige computerspil og actionfilm.

Propagandaen har haft stor gennemslagskraft hos mange af de unge vesterlændinge, der er modtagelige for radikale, islamistiske budskaber. De unge mænd, der spreder IS-propaganda på nettet og stolt erklærer sig selv som tilhængere af terrorgruppen, er af journalisten Sheera Frenkel ved mediet Buzzfeed blevet døbt »ISIS fanboys«.

Tendensen til, at unge mennesker får sympati for IS, bekymrer også folk i det dansk-muslimske miljø, hvor imamen Fatih Alev fra København i sidste uge advarede mod tendensen på sin Facebookprofil.

»ISIS er sunnimuslimernes nazier (nej, de er ikke sunnier, men opfattes desværre sådan). Det kan ikke understreges nok. Der er desværre en del naive muslimer, der desværre er blevet udsat for propaganda og har fået sympatier for denne vildfarne sekt. Hermed en opfordring: Ser du nogen, der synligt viser sympati for ISIS i deres Facebookprofil, så fjern vedkommende fra din venneliste og skriv til vedkommende, at I kan blive venner igen når han/hun vender tilbage til et islamisk livssyn, der ikke er defineret af menneskeslagtere,« skrev Fatih Alev.

Bogstavtro fortolkning af koranen

Flere dansk-irakiske organisationer og borgere er også bekymret over antallet af IS-fans. En af de bekymrede danskere med irakiske rødder er Rias H. Al-Ajba, som er kandidatstuderende på CBS. Rias og andre unge irakere stiftede i forbindelse med IS’s fremmarch i Irak gruppen Det Irakiske Koordineringsudvalg, hvor de sammen forsøger at gendrive den propaganda, som IS og deres sympatisører sender i omløb. Om dette siger Rias:

»Jeg har forsøgt at debattere med dem på nettet, men også ansigt til ansigt. Jeg har også forsøgt at tale med folk, der var på vej til Syrien for at tilslutte sig IS. Men det er svært at trænge igennem til dem, fordi de tilhører en bestemt islamisk sekt, hvor man forholder sig meget bogstavtro til en specifik fortolkning af Koranen. Normalt kalder man dem salafister eller wahabister, som er en sekt i sunni-islam, men vi kalder dem ’takfiri-muslimer’ – det er muslimer, der forsøger at ekskludere andre muslimske trosretninger.«

Rias har fulgt IS og dens rekrutteringsmetoder og opbakning på de sociale medier, siden fænomenet begyndte at opstå, da Assad-styret i Syrien for alvor begyndte at bekæmpe de moderate oprørere.

»Jeg har aldrig set noget lignende. Mange salafistiske grupper på Facebook opstod i forbindelse med konflikten i Syrien. På disse sider blev konflikten præsenteret således, at Assad bevidst sørgede for at begå forfærdelige handlinger specifikt mod sunnimuslimer. De forsøgte at fremstille konflikten som en sekterisk krig mellem sunni- og shiamuslimer,« siger Rias.

Ved på denne måde at appellere til danske sunnimuslimers følelser fik de salafistiske kræfter i Danmark i første omgang nogle til at engagere sig i konflikten i Syrien. Men da IS i juni erklærede, at bevægelsen havde oprettet et kalifat i Irak og Syrien, fik den et nyt boost på internettet.

»De, der spreder propaganda for IS, bruger tanken om at genetablere et kalifat til at glorificere den islamiske fortid, som de mener, man skal vende tilbage til. De pointerer, at muslimer i mange lande er udsat for krig og konflikt. Deres argument er, at muslimer derfor har brug for et kalifat, som kan beskytte alle muslimer,« siger Rias.

Mange af de danske IS-sider videreformidler nyheder, videoer og anden propaganda. Der kommer også løbende opdateringer vedrørende danskere, der er døde i Syrien og Irak. Brugerne »synes godt om« billeder og videoklip af de afdøde, der hyppigt bliver delt på disse sider og profiler. Der er også sider, hvor der bliver solgt kopier af IS’ jihadflag, samt IS-T-shirts og -klistermærker.

De islamistiske Facebookbrugere har et stærkt netværk, hvor de er indbyrdes venner og medlemmer af de samme grupper og sider. Nogle af disse grupper opfordrer til sekterisk vold, for eksempel gruppen Rafidah afsløret.

