Læsetid: 3 min.

Vi anbefaler: Den røde læbestift

Kun gamle feminister tror, at man er grim indvendig, hvis man er pæn udvendig. Så væk med vaseline og solstiftsblege smil. En læbestift skal være rød. Tænk på den som østrogen på fast form. To velanlagte strøg kan sprænge femininitetsbarometeret, mens to ukurante er nok til at falde i vampefælden. Her er fem gode råd
Moderne Tider
27. september 2014

Farven

Nuancen er det vigtigste, når du skal finde den perfekte røde læbestift. Og her kan du ikke bare gå efter din yndlingsfarve. Røde læbestifter har nuancer, enten varme gule eller kolde blå.

Hvis gebisset røber din hang til morgenkaffe, fredagssmøger og den treliters papkarton hjemme på køkkenbordet, skal du holde dig fra læbestifter med gule nuancer. Orange eller ferskenfarve fremhæver nemlig dine misfarvede tænder.

Samtidig spiller din hudfarve også en rolle, når du står foran mataspaletten. Lys hud og fregner komplimenteres af kolde nuancer, mens gylden eller mørk hud tager sig bedst ud med gule nuancer.

Men farve er en ting, shine er noget andet. Hvis du har store læber, skal du vælge en mat læbestift, som dæmper Fønsby-effekten, mens mormorstregerne har brug for gloss for at syne større.

Holdbarhed

Et par rillede læbeaftryk på vinglasset kan være sexet og har den fordel, at du altid kan finde signaturglasset igen, når du kommer tilbage fra toilettet. Men allerhelst skal farven blive på læberne, og der findes forskellige læbestifter lavet specielt til at holde til både middag, rødvin og spontan oral udfoldelse.

Max Factor, MAC, Estée Lauder og Maybelline er blandt de mærker, der fører langtidsholdbare stifter. Dog skal du forberede dig på, at søndagssættet bliver suppleret af røde læber dagen derpå.

Hvis du allerede har fundet den perfekte læbestift uden for kategorien af langtidsholdbare alternativer, kan et par forberedende øvelser sørge for, at den holder længere. Først skal du fugte dine læber med pomade. Herefter skal du tegne læberne op med en læbeblyant (det kan være fristende at ændre form og størrelse, men lad være). Til sidst skal du påføre læbestiften, og trykke dine læber mod et papirlommetørklæde, inden du lægger endnu et lag læbestift.

Smag

Bruger du læbestift dagligt, sluger du omkring et kilo i løbet af dit liv. Derfor er det ikke uvæsentligt, hvordan stiften smager, eller hvad den indeholder. Producenterne bruger enten mineralsk jordolie, planteolie eller animalsk fedt til at gøre læbestiften smidig, og som i mange andre henseender er den vegetabilske fedt at fortrække.

Hvad angår smagen, indeholder mange læbestifter sødestof, almindeligvis aspartam eller andre sukkererstatninger, der giver illusioner om chokolade, vanilje eller bobletyggegummi. Fidusen er, at de aromatiserede læbestifter instinktivt får dig til at slikke på læberne og dermed forbruge mere.

Uheldigvis kan du udvikle allergi over for både smagsstoffer, farve og parfume. Så hvis du er overfølsom eller bare gerne vil være på den sikre side, er det en god idé at gå efter økologiske mærker som Organiq eller Tromborg, der er fremstiller læbestifter af urteekstrakter.

Indpakning

Det er vigtigt at slå fast, at etuiet er mindst lige så afgørende som indholdet. En stor del af læbestiftens berettigelse og popularitet ligger nemlig i påføringen. Handlingen: at fiske etuiet op af tasken, tage låget af, placere det i venstre hånd, mens man med højre hånd påfører farven de let åbne læber.

Hvad enten seancen foregår ved middagsbordet eller foran fællesspejlet på dametoilettet, er etuiet afgørende for det indtryk, du efterlader hos beskuerne. Hvid emballage røber typisk de praktiske piger, der har valgt en plejende, neutral læbestift som alternativ til den blå Labello. Sorte etuier signalerer derimod afdæmpet, kreativ cool, mens guldetuiet med logoprint råber diva.

Pris og kvalitet

En læbestift holder mellem 18 og 24 måneder og koster fra 125 kroner til 250 kroner. De klassiske mærker: Chanel, NARS, Yves Saint Laurent, Estee Lauder og læbestifternes moder Elizabeth Arden laver altid gode læbestifter, der forhandles de fleste steder.

Vil du spare penge, kan det svare sig at se nærmere på kosmetikvirksomhedernes produktporteføljer. Eksempelvis er MAC undermærke til Estee Lauder, hvorfor indholdet bliver produceret samme sted. Hvis man er ligeglad med flash-værdien, kan man derfor få en læbestift i god kvalitet til halv pris ved at vælge et undermærke.

Serie

Vi anbefaler

Den amerikanske psykologiprofessor Barry Schwartz udgav for nogle år siden bogen ’Paradox of choice’, der kort fortalt videnskabeligt argumenterede for, at for mange valg gjorde os ulykkelige, og at vi konstant skulle forsøge at minimere vores valgmuligheder.

Det er der normalt ingen, der hjælper dig med, men Information kommer dig til undsætning og guider dig gennem forbrugsjunglen.

Mad, politik, politikere, tøj, musik, bøger, magasiner, eksperter, dyr, tasker, film, filosoffer, elektronik, medier, tænkere, religioner og sko – Information elsker at forbruge. Vi er selvudnævnte eksperter i forbrug, og nu lader vi vores ekspertviden komme andre til gode. Hver uge vil vi her anbefale en håndfuld forbrugsgenstande, der betyder meget for os.

Seneste artikler

 • Vi anbefaler: Hold på solbrillerne

  4. april 2015
  Solen begynder at titte frem, og både for dit syns skyld (husk formaningerne fra formørkelsen) og dit look, er det nu, du skal finde solbrillen frem fra gemmerne. Hvis de da stadig er der. For ligesom andet småt sæsonudstyr har solbrillen en tendens til at forsvinde ubemærket. Og da brug-og-smid-væk-kulturen er yt, er her fem fremgangsmåder til at holde på brillerne sommeren over
 • Vi anbefaler: Fem måder at føde på

  28. marts 2015
  Foråret er traditionelt højtid for fødsler. Vi guider dig her igennem fem populære måder, du kan lade dit barn komme til verden på
 • Vi anbefaler: Verdens bedste værter

  20. marts 2015
  Hvad gør en god tv-vært god? I hvert fald en masse karisma og evnen til at kommunikere med seerne hjemme foran tv-skærmen. For nylig blev britiske Jeremy Clarkson suspenderet fra verdenssuccessen ’Top Gear’ på BBC. I den anledning præsenterer vi fem tv-værter, det aldrig er kedeligt at være i selskab med
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her