Læsetid: 6 min.

Læserne spørger: Margrethe Vestager

»Hvis medierne ’caster’ dig til en særlig rolle, så er det ofte sådan, du bliver set. Jeg kan f.eks. også godt huske dengang, alle sagde, jeg var både dum og doven. At vores ideer var helt i hegnet, og at intet af det, vi sagde, kunne blive til noget«
Margrethe Vestager. Født 13. april 1968. Gift med lektor, cand.mag. Thomas Jensen. Parret har sammen børnene Maria, Rebecca og Ella. Vestager har været medlem af folketinget siden 2001. I 2007 blev hun formand for Radikale Venstres folketingsgruppe og dermed politisk leder af Radikale Venstre, hvilket hun var frem til 31. august i år. Undervisningsminister 1998-2001, kirkeminister 1998-2000 og økonomi- og indenrigsminister 2011-2014. Tilbudt posten som konkurrencekommissær i den nye EU-kommission.

Margrethe Vestager. Født 13. april 1968. Gift med lektor, cand.mag. Thomas Jensen. Parret har sammen børnene Maria, Rebecca og Ella. Vestager har været medlem af folketinget siden 2001. I 2007 blev hun formand for Radikale Venstres folketingsgruppe og dermed politisk leder af Radikale Venstre, hvilket hun var frem til 31. august i år. Undervisningsminister 1998-2001, kirkeminister 1998-2000 og økonomi- og indenrigsminister 2011-2014. Tilbudt posten som konkurrencekommissær i den nye EU-kommission.

13. september 2014

Tror du, der er basis for, at EU i den kommende periode kan få en mere selvstændig og forenet stemme som udenrigspolitisk magtspiller?

»Ja, det tror jeg. Verdens mange kriser kræver, at der bliver talt med styrke for at få mennesker til at finde løsninger i stedet for at slås videre. Gennem EU kan vores danske stemme få en styrke, der kan bidrage til mere fred og fordragelighed. Det er ikke nemt, for der er mange forskellige synspunkter blandt de 28 lande, men nogle gange lykkes det at finde en både selvstændig og forenet stemme. Et eksempel er tilgangen til Ukraine netop disse måneder.«

Har du mere visionære forestillinger om Europas/EUs udvikling i de kommende år end Danmarks ’vi nedlægger veto mod budgettet, hvis vi ikke får en rabat på 1 mia. kr.’?

»Jeg synes at Europa har det hele – og at vi skal blive meget, meget bedre til at udnytte det. Vi er en mangfoldighed af kulturer, sprog, nationer, en broget, blodig, sammenvævet historie. Og et innovativt og dynamisk kontinent skabt af stærke institutioner og dedikerede mennesker gennem hundreder af år. Danmark har været med i fællesskabet i over 40 år – vores ellers ufredelige kontinent er blevet stadig mere demokratisk og stadig mere forening med friheden til at bevæge sig, handle, investere o.s.v. Det synes jeg, at vi skal drive videre for at skabe nye muligheder for mennesker – hver for sig og sammen. Men uden at give køb på det nationale ansvar og de konkrete forpligtelser i det nationale og lokale demokrati. EU er ikke set før i verdenshistorien – netop fordi visionen er at gøre vores forskelligheder til den fælles styrke.«

Hvad laver du typisk på en fredag aften?

»Ser tv med familien. Jeg elsker at se tv. Det er ganske enkelt god underholdning. Der er masser af godt tv, og jeg ser gerne alle slags, bare det ikke er alt for voldeligt, og bare det ikke går ud over børn. Jeg ser gerne familie-tv som Kender du typen, Den store Bagedyst og X-faktor. Men også gerne The Daily Show, Monte Carlo elsker USA og So fu****ing special. Det er fantastisk at blive underholdt efter en lang dag med møder på stribe og en masse papirer, der skal læses for at forberede den næste dag. Så er det skønt at kunne slappe af med familien – og popcorn og mørk chokolade.«

Før folketingsvalget i 2011 var de radikale tilhænger af f.eks. øremærket barsel til mænd, betalingsring i København og imod ændring af Offentlighedsloven (sammen med S og SF i øvrigt). Men regeringens politik gik i den stik modsatte retning. Har I ikke et problem der?

»Der er mange ting i Radikale Venstres programmer og resolutioner, som SR-regeringen ikke gennemfører. Vi løber i hvert fald ikke tør lige med det første :-) Opgaven i regering har for mit vedkommende bl.a. været at finde fællesmængde og forhandle for at skabe brede forlig – en mindretalsregering må som bekendt have samarbejdsevne og -vilje som en afgørende kompetence. Og nogle gang forsøger vi at nå de samme mål, men med andre midler – som vi bestræbte os på med trafikken i København.«

Hvordan kan det være, at det hovedsaligt er de radikale, der er begejstrede for EU, mens alle de andre partier er blevet skeptiske. Skal man have en lang videregående uddannelse for at forstå EU?

»Nej til det sidste. Og jeg deler din undren over det første: At Radikale Venstre synes at være de sidste begejstrede, men andre vælger skepsis. For mig selv er det enkelt: Mange af de muligheder og problemer som Danmark har, er forankret i Europa og det forpligtende fællesskab der. Det er en floskel, men sammen er vi stærke – uden at det fritager os for det ansvar, som vi selv og landene har hver for sig. Uanset fælles løsninger skal vi jo stadig selv gennemføre dem.«

Findes der en bestemt bog, der især har formet dit verdenssyn – skønlitterær eller faglitterær?

»Mange! Da jeg var ung, læste jeg altid. Så et par stykker, som jeg godt kan lide: Milan Kunderas Tilværelsens ulidelige lethed, 1983, Martin A. Hansens Løgneren, 1950, og blandt de nye Josefine Klougarts Stigninger og fald, 2010, og Sofi Oksanens Renselse, 2010. I mellemrummet mellem skøn- og faglitteratur især Vaclav Havels De magtesløses magt og Umberto Eccos Rosens navn – fordi humor er magtens bedste fjende.«

Du er under denne regeringsperiode blevet kendt for mottoet »sådan er det jo« og blevet set som arrogant i store dele af befolkningen. Har du selv haft et øjeblik, hvor du tænkte, dér burde jeg lige have lyttet lidt mere til folks bekymringer og udvist lidt mere ydmyghed?

»Det gør jeg hver dag. Men uanset hvordan jeg bliver set, og hvad jeg