En ’rafidah’ er en shiamuslim. Det er et nedsættende ord, der betyder »fornægter«. I denne hadegruppe vendt mod shiamuslimer deles der blandt andet videoklip af IS-terrorister, der foretager massehenrettelser af shiamuslimer, hvorefter soldaterne sparker til ligene. Ifølge gruppen er shiamuslimer »værre end kristne og jøder«. 1.100 brugere synes godt om Rafidah afsløret. En bruger skriver:

»Alle shia skal dø de ik muslimer håber de alle brænder i helvede.«

Københavnske demonstranter truet

Helen Ali, 23 år og projektleder, er født i Irak og kom til Danmark i år 2000. Hun var i sidste måned initiativtager til en demonstration mod IS, der blev afholdt på Rådhuspladsen i København, hvor et par hundrede mennesker mødte op for at vise det irakiske folk støtte og protestere mod den vold, IS udøver. Demonstrationen var ikkepolitisk, og der var deltagere fra mange nationaliteter og mange trosretninger.

»Vi ville samle folk og snakke borger til borger om problemerne i Irak. Men da vi oprettede begivenheden på Facebook, havde vi problemer med IS-fans, der skrev mange meget truende beskeder til os og sagde, at vi ville blive straffet for at afholde demonstrationen. Vi har lagt mærke til, at mange af disse IS-fans har en tendens til at true alt og alle. Derfor kontaktede jeg politiet og bad dem holde øje med demonstrationen. Men ingen mødte op for at true mig eller andre,« fortæller hun.

Flere danske irakere holder øje med Facebooksider som den nu slettede ISIS Nyheder, hvor de mange fans af IS holdt sig ajour med terrorgruppens bedrifter i Irak og Syrien. Men der opstår konstant nye IS-grupper.

»Det er nærmest en internetkrig. Vi vil gerne have så mange af deres sider lukket ned som muligt, så det bliver sværere for dem at sprede deres propaganda,« siger Helen Ali.

Inden de danske irakere begyndte at rapportere om de danske IS-grupper, forsøgte de at gå i dialog med brugerne. Men det var svært at kommunikere med dem, forklarer Helen Ali.

»Mange forstår meget lidt af, hvad det handler om. Jeg så eksempelvis en pige skrive på Facebook, at Abu Bakr (IS’ leder, red.) er ’Iraks stolthed’ – og det er på trods af, at hun ikke har tørklæde på og går med masser af makeup,« siger hun og fortsætter:

»Uvidenheden kører i ring blandt disse salafister, og hadet får lov at sprede sig, når forvirrede unge uden rollemodeller lytter til imamer, der gør dem bange og fortæller dem, at Gud vil straffe dem, hvis de ikke går i krig for kalifatet.«

Petter Nesser, terrorekspert ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) i Norge, har forsket i rekruttering af europæiske jihadister. Han pointerer, at selv om nogle unge udtrykker sympati for IS, betyder det ikke nødvendigvis, at de er på vej til Irak eller Syrien for at føre hellig krig.

»Der kan være rigtig mange grunde til, at grupper af unge mennesker flirter med militante ideologier. Der kan i nogle tilfælde være tale om ungdomsoprør, generel frustration, en søgen efter spænding eller en form for voldsfascination og gangstermentalitet,« siger han og fortsætter:

»Men hvis man er eksponeret for propagandaen over længere tid og samtidig har forbindelser til de netværk, der rekrutterer, er risikoen øget i forhold til fysisk at blive en del af gruppen og i sidste ende tage til Syrien,« siger Petter Nesser.

Den britiske sociolog og forfatter Frank Furedi har brugt udtrykket ’jihad cool’ til at forklare, hvorfor unge mænd får sympati for IS. Han mener, at de vestlige IS-fans er en del af den samme politiske kultur, der udklækker etnisk-europæiske terrorgrupper som Baader-Meinhof og aktivistiske bevægelser som Occupy Wall Street og Greenpeace.

»Der er en substantiel gruppe, som, selv om den ikke tager til Irak eller Syrien, er frastødt af livet i den vestlige verden. Umiddelbart kan dens antipati forklares religiøst. Men historisk betragtet er disse grupperinger i samfundet endnu et eksempel på de netværk, der altid er opstået blandt dissidenter i den vestlige verden. Det nihilistiske og samfundsfjendske animus får desværre et militant udtryk i nogle ungdomskulturer såsom ’Jihad Cool’,« siger han om sin research.

