Analyse
Læsetid: 2 min.

Hjertet på rette sted

Hjemkomst. Daniel Agger modtages af Brøndbys tilhængere.

Hjemkomst. Daniel Agger modtages af Brøndbys tilhængere.

Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
6. september 2014

Der blev jublet, klasket hænder og sendt beundrende blikke, da Daniel Agger tidligere på ugen igen trak en Brøndbytrøje over hovedet. Selvfølgelig er det et scoop for en lille klub som Brøndby at hente en spiller hjem fra Liverpool, men jubelen havde ikke været lige så stor, hvis det havde været en anden spiller på tilsvarende niveau.

Grunden er den simple, at Agger føler noget for Brøndby, ligesom han føler noget for Liverpool. Han er en af de få spillere, som dyrker noget så gammeldags og uprofessionelt som klubben og det fællesskab, som følger med. Det er tankevækkende at sportsfolk, der har hjertet med i de karrierevalg, de træffer, er i højere kurs bland fans end dem, som bare vælger den klub, som betaler den højeste pris eller giver mest prestige.

Agger havde ikke frit valg på alle hylder og hans chancer for spilletid var meget beskedne i Liverpool, men med al respekt for Brøndby IF, så kunne han nok godt have valgt en større og mere prestigefuld klub.

Hans tilvalg af Brøndby kan ses som en indirekte kritik af den stadig mere kommercielle og professionaliserede fodboldkultur, hvor spillere bliver indkøbt for hundredvis af millioner, som enten er lånt i banken eller tilført klubberne af udenlandske rigmænd. For Agger er holdet – i hvert fald til en vis grænse – vigtigere end pengene, og derfor har han kun spilet professionel fodbold i de to klubber, som han holder af.

Han er en ægte Brøndby-mand – ligesom han i de seneste otte år har været en ægte Liverpool-mand. Som en Liverpool-fan skriver i et bevægende blogindlæg, som er delt mere end 22.000 gange på diverse sociale medier:

»Mange spillere kysser emblemet på trøjen, når der scorer. Men kun du kan kysse en tatovering, som symboliserer klubben.« På knoerne af den hånd, som Agger strækker frem på billedet, står bogstaverne YNWA tatoveret, hvilket er en forkortelse for den klassiske Liverpool-sang »You’ll Never Walk Alone«, som netop handler om at holde fast – trods modvind, storm og hele pivtøjet. Det gjorde Agger gennem mange år i Liverpool, også selvom han på et tidspunkt formentlig kunne have skiftet til en endnu større klub.

Nu er han tilbage i Brøndby – det kunne næsten ikke være anderledes. Og hvis fansene fortsætter med at juble højt nok, kan det måske være med til at overbevise både spillere og klubledelser om, at autenticitet og klubånd stadig er en vigtig faktor i moderne fodbold.  

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her