Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Verden gør mig deprimeret

Moderne Tider
20. september 2014

Det bankende hjerte, København

Jeg har altid været kritisk og også brugt min kritiske tilgang i mit job i NGO-branchen. Jeg har altid troet på, at den kritiske tilgang var en vigtig del af projektet med at gøre verden til et bedre sted. Men på det seneste er verden begyndt at gøre mig deprimeret og faktisk også ked af det. Jeg kunne sige mit job op, men det er jo ikke mit jobs skyld, at verden er trist - eller er det? Hvad skal jeg gøre?

Svar I:

Naturligvis er det ikke din skyld, at verden er trist. Jeg forudsætter, at du ikke bruger din fritid som indsamler til IS eller slår dine børn. Men jo, verden er fuld af ulykker. Især hvis man kommer til at se ud i den, hvilket man har for vane i mange NGO’er.

Og mennesker, hvis selvopfattelse er, at de ’altid har været kritiske’, hænger mest med mulen. Undersøgelser viser, at venstreorienterede er mere ulykkelige end borgerlige. Din selvopfattelse som ’kritisk’ kan på den vis sagtens gøre dig i dårligt humør

Men hvis vi antager, at problemet mere handler om dig end om dit arbejde, ville det være dumt at sige op.

Beslut dig i stedet for at se lysere på tingene. Og gør flere glade ting. Syng hver morgen. Også selv om du ikke har lyst. Prøv at beslutte dig for at finde 10 ting at glædes over dagligt. Gerne bittesmå: solen skinner, der er tilbud på rugkiks i Irma.

Det føles sikkert vældig overfladisk lige i starten, men det herlige ved overflader er, at de virker. Hurtigt.

Ligesom smiger. Man tror, man har gennemskuet en billig kompliment, men man smiler til sin egen forbløffelse alligevel huldsaligt. Og bare rolig: Din kritiske sans fordufter ikke. Men du får mere overskud til at gøre verden til et bedre sted.

- Annegrethe Rasmussen

Svar II:

Du skriver ikke, hvad din ngo laver, men har du ikke opdaget, at det positive nu er moderne? ’Det går bedre for verden, end du tror’ og ’Certificeret kakao hitter som aldrig før’ lyder overskrifter på Verdens Bedste Nyheder, som de danske udviklingsorganisationer er gået sammen om. Hvis din ngo er inden for udviklingsverdenen, er det et godt bud, at du slet ikke tror på det positive budskab, og så skal du væk i en fart. Er du i en del af NGO-verdenen, hvor positiv branding ikke er slået igennem, har du måske mistet troen på selve projektet. Så bør du også rykke videre.

Et tredje bud handler om alder. Da jeg for nylig interviewede en 80-årig biodynamiker og spurgte om, hvad hans lille bedrift af sunde grøntsager egentlig bidrog til i det store billede, prellede det helt af på ham. »Du har meget godt i vente, når du bliver 42,« sagde han.

Indtil da kunne jeg gå rundt og tro, at mine ideer ville ændre hele verden, men når jeg blev 42, ville jeg forlade den livsfase og i stedet stille spørgsmålet: »Hvad ønsker verden af mig« og roligt bidrage ud fra mine egne forudsætninger. Så mit sidste råd er: Bliv i jobbet – i hvert fald til du er 42 – og se, om ikke det løser sig selv.

- Sebastian Gjerding

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Prøv at lære noget nyt eller blive bedre til noget hver dag. Det behøver ikke være nogen stor ting Det kan være noget så simpelt som at skrælle kartofler. Kan man blive bedre til det? Prøv! Nogle gange lykkes det selvfølgelig ikke, men når det gør er det en lille sejr og de plejer at gøre en gladere. Tip: skær den "spidse" ende af kartoflen af i begge ender med en kniv, før du begynder at skrælle. Det er ikke sikkert det gør arbejdet nemmere, men det gør det anderledes at skrælle kartofler og forandring fryder, som bekendt. Du kan altid gå tilbage til den gamle metode.

Steffen Gliese, Gert Selmer Jensen, Vibeke Rasmussen og ds sds anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Der er al mulig grund til at være deprimeret over verdens tilstand.
Dyrk sortsynet. Dyk ned i det. Lidt ligesom når en kærlighedsaffære er slut - på den andens foranledning - og man har lyst til at skråle med på "I cant live, if living is without you.. I cant liiiiiiiive, I cant give anymore", mens man småflæber, hikster, drikker alkohol og vælter lamper.

Næste dag, når de værste tømmermænd har lagt sig, så gå en tur udendørs, snus godt ind, kig på fuglene, betragt edderkoppespindene og hunden, som står bundet udenfor Fakta.
De er skideligeglade med dit mismod, så det kan du også tillade sig at være, et par timer.

randi christiansen, Gert Selmer Jensen, Steffen Gliese, Kurt Nielsen og Laurids Hedaa anbefalede denne kommentar

At ville forandre verden ud fra en altruistisk synsvinkel handler - som regel - om at gøre noget godt for sig selv! At ville forandre 'verden' er et omfattende projekt! Det giver mere mening at ville forandre sig selv, til trods for, at det - om muligt - er et endnu større projekt ;-)

At du bliver deprimeret af verden, betyder ikke at virkeligheden ikke er værre!