Selv om der er langt fra hellig krig til aktivistisk kritik af finanskapitalen, mener Frank Furedi, at Occupy-aktivister og jihadister er to eksempler på grupper af rodløse unge mennesker, der leder efter identitet og mening – en mission – at hengive sig til. Det kan der være flere grunde til, mener han:

»På grund af politisk korrekthed og vores kulturelle usikkerhed har vi skabt et offentligt domæne, hvor alle de vigtige spørgsmål aldrig bliver adresseret. Hvis man spørger, hvad Danmark er for et land – og hvad vi forventer os af hinanden – kan man kun få klare svar fra højreekstremister eller jihadister. Vælger man ikke at lytte til ekstremerne, er man overladt til tomt bureaukrati uden noget fællesskab.«

Den opfattelse deler den canadiske terrorforsker Bill Durodié. Han har for nylig udgivet en publikationen til et større forskningsprojekt om kontraterrorisme, der er lavet til amerikanske efterretningstjenester. I publikationen kritiserer professoren, at den offentlige diskurs i vestlige medier ofte præsenterer vestlig kultur som moralsk anløben og uanstændig.

Hvis vi skal modvirke radikalisering, bliver vi nødt til at minde os selv og de potentielle jihadister om, hvorfor den vestlige livsstil er værd at bevare, lyder argumentet.

Om sin forskning siger Bill Durodié:

»Jeg stillede spørgsmålet: Hvor får disse individer deres ideer fra, hvad motiverer dem? Og vi sidder tilbage med et akavet svar. De er del af et negativt narrativ om vestlig kultur, som vi ofte selv er med til at udbrede. Vestlige kommentatorer i aviser og dagblade anklager os for at leve i en forbrugerkultur fuld af overfladiske shopaholics. Mit argument er: Disse mennesker reflekterer vores diskurser om os selv. Vi har kultiveret et dystopisk syn på samtiden, og ekstremisterne handler derefter. Det er i første omgang os selv, der siger, at Vesten er korrupt, degenereret, dekadent. Og så undrer vi os over, at nogle individer opfanger det narrativ og beslutter sig for at gøre noget ved det.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Nielsen

"etnisk-europæiske terrorgrupper som Baader-Meinhof og aktivistiske bevægelser som Occupy Wall Street og Greenpeace."

Der har vel altid været (og vil altid være) nogle, som er "skruet sammen" på en måde, så de opsøger fanatiske førerskikkelser , der prædiker fascisme, kommunisme, religiøse "patentløsninger" o s v.

Er folk først faldet for et ekstremt religiøst eller politisk budskab, så er det erfaringsmæssigt næsten umuligt at få dem i tale på fornuftig vis.

Kaj Spangenberg, Lars Hansen, Vasili Frang og Anders Feder anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Nu vi er i gang med en skolereform, så er det utrolig vigtigt, at give børnene og dermed unge mennesker et livsindhold og selvtillid, så de ikke bliver "bjergtaget" af religiøse "førere".

Lone Trunte, Kaj Spangenberg, Bjarne Nielsen, Jørgen Steen Andersen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

@ Robert Kroll:

At kalde en dødskult for 'et ekstremt religiøst..budskab' er måske lige flot nok?

Man står over for en flok psykopater, der med religion som undskyldning, enten vil omvende eller udrydde alle andre. At nogen, også i Danmark, falder for dette budskab, kan næppe undre, og det bliver ubehageligt, hvis myndighederne ikke tager det alvorligt.

ellen nielsen, Jens Haushøj, Jan Mogensen, Viktor Knudsen og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar

Interessant, at man får hele Facebook "anti-porno aktionsgruppen" på nakken når man prøver at lægge et enkelt billede med nøgne mennesker ud på Facebook, men at det åbenbart godt kan lade sig gøre at distribuere billeder af nedslagtede mennesker.

Søren Ferling, Lone Trunte, Bjarne Lund, Bjarne Nielsen, Rune Petersen, Troels Ingvartsen, Jens Haushøj, Torben Nielsen, Peter Ole Kvint, Viktor Knudsen, Janus Agerbo, Flemming Scheel Andersen, Jens Jørn Pedersen og Ole Olsen anbefalede denne kommentar

Apropos "ekstremt religiøst budskab" så ville de nok være bedst hvis en vis bog aldrig blev skrevet. Men det gælder faktisk lige så meget Biblens Gamle Testamente. Den er fyldt til sideranden med både racistiske og andre ekstremistiske udtalelser, og de drakoniske straffer og disciplinærmetoder som IS støtter sig til er ligeledes nævnt i Biblen som ganske almindelige og retfærdige, med overbossens velsignelse.

Spørgsmålet er så om det ville have gjort en forskel. Spørgsmålet hvordan man mest effektiv kan pine og dræbe sine medmennesker har altid været yderst stimulerende for den menneskelige fantasi og kreativitet. På tværs af race, religion og andre skel.

Desværre.

Bjarne Lund, Bjarne Nielsen, Rune Petersen, Viktor Knudsen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Danmarks problem er, at vi opfostrer holdningsløse unge mennesker, der er søgende efter livsindhold. Jeg taler ikke om religiøst indhold, men om holdning til livet og dets indhold.

Skolereformen lægger op til faglig dygtighed, men ikke til den personlige dannels.

Vi ser det ved festivals, hvor mange mennesker bliver totalt ukritisk opslugt af et eller andet.

Jeg savner, at mennesker danner en basis, hvorudfra de kan forholde sig til de mange forskellige påvirkninger uden at skulle være med i alt det nye. Hvis mennesker lader sig rive med af f.eks. rusmidler og andet, så er det ofte en søgen efter et eller andet. Hvis vi ikke har behov for kritikløst at blive opslugt, så er vi nået langt.

Jeg har ofte undret mig over, at fremtrædende personer har være medlem af DKP pludselig fremtræder som kristne. De går fra en religion til en anden. Holdningsløse "tidende".

jan henrik wegener

Er det nu sandt som der står sort på vidt at "Vesten har selv fremelsket det syn på samtiden som korrupt og dekadent, som ekstremismen er en reaktion på"? bæppe. "vesten" er jo ikke noget bevidst væsen med hensigter og motiver, i modsætning til os hver i sær. At der er tradition for meget indflydelsesrige bevægelser af kritisk observans, der naturligvis i sidste ende består af enkellmennesker, er noget helt andet. Vi er nødt til at minde os selv om hvorfor den vestlige livsstil er værd at bevare, hævdes der. Men det har der vel ikke været konsensum om at den er blandt kritikerne. En særdeles aktiv fløj har vel arbejdet netop for at "smadre systemet", og netop for 100 år siden cirka fik netop sådanne tanker og bevægelser ekstra vind i sejlene, med en afmatning i de seneste årtier. Det er vel nærmest blevet mere uklart med tiden hvor den type kritik der vil vælte "systemet" fremfor at forbedre det hen ad vejen vil hen. Åbner dette ikke for at man "køber katten i sækken"?

Robert Ørsted-Jensen

Olsen de religioner der knytter sig eller har rod i judæisk tradition er sgu dalle mere eller mindre dødskuter der afventer den endelig gudsdom med amageddon - det er jo netop en af grundended etil at man bør forholde sig kritisk til dem - og overveje om det er klogt at lade dem få al for let
adgang til atomvåben

@ Jan Henrik Wegener:

Det er vel et udtryk for den udbredte, og politisk korrekte, mening, at Vesten er skyld i stort set alle kalamiteter i verden.

Samtidig er det en post-kolonialistisk opfattelse, der er nedværdigende for andre folkeslag uden for Vesten, der dermed frakendes enhver skyld, da 'de indfødte' jo ikke kan gøre for det, heller ikke i deres selvskabte kaos og elendighed, for der kan altid findes een eller anden historisk hændelse, så man kan få skubbet skylden over på Vesten. En moderne form for arvesynd, der er forbundet med, og overlevende fra, Vestens tidligere kristne livssyn, men som stadig optræder rudimentært i politisk korrekte toneangivende kredse i Vesten.

ellen nielsen, Jens Haushøj, Anders Olsen, Morten Pedersen og Lars R. Hansen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

I er ikke mange, der vil forholde sig til den personlige labilitet!

Rigtigt Jensen.

Nu går denne tråd som bekendt på islam og jihadister. Men vi kan da godt tage de to andre monoteistiske former for overtro med.

