Læsetid: 3 min.

Værs’go’ og spis: Det er værd at bruge tid på gode råvarer

16. august 2014

»Sender du opskrifter til mig?« skrev sommerens redaktør af denne madklumme i en mail – og, ja, det gør jeg gerne. Madopskrifter kan inspirere, men vigtigere er det at få fat i gode råvarer. Det bruger jeg mere tid på end på at tilberede maden. Med mine klummer her i avisen vil jeg gerne give flere lyst til og mod på at vælge andre madvarer end de alt for mange massefremstillede, standardiserede med ensrettet smag. Det giver bedre mad og kan forbedre vores fødevaresystem og madkultur og gavne naturen.

Ganske enkelt er det vigtigste for et vellykket måltid råvarer (f.eks. løg, korn, kartofler) og ingredienser (f.eks. ost, eddike, pølser) af ordentlig kvalitet. Der er meget payback for indsatsen med at skaffe gode varer.

De fleste er tilbage til hverdagen, og det er vigtigt at få god mad for igen at klare livet efter ferien. Udfordringen er at få etableret daglig adgang til madvarer, så man kan lave et enkelt og godt måltid. Det tager tid at købe stort ind på et lokalt marked eller i en gårdbutik, være del af f.eks. Fødevarefællesskabet eller få en kasse med grøntsager bragt, men den tid er givet godt ud. Lige nu er det let at lave både billige, enkle og velsmagende retter af f.eks. majskolber, kartofler, grønne bønner, salater, tomater, squash og krydderurter.

Og vi har taget hul på frugtsæsonen med masser af brombær, meloner, blommer, sommerpærer og -æbler. De passer godt til ost og kan være en dejlig enkel andenservering efter lettere grønne retter. Klassikere er blåskimmelost med pærer eller blommer og melon med feta eller friskost.

Med lidt planlægning kan man få god mad hver eneste dag. Hav grøntsager i hus til flere dage, lav en dej til pizza aftenen før eller om morgenen, og overvej at have en madplan. Det kan give variation i maden, så det hele ikke bliver pandestegt, grillet eller i det hele taget ensidigt. Det er livgivende at få smagsvariation og fine måltider i hverdagen.

Pizza (af koldhævet dej) med kartoffel og tomat – til 4 stk.
5-10 g gær
3,5 dl koldt vand
1 spsk. groft salt
1/2 dl olivenolie
100 g groftmalet hvedemel
ca. 475 g hvedemel, evt. durumhvede eller pizzamel
Fyld: 2-3 spsk. ekstra jomfruolivenolie
400 g kartofler
3-4 tomater
100 g frisk mozzarella
75 g lagret parmesanost
Drys: frisk basilikum

• Dej: Smuldr gæren ud i lidt af vandet i en stor skål og rør med en grydeske, til gæren er opløst. Tilsæt resten af vandet, salt og olie. Rør groft hvedemel og derefter hvedemel i, til dejen er så fast, at den kan æltes med hænderne. Ælt dejen glat og smidig. Læg dejen i en skål og stil den i køleskabet til næste dag.
• Ælt dejen igennem igen. Tænd ovnen på 225 grader. Rul dejen tyndt ud i 4 cirkler (ca. 35 cm i diameter) og læg dem på bagepapir.
• Pensl bundene med olivenolie.
• Skrub kartoflerne og skær dem i tynde skiver som chips. Skær tomaterne i skiver.
• Fordel kartoffel- og tomatskiver på pizzaerne. Fordel skiver af mozzarella ovenpå og drys med revet parmesanost.
• Bag pizzaerne gyldne og sprøde ca. 25 min.
• Drys pizzaerne med skyllede basilikumblade, når de er bagt.

Grøntsagsgryde med perlebyg (Til 4 personer)
200 g perlebyg (polerede bygkorn)
0,4 g hel safran
1 tsk. salt
1 glas hvidvin
2 løg
4 tynde porrer
500 g gulerødder
1/2 dl olivenolie
2-3 fed hvidløg
1/2 liter grøntsagsbouillon eller vand
salt og friskkværnet peber
Drys: 1-2 håndfulde pistacienøddekerner eller mandler
1 bundt purløg
2-3 håndfulde rucola (gerne friland)
Tilbehør: 1 citron i både

• Skyl perlebyg i koldt vand.
• Stød safran med salt i en morter. Hæld hvidvin på og lad blandingen trække.
• Skær løgene i skiver fra rod til top. Rens porrerne og gulerødderne og skær dem i skiver på ca. 1 cm. Varm olie i en 3-4-liters stegegryde og steg løgene klare. Tilsæt knust hvidløg og steg et minut, tilsæt derefter porrer og gulerødder og steg videre et par minutter.
• Tilsæt safran-vinblandingen og grøntsagsbouillon eller vand. Bring gryden i kog under låg og kog 2 min. Tilsæt afdryppet perlebyg og bring i kog 15-20 min., til perlebyggen er mør. Smag til med salt og peber.
• Nyd retten med et godt drys hakkede pistacienødder eller mandler blandet med fint klippet purløg og hakket rucola. Servér med citron til.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu