Læsetid: 9 min.

’Jeg var i konstant alarm-beredskab’

At sidde i isolation i 23 timer i døgnet i en celle uden social kontakt kan efter få dage have alvorlige helbredsmæssige konsekvenser og i nogle tilfælde føre til sindssyge, viser flere undersøgelser. 28-årige Andreas Rasmussen sad isolationsfængslet i 40 dage i sagen om Researchkollektivet Redox, og selv om han efter eget udsagn er ’god til at sidde i fængsel’, var isolationen noget helt andet
Men. Efter et par uger kunne jeg ikke længere koncentrere mig om at læse bøger og se længere udsendelser i fjernsynet. Det fortog sig, da jeg kom ud af isolationen, men jeg døjer stadig med hukommelsessvigt, siger Andres Rasmussen.

Sigrid Nygaard

20. september 2014

I celle 254 i Vestre Fængsels isolationsafdeling er der to gange tre meters terrazzogulv, tre meter til loftet, og den låste dør ind til cellen er 15 centimeter tyk. Døren, som er overmalet med beskeder som ’Support Your Local Bandidos’ og ’Værebros hårde kerne’, har en lille luge, hvor fængselspersonalet kan tale til den indsatte. Ved siden af døren sidder kontakten til omverdenen, en klokke, som man ringer på, hvis man f.eks. skal træde af på naturens vegne. Der kan dog gå en time, før adgangen til et toilet bliver en realitet, hvorfor cellens håndvask er et yndet alternativ. Kontakten ved siden af klokken er til cellens loftslampe. En billig Ikea-sag, der kaster lys direkte nedad. Den blænder, hvis man sidder under den, og det gør man stort set hele tiden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Rasmus Kongshøj
 • Pia Qu
 • Claus Høeg
 • Rune Petersen
 • Peter Wulff
 • David Zennaro
 • Carsten Mortensen
 • Peter Jensen
 • Lise Lotte Rahbek
 • lars abildgaard
 • Jan Pedersen
 • Jesper Wendt
Rasmus Kongshøj, Pia Qu, Claus Høeg, Rune Petersen, Peter Wulff, David Zennaro, Carsten Mortensen, Peter Jensen, Lise Lotte Rahbek, lars abildgaard, Jan Pedersen og Jesper Wendt anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvor mange dør efterfølgende? - Den eneste jeg har kendt, som sad isoleret, er død i dag (OD). Han sad dog noget længere tid, ca 6 måneder.

Thomas Christensen

Politiet bruger isolationen til at presse folk til at tilstå, det bør gøres klart for enhver. Da jeg selv sad isoleret, blev jeg flere gange lokket med at jeg kunne komme ud af isolation, få uovervåget besøg af kæresten, samt et par andre ting, hvis bare jeg fortalte politiet det de ville høre. Jeg havde dog ikke den information de ønskede, så de lukkede mig ud af isolationen efter 9 uger.

Janus Agerbo, Rune Petersen, Karsten Aaen, Peter Taitto, Carsten Mortensen, Jens Illum, Peter Jensen, lars abildgaard og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Danmark, storforbruger af isolationsfængsling, er et dygtigt land med mange dyder. Tag bare opfindelsen af fiberskopet, legoklodsen og antabus.

Nej, Johannes, det gjorde han ikke. Han siger, han var klar over risikoen for "at blive anholdt eller fængslet," ikke dømt.

Janus Agerbo, Rune Petersen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Jens Erik Starup

Enkelte er tilsyneladende af den opfattelse, at straffeforanstaltninger skal iværksættes, før der er faldet dom.

Rasmus Kongshøj, Henrik Larsen, Anne Eriksen, Pia Qu, Per Jongberg, Claus Høeg, Rune Petersen, Niels Duus Nielsen, Lise Lotte Rahbek og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

"...En tredjedel af alle fængslede i Danmark er varetægtsfængslet og venter på at blive stillet for en dommer, og isolation under varetægt har i Danmark været brugt i udstrakt grad for at undgå, at den indsatte forstyrrer efterforskningen."

Gretelise Holm skriver i sin nye bog at der i DK bruges varetægtsfængsling i et helt uhørt omfang - sammenlignet med andre lande i Europa. Og det engang hed dette her:; bekendelses-arrest. Man skal sidde i isolation, indtil man har tilstået. Og det er fordi dette er en arv fra enevælden og fra dr. dampes tid:

Man smider folk i fængslet, gerne i isolation, for at få dem tilstå forbrydelser, og ja, også gerne nogle forbrydelser, de ikke har gjort! Som sagt engang hed varetægtsfængsling altså bekendelses-arrest. OG politiet i DK tror altså ikke på den der med, at man er uskyldig indtil man er bevist skyldig i en rets-sal. Dansk politi generelt tror stadig at de befinder sig i enevælden og kan anklage alt og alle for alt muligt.

Og grunden til at jeg skriver det på den måde er denne her: dansk politi er indgift med anklage-myndigheden! i dette land, dette DK! Politiet har jurister, politi-anklagere, som står for at føre sager mod forbrydere og kriminelle. Og hvorfor skulle disse politi-anklagere dog gå imod hvad deres kammerater i politiet siger? Og er man dommer i DK er man enten blevet det ved at være politi-anklager og så blive udnævnt til dommer eller ved at være ansat i justitsministeriet. Og dette er altså en alvorlig sammenblanding af den udøvende og den dømmende magt...

Thomas Christensen, Anne Eriksen, Pia Qu, Mads Bjergen, Janus Agerbo, Rune Petersen, Anders Hansen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Thomas Christensen

Helge Andersen: Domstolene følger oftest bare hvad politiet beder om, medmindre der er særlig stor pressebevågenhed eller lignende. Hvis politiet siger at de har brug for isolation pga efterforskningen(deres standardargument), så får de det i 99% af tilfældene. Og det er jo anklagemyndigheden, dvs politiet, der kræver isolation, ikke domstolene, så de kan ophæve det til enhver tid, også uden en dommers medvirken.

Så når politiet tilbyder at ophæve isolation, hvis bare man fortæller dem hvad de gerne vil høre, er man så isoleret fordi der er fare for at man blander sig i efterforskningen ved andres hjælp? Eller er det måske blot et pressionsmiddel?

Rasmus Kongshøj, Anne Eriksen, Mads Bjergen, Janus Agerbo, Lise Lotte Rahbek, Rune Petersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Karsten Aaen: "...Og dette er altså en alvorlig sammenblanding af den udøvende og den dømmende magt."
Ja skodderne har man vist skoddet. Den instans nogen i debatten kalder "domstolen", der "idømmer" mistænkte herunder uskyldige til varetægt i isolation, har jo også netop sin residens på politigården. (dommervagten).