Læsetid: 20 min.

Vestbredden tur-retur

Frank og Leo tiggede deres far om at købe et computerkrigsspil til dem. Det gik han med til på én betingelse: at de rejste med ham til virkelighedens frontlinje
Våbenøje. 10-årige Leo (tv.) og storebror Frank, 11, mødte to israelske soldater nær Damaskusporten i Jerusalem og genkendte straks deres våben som M16-rifler.

Carl-Magnus Helgegren

23. august 2014

Vi sad omkring køkkenbordet hjemme i Sinksundet i Luleå, mine sønner, Frank og Leo, og jeg. Det var i november 2013. Uden for vinduet havde elletræerne for længst tabt alle blade, og stranden på den anden side af søen var tom. Jeg havde grillet en kylling, og duften bredte sig i vores 63 kvadratmeter lille gule hus. I brændovnen knitrede brændeknuderne, det var lige begyndt blive køligt i luften.

Frank og Leo blev født med kun et års mellemrum, for henholdsvis 11 og 10 år siden. De bor hver anden uge hos mig og hver anden uge hos deres mor et stykke inde i byen. Jeg er en af de irriterende fædre, der ikke kører deres børn rundt i bil. De må selv cykle de syv kilometer ind til skolen, og hvis der er sne, findes der også vinterdæk til cykler. I deres fritid spiller de hockey og fodbold. De er vilde med X-Men og japanske animé-tegnefilm.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Pia Qu
 • Torben Nielsen
 • Regsa Nesneffets
 • Filo Butcher
 • Niels Mosbak
 • Anne Eriksen
 • Jakob Lilliendahl
 • morten andersen
 • Heinrich R. Jørgensen
 • Henrik Christensen
 • Brian Pietersen
 • Niels-Simon Larsen
 • Dorte Sørensen
 • Lise Lotte Rahbek
 • Carsten Mortensen
 • Christel Gruner-Olesen
 • Peter Hansen
 • Britta Hansen
 • Marianne Rasmussen
 • Michael Skaarup
 • Benno Hansen
Pia Qu, Torben Nielsen, Regsa Nesneffets, Filo Butcher, Niels Mosbak, Anne Eriksen, Jakob Lilliendahl, morten andersen, Heinrich R. Jørgensen, Henrik Christensen, Brian Pietersen, Niels-Simon Larsen, Dorte Sørensen, Lise Lotte Rahbek, Carsten Mortensen, Christel Gruner-Olesen, Peter Hansen, Britta Hansen, Marianne Rasmussen, Michael Skaarup og Benno Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Marianne Rasmussen

Gid mange flere børn fik sådan en næroplevelse af krigens gru og meningsløshed.

Søren Blaabjerg, Filo Butcher, Morten Lind, Heinrich R. Jørgensen, Niels Mosbak og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar

"Jeg forklarer, at i et computerspil skyder man på terrorister, terroristerne dør, og man vinder. Men det siger ikke noget om de afledte effekter, som krig har: knuste familier, utryghed, flygtningestrømme, overgreb, traumer, der påvirker mange generationer fremover ... Den slags ser man aldrig i spil." citat.

Nå, det ved jeg nu ikke. I Dragon Age: Origins (Bioware, 2009) kan man se en scene, hvor kongen som tror at krig er leg og at han vil vinde hæder og ære på slagmarken endelig fatte, da pilene og kroppene falder rundt omkring ham, at sådan er krig ikke. Krig er beskidt, går ud over andre mennesker, og efterlader lande i ruiner. Eller hvad med Mass Effect spillene (Bioware 2007-2013) som viser det samme, og i hvert fald viser konsekvenserne ved vor helts handlinger. Nu er Dragon Age og Mass Effect begge rollespil, så her er det naturligt, at der vises konsekvenser. Et andet spil jeg kommer til at tænke på er The Witcher (CD Project RED, 2007) hvor vi følger en karakter, Geralt, hvis handlinger faktisk har konsekvenser igennem spillet. Bl.a. betyder det noget om han redder en bestemt person eller ej.

Eller hvad med spillet Heavy Rain (Quantic Dream, 2010) Eller hvad med spillet The Last of Us? Som viser konsekvenserne af menneskets frygt for hinanden, mens truslen om zombierne er der? Spillet, The Last of US, handler ikke så meget om zombier, som overfalder mennesker, men om menneskenes reaktioner på truslen fra zombierne. Og hvad folk vil gøre for at overleve i en sådan verden....

Brian Pietersen

jeg synes både det er en god ide og en meget dårlig ide. Unødig risiko for børnenes liv og lemmer.
Jeg ville så heller aldrig tage derned som soldat.

