Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Hvor gammel er jeg?

13. september 2014

Helge, Ca. 76

I årevis har jeg diskuteret med andre mennesker om følgende: Jeg er født den 7. december 1938, og om ikke så længe fylder jeg 76 år. De fleste mennesker mener, at så er jeg 76 år gammel. Jeg mener ikke, at jeg er 76 år gammel, jeg er overbevist om, at jeg kun har levet i 75 år. Er det mig, der er idiot? Lad alle Informations intellektuelle komme med et bud.

Svar I:

Du rammer et ømt punkt, for Informations intellektuelle ved alt om franske samfundstænkere og østrigske forfattertalenter - men ikke ret meget om matematik og logik. Tine, som leverer det andet svar, påstår ganske vist, at hun har styr på det, men det er der ikke rigtig nogen, der tror på. Og så er der alle os andre, som mest ved lidt om ungdomskultur og skriver selvoplevede klummer om det moderne familieliv. Dit spørgsmål minder mig i øvrigt om engang, hvor Martin, en af mine venner, kom til at holde sin 24-års fødselsdag to gange. Han troede, at han blev 24 år, da han blev 23 og fandt først ud af det, da han rent faktisk fyldte 24. Han havde derfor æren af at være 24 to år i træk, og han kunne jo faktisk have været det i tre år, hvis man følger din logik. Han sagde dengang, at han havde haft det rigtig fint med at være 24 før tid. Jeg er generelt ikke særligt fascineret af matematik – slet ikke når det bare handler om et år fra eller til. Men hvis du og Martin har det godt med det, så synes jeg da bare, at I skal gøre det. Når man er ung vil man gerne være lidt ældre. Når man er 76 vil man gerne være 75, og du kan tilmed argumentere for det, så gør det endelig. Plus minus et år, må være inden for bagatelgrænsen. Men lad det ikke blive en glidebane, hvor du pludselig kan finde matematiske argumenter for, at du er 65.

–Kristian Villesen

Svar II:

Hvis du regner et år som et tidsforløb på 365 eller 366 dage, kan du regne ud, hvor mange år du har levet, ved at tage antallet af dage, du har levet og dividere det med cirka 365.Her vil du nå frem til, at du på din 76 års fødselsdag har levet 76 år. Så hvorfor mon du kun synes, du er 75? Det er nok, fordi du ikke regner selve den dag, du blev født, med, som fødselsdag. På en måde synes du vel selv, at du kun har ’oplevet’ 75? For var du der, eller var du der ikke, til din første fødselsdag?

Ikke at have øje for ’nullet’ er du til gengæld ikke ene om. Tallet nul er et mærkeligt tal, som er kommet til os fra Indien gennem arabisk matematik. Men det mærkelige ved tallet er jo, at der ikke er noget. Ingenting. Når noget ikke eksisterer, kan det være hvad som helst, nul pærer og nul æbler er det samme. Hunde og katte også. Det kan også for eksempel være uidentisk med sig selv, og det er paradoksalt. Er udsagnet ’Den franske konge er skaldet’ for eksempel sandt eller falsk, når han nu ikke findes? Det diskuterer man meget i analytisk filosofi. Den tyske matematiker Frege brugte så dette til at definere kardinaltal med ved starten af det tyvende århundrede som mængdelære: Nul er mængden af sande paradokser, og den er der kun én af, for den er tom. Dermed definerer mængden 0 tallet 1. Og så har vi to mængder. Inden for lacaniansk psykoanalyse bruges denne indsigt til at påvise noget paradoksalt grundlæggende, vi ikke vil vide af. Muligheden af vor egen ikke-eksistens, for eksempel. Døden. Eller det, som er før den første fødselsdag? At mor og far dyrkede sex …

– Tine Byrckel

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Lise Lotte Rahbek
Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

randi christiansen

Du er 75 + div antal dage. Et ungt og velbegavet menneske af mit bekendtskab fastholder som du ikke at være næste års antal - som sagt er det korrekte foregående årstal + dage. Hvis disse er over halvdelen, er du nærmest kommende fødselsdag. Indlysende og ikke til at snakke sig udenom. Som børn kan vi jo godt finde ud af at sige 10 år og 127 3/4 dag og 21 min - fx