Jødedom missionerer ikke, ej heller med 'sværd', og kristendom fører ikke længere korstog, og jeg anfører ovenfor explicit, at religion (islam) bruges som undskyldning. Måske skulle man rettere sige begrundelse.

M.h.t. atomvåben kan man ikke udelukke, at de religiøse til sidst får ret i deres amageddon syner og ønsker, og selv udløser det. De tre monoteistiske religioner er formentlig menneskehedens værste opfindelser. (Om end man ikke helt kan udelukke, at der har været enkelte isolerede tilfælde af menneskelighed i visse religiøses handlinger. Men totalt set havde menneskeheden været bedre tjent uden).

Ivan Breinholt Leth

Konklusionen synes at være, at vi skal lade være med at forholde os kritisk til en kultur, som nærmest er programmeret til at sende os alle sammen ad helvede til. Mon ikke snarere problemet er, at vi, der er kritiske overfor vores egen kultur, har svært ved at opstille konkrete alternativer, og at det for nogle ser ud som om, at islamisterne har et sådan alternativ?

Slavoj Zizek har udtalt, at det er nemmere for os at tale om, at verden snart går under i 'globale varmekramper', end det er at tale om et alternativ til det kapitalistiske system. En sådan berøringsangst overfor opstilling af alternativer kan skyldes, at det historisk set har vist sig at ende i ensretning og diktatur. Men uanset at vores politiske ledere fortsætter med at lire på mantraet om mere vækst som løsningen på vores problemer, synes spørgsmålet om, hvad der sker, hvis vi ikke tænker alternativt og handler derefter at blive mere og mere påtrængende.

Lone Trunte, Mogens Michaelsen, Bjarne Lund, Bjarne Nielsen, Thomas Borghus, Morten Pedersen og Jan Mogensen anbefalede denne kommentar
Peter Ole Kvint

Kalifatet er vundet, den kritiske journalistik er død.
Er der noget som alle kan bruge så er det fjender. IS er den ideelle fjende.

Ivan Breinholt Leth:

Nu består 'vestlig 'kultur'' som bekendt af mere end religion, og gud ske tak og lov for det, havde jeg nær sagt. Problemet er blot, at religion fylder alt for meget, for nogle i alt fald, og filosofiske tilgange og almindelig sund fornuft (reason) for lidt. Når religion i denne del af verden fylder så meget, skyldes det islams 'resurgence', og ikke en kristelig vækkelse, idet Europa nærmest er blevet afkristnet siden 2. Verdenskrig.

Religion er derimod også på fremmarch i Østasien (Kina, Sydkorea, Taiwan), dér er der blot tale om kristendom og ikke islam. (Bortset fra befolkningstilvæksten i muslimske Indonesien og delvis muslimske Malaysia).

Jeg ved ikke hvad Zizek mener med 'nemmere', men faktum er vel, at udover fundamentalistisk islam er der ikke alternativer til diskussion, og der forekommer ikke at være bred opbakning hertil. Marxisme/kommunisme må siges at have udspillet sin rolle, idet det, som du siger, er endt i ensretning og diktatur, hvor det (angiveligt) har være prøvet.

Globalt set er det 'kapitalistiske system' der har vind i sejlene (bortset fra, i mindre målestok, fundamentalistisk islam) - i Rusland og i 'up-and-coming' lande som Kina, Indien, Vietnam m.fl., om end i forskelige klædninger. Ingen af disse lande synes at mindre vækst er et attraktivt og ønskeligt alternativ, så der er ingen fornyelser fra den kant. Alt i alt ser det lidt tyndt ud.

Steen Thaulow Olsen

Frank Furedi- en klovn. Tænk at bare nævne Occupy bevægelsen i samme sætning som jihadisterne ogh Baader Meinhof! Og at påstå at Occupy bevægelsen mest består af forvildede, forvirrede unge mennesker er direkte LØGN! Har manden nogensinde set en dokumentarudsendelse om Occupy? Jeg tvivler..

Bjarne Nielsen, Torben Nielsen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

Jeg tænker, at det egentlig er en smule komisk.

Vesten er vild og desperat efter at føre. Det drejer sig om magt og velstand.
Man udvikler det digitale medie, og er overbevist om, at det vil revolutionere udviklingen, og især give vesten en mægtig fordel på den lange bane. Mulighederne er uendelige.