Gert Selmer Jensen

Laust Holst-
Spot on!!

Jeg synes nu heller ikke jeg bliver glad af at læse avis eller høre nyheder.

Jakob Silberbrandt og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

’Det går bedre for verden, end du tror’

Jeg ville nu sige, at det går værre for verden end man tror! Her er lidt, der slår certificeret kakao!
http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/den-sjette-masseuddoen-jordens-...

randi christiansen, Helge Rasmussen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Hvad fanden er der galt med at være deprimeret? Stå dog fast mand! Der er ingen grund til at overlade verden til alle de lalleglade jubelidioter, der ender med at køre hele lortet i sænk. Hold fast i din depression, selv om den bliver mistænkeliggjort fra alle sider. Og husk evt. dig selv på en gang i mellem at 'livet - som sådan - er noget opreklameret lort.

Rasmus Kongshøj, Martin Madsen, Keld Sandkvist, Gert Selmer Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Gert Selmer Jensen

En klog mand har engang udtalt, at store og vigtige beslutninger, skal tages i en tilstand af depression.

Det vil jeg så til gengæld ikke anbefale. Ens hjerne fungerer ikke (ret godt), når man er deprimeret, så man skal bestemt ikke tage store beslutninger der.

georg christensen

At verden gør dig deprimeret, behøver du slet ikke at tænke så meget på, alligevel "tillykke" du er kommet i samme båd, som så mange andre, som med "ordet´s" håb om, at det nok er anderledes, når LIVET er forbi, endelig måske også forstår, at dette håb kun er en "fobi".
Medens "magtbegærdets" værdiløshed kæmper med "ord", så kæmper "LIVET (NATUREN)" for ballancen, at opretholde "alt" med grundlaget i videreudvikling og på ingen måde i destruktion, Det er kun "magtbegærdet" , det forgangne, som kræver eneretten til "enevælden", (koste hvad det vil), dengang som i dag. Lidt sørgeligt og lidt trist, i grunden bare lidt til at grine af.

NB: NGOér, er i grunden efterhånden blevet de eneste værdiskabende modeller, som med deres indsats forsøger på alle måder at føre "fællesskaberne" sammen, med alle deres, fra mit synspunk af og til fjollede "ideér". I kan noget som "magtbegærligheden" ikke kan.
Mit råd til dig "NGOér", tab ikke modet til anderledes tankegang.

Gert Selmer Jensen

David Zennaro-
Hjernen tænker langsommere, og længere.

Gert Selmer Jensen

men længere

You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time.

Formuleringen er tillagt Abraham Lincoln. Men den er blevet gemt, fordi den rummer en almen sandhed.

Jeg kan blive fortvivlet over, at vi har en statsminister, der er tonedøv over for elementære politiske realiteter. Som lyver over for sin egen befolkning, slikker USA i røven og sælger ud af det socialdemokratiske arvegods. Jeg kan blive endnu mere fortvivlet over at se, hvordan Israel slipper af sted med at bryde alle internationale konventioner (med HTS's accept). Jeg blive stadig mere fortvivlet over, at verdens demokratisk valgte politikere er i lommen på og reelt støtter kapitalismen.

For første gang i mit liv overvejer jeg at blive sofavælger.

lars abildgaard, Palle Pendul, Rasmus Kongshøj, randi christiansen, Gert Selmer Jensen, Lone Christensen, Kurt Nielsen, Lise Lotte Rahbek og Tue Romanow anbefalede denne kommentar

Mihail Larsen.
Godt citat. Magthavere - som HTS - lever højt og flot på den første trediedel. I et demokrati er det helt tilstrækkeligt at man kan narre noget ef folket en del af tiden. Ellers er jeg meget enig i din fortvivlelse, men vil dog tilføje at det også 'fortvler' mig at den samlede presse - inklusive Information omend den dog spræller en lille smule (måske i dødskamp) befinder sig i den samme lomme som politikerne og at ingen af dem - hverken presse eller politikere - tager demokratiet alvorligt.

Rasmus Kongshøj og randi christiansen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Ref link mads kjærgård, 23/9 - 12.54 - Ja, og så er der lige den tikkende metanbombe. Ved nogen, om der forskes i konvertering af metangas?
Den største forhindring for omstilling fra hidtidige tåbelige miljø-og socioøkonomi til bevidst, rationel og balanceret samkvem med vort eksistensgrundlag er dumhed og/eller korruption, som forhindrer det nødvendige internationale samarbejde. Nogen siger, det er for sent - at vi ikke kan nå at omstille, men kun har et lille håb om, at nogle få vil kunne overleve vha tilpasning. Det er meget besynderligt, at intelligensvæsener havner på selvmordskurs - er der måske tale om noget så scifi som alien take over? Sku ikke mere underligt end nuværende selvødelæggelse.
Så der er god grund til at be sine bønner - denne art > menneskeheden må siges ikke at have magtet opgaven > at leve i samklang med sit eget eksistensgrundlag.