Andreas Andersen

Krig er også penge og forretning og handel. Hvor mange penge har amerikanske og europæiske personer og firmaer tjent på krigen i Palæstina i de sidste 25 år, når jeg skriver Palæstina er det Israel inkl.. Det er mange penge og det er meget mistroisk og man kan godt komme til at tro, at det hele er et spørgsmål om penge og personer.

Thomas Borghus

Som Karsten er inde på, virker det heldigvis til at dygtige spiludviklere har forstået af det også er de emotionelt ansporende og komplekse menneskelige historier, der får pungen op af lommen på kunderne. - 1. person shooters er dog stadigvæk enormt populære og jeg tror at spillere under 13-14 år egentlig ikke har nogen gavn af at blive præsenteret for de meningsløse, voldelige scenarier.

- Carl-Magnus Helgegrens måde at tackle problemstillingen på er, som jeg ser det, den ypperste, men meget få forældre er i stand til at give deres børn den gave, som sådan en dannelsesrejse er. Konklusionen må være at alt andet end at bare give efter for podernes tryglen, vel egentligt er positivt. Det, og så tage sig tid til at tale med dem om hvorfor man mener at de først må få den slags, efter konfirmationsalderen.

Peter Nielsen

Og lyden af foliehatte breder sig. Hvor er telegrammet om Hamas der nu tager ansvaret for drabet på de tre teenagere henne? Holder redaktionen weekend?

Det er sjældent jeg kan få mig til at læse en af de længere artikler fra top til bunds, som jeg gjorde med denne her. Ja, det er desværre en del af dannelsesprocessen som er så godt som ikke-eksisterende, til gengæld bliver vi konstant fodret med ammehistorier om "rene krige" som føres med moderne "præcisionsvåben".
På den anden side, hvis man prøver at sætte sig ind i hvordan krigene, og ikke mindst følgerne af disse krige må have været i korsriddernes tider, så er alt håb måske alligevel ikke ude. På trods af at Israel holder et helt folk indespærret i et koncentrationslejr, og hele verden ser på.

Søren Blaabjerg

Voldsspil er efter min mening afskyelige som et skråplan mod rå afstumpethed, og bør være strengt forbudt for børn. Jeg mener i stedet for, det bør være forældrenes og skolernes ansvar allerede fra helt små at opdrage børn til at afsky vold intenst - herunder med brug af eksempler fra den aktuelle virkeligheds verden.

Peter Nielsen

Rene Jensen, ja jeg er ikke altid enig med Amnesty International. Hvor er artiklen om at de tilintetgør beviser for påståede krigsforbrydelser. Vel at mærke i et område der er vidt eksponeret i medier, og hvor jeg formoder at en del personer har interesse i at afsløre eventuelle krigsforbrydelser fra Israels side.
At bevise en krigsforbrydelse i Gaza eller på Vestbredden burde være det nemmeste for Amnesty International og i særdeleshed FN ( da de er de eneste der kan føre en eventuel retssag), begge parter er til stede og der bør være dokumentation nok der ligger på diverse kameraer, osv.

Ift. det faren siger i det citerede afsnit i min første kommentar, så vil jeg gerne her informere om http://www.globalconflicts.eu/?locale=da hvor man netop kan opleve en del af det som faderen her efterlyser. Og igen må jeg spørge om dette, hvad er voldsspil: Er det Call of Duty? eller er det f.eks. spil som Manhunt? eller Dead Space. eller det mon det et mest skræmmende spil jeg kender: http://www.amnesiagame.com/#main (warning! ikke for sarte sjæle eller personer med svage nerver eller børn eller voksne som er særligt sensitive).

Man kan mene meget om GTA 4 eller 5, eller man kan mene meget om f.eks. Call of Duty. Og jeg har da også mine betænkeligheder ved nogle af de seneste Call of Duty spil, især Black Ops spillene kan jeg godt have mine betænkeligheder ved. Jeg er glad for at der her er en far, og en mor, som tager deres ansvar for forældre alvorligt.

For mange, mange år siden så jeg en serie i tv som hedder Der står et træ i Brooklyn. Den handler om hvordan den her dreng vokser op i et arbejderkvarter i Brooklyn i USA. Og så handler den også om at Korea-krigen, tror jeg. Drengene leger krig som drenge jo gør. Og en af naboerne er en krigsenke. Som har denne her kommentar til drengenes leg: That's the difference between real war and playing war da en af drengene skyder den anden (i leg) og den anden dreng bagefter rejser sig op. Dette er en oplevelse, som flest danske drenge ikke får i dag....

Anders Madsen

Jeg synes det er ansvarsløst og skrækkeligt at udsætte børn for sådanne historier, for ikke at nævne om faren ved at være sådan et sted, og på grund af et harmløst computerspil.

Peter Nielsen

Tænk på at faren ramte medier i mange lande. Han kunne jo bare have sagt nej til ungerne, og tvangsindlagt dem til et par nyhedsudsendelser og noget youtube, så var den i vinkel.