Men man glemte i farten at tænke længere. Det digitale medier giver jo ikke kun virksomhederne muligheder. Men, måske er man i sin fanatiske stræben villig til at tage de ulemper der følger med? Det plejer man jo at gøre.

Der var nok ikke nogen der havde forestillet sig, at det digitale mdie ville være en åbning for revolutioner og oprør i visse dele af verden. Oprør der nu volder vesten gevaldige problemer, og i sidste ende koster uhyggelige summer at kontrollere.

Nemesis?

Marianne Gregorsen

De har rigtig mange tilhængere herinde, så at komme med kritik af jihadisterne er det samme som at være sikker på at ens kommentar bliver slettet :(

Torben Nielsen

Eller Greenpeace, Steen Thaulov. Eller for den sags skyld kunne det også være Amnesty International, Læger uden grænser eller Anima.

Denne artikel er grundet sin BIAS og manglende kritik selvdiskrediterende. Jeg kunne bedre forestille mig, at den var bragt af JyllandsPesten.

Alan Strandbygaard

Jeg bryder mig ikke om fanatiskere. Derfor heller ikke jihadister. De hører i mine øjne til den samme pøbel.

Mennesker der er villige til at forvolde andre skade på bestialske faconer har ingen plads på Jorden. Skal vi bruge de samme metoder? Skal ondt fordrives med ondt?

Jeg synes det er morderlig svært at slå mennesker ihjel, eller påføre lidelser, med det argument, at man vil skabe en bedre verden.

Hvad er det vi kæmper for?

"...Vesten har selv fremelsket det dystopiske syn på samtiden som korrupt og dekadent, som ekstremismen er en reaktion på"

Ser man det?!

Lige umiddelbart skulle jeg mene, at "det dystopiske syn på samtiden som korrupt og dekadent" kun dyrkes på de politiske yderfløje. Som nu fx. den redaktionelle linje og selektion, samt 90 % af de ærede meddebattørers kommentarer, på nærværende avis.

De eneste "positive" vinkler på verden der kan opdrives, er historier om personer og hændelser der, på trods af, den brølende, kapitalistiske, neoliberale, militaristiske, racistiske, postkoloniale, klima-nedbrydende, antidemokratiske, hyper-overvågende konkurrencestats allestedsnærværende ondskab, har afstedkommet noget midlertidigt positivt.

Selvfølgelig kun midlertidigt, da disse historier lynhurtigt vendes tilbage imod objektet, for at spejle ondskaben, og skabe mere negativitet.

Og det er jo ikke kun samtiden der dystopisk fremstilles som korrupt og dekadent, men i allerhøjeste grad også fortiden og fremtiden.

"Vestens" historie har tilsyneladende været ét stort grådigt blodbad, og fremtiden er endnu værre. Uha-da-da! Vi brænder op og drukner i vores overforbrug, helt bogstaveligt talt. Ligesom i de religiøses bøger.

Den islamistiske fortælling flugter jo ganske fint med ovenstående. Faktisk næsten 100 %. Den store forskel er naturligvis reaktionen hos islamisterne og i "Vesten".

Hvor et blindt, frådende blodorgie, hvori alle ikke-trosfæller er potentielle mål, er løsningen hos førstnævnte, er samtalen da heldigvis stadig i gang hos sidstnævnte, selvom visse forsøger at generalisere og miskreditere den rationelle samtale ud af bagdøren, og fortsætte i monolog-form, og hvad deraf følger.

Jens Haushøj, Morten Pedersen, Allan S. K. Frederiksen og Ole Olsen anbefalede denne kommentar
Morten Olesen

Det må da for hulen være gået op for selv de mest konfliktsky godhedsapostle, at vi skal stoppe al muslimsk indvandring, indtil vi har overblik over skaderne. De er allerede store i mange bydele, men tro mig - det vil ende i ren og skær kaos, hvis flygtninge, asylansøgere og familiesammenførte fra muslimske lande fortsætter med at strømme til DK og Europa.

Morten Pedersen, Allan S. K. Frederiksen og Steen Thaulow Olsen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Vi kan fortsætte med at skyde ansvaret med de sociale medier fra os.
Det ser ud til, at Internettet og de sociale medier er kommet for at blive. Der bliver dermed vort eget ansvar at kunne håndtere disse medier også hvad angå vore børn og unge mennesker.
Det er således absolut nødvendigt, at ethvert individ er i stand til selv at håndtere de muligheder, der findes.

Det er utrolig vigtigt at lære at sige fra og ikke lade sig friste. Men det betyder også, at vi skal være i stand til at give hinanden et livsindhold, så fristelserne på Internet ikke fremtræder som fristelser mere.

DETTE ER UDLUKKENDE VORT ANSVAR!!!

Helene Nørgaard Knudsen

Jeg ser et lille spinkelt lyspunkt. Når de nu er så afstumpede som de er så tvivler jeg på at deres øverste ledere kan holde disciplinen over tid. Lige nu er det let at få en masse gratis point med voldsomme vidioer der dokumenterer deres ustoppelige fremfærd. Men IS er jo begyndt at blive trængt tilbage enkelte steder. Jeg tror at hvis man først får bremset det momentum de har nu så vil der komme interne magtkampe - og nogle ret hårde udrensninger.

Bare rart at se at mulsimer sige dem imod. Grupper som IS, nazister og lignende skal ikke ties ihjel (det kan man ikke), nej, de skal have lov til at komme til orde så fornuftige mennesker kan se hvad de præcist står for. De skal bare ikke have lov til at gøre det uimodsagt.

Mads Kjærgård

Tja Vestlig Kultur? Så en udsendelse på tv, hvor deltageren skulle synge Karaoke, mens man kastede slanger i hovedet på dem, eller lod dem angribe af hunde. Det gjaldt så om at blive ved med at synge!

Jens Jørn Pedersen

Et stort problem i forbindelse med Internet er, at vi som almindelige borgere ikke opdrager vore børn til at kunne skelne.

Det er så let hele tiden at skubbe tingene over på lovgivningen og myndighederne, men det store problem er os selv. Vi tager ikke ansvar for at opdrage/lære vore børn at sortere dårlige ting fra. Vi regner med, at alt i denne Verden er venligt og imødekommende overfor alle, hvis ikke, så skal myndighederne tage hånd om det. Men sådan er det ikke i den virkelige Verden. Vi skal nødvendigvis selv sortere ud fra en sikker basis, som kun vi kan give vore børn. Her skal skolen og uddannelsessystemet hjælpe med, hvad der ikke er tilfældet!

Mads Kinnerup Jørgensen

@ Jens Jørn Pedersen

Engang var der vist nogen som sagde noget i den her retning:

''Vore dages ungdom elsker luksus. Den har dårlige manerer, foragter autoritet, har ingen respekt for ældre mennesker og snakker, når den skulle arbejde. De unge rejser sig ikke længere op, når ældre kommer ind i et værelse. Den modsiger deres forældre, skryder op i selskaber, sluger desserten ved spisebordet, lægger benene over kors og tyranniserer lærerne''.

Jens Haushøj

"Tja Vestlig Kultur? Så en udsendelse på tv, hvor deltageren skulle synge Karaoke, mens man kastede slanger i hovedet på dem, eller lod dem angribe af hunde. Det gjaldt så om at blive ved med at synge!"

Bravo Mads Kjærgård! Der må være et søm med ondt i hovedet ovenpå den skarpe analyse!

Må jeg i samme åndedrag afskrive asiatisk og mellemøstlig kultur, da begge gør sig skyldige i samme nederdrægtige former for underholdning.

Det kan undre at vi ikke allerede pakkede sammen og erkendte nederlaget efter 2.sæson af Snurre-Snups søndagsklub - Det erjo tydeligt at vestlig kultur er dømt til døden!

At afskaffe ’politisk korrekthed’ og få vestlige medier til at undlade at problematisere korruptionen i vore samfunds politiske kulturer og vore samfunds sociale urimeligheder ville næppe mindske jihadisternes opbakning. Sikkert tværtimod. For de marginaliseringstruede unge er urimelighederne er alt for lette at få øje på, og en mere hadsk og nedgørende tone overfor underklassen vil sikkert heller ikke gøre den mere systemkonform.

jan henrik wegener

Hvorfor skal spørgsmålene stilles sådan op, at det eneste valg står mellem had og nedgøring på den ene side og blind eftergivenhed på den anden? For det sidste "standpunkt" virker mere og mere som den eneste mening med det nogen kalder "politisk korrekthed". Hvis det ellers kan kaldes et "standpunkt" at give visse grupper forlods ret til nær sagt hvad end de måtte kræve. Det kan måske gå et stykke vej, men ikke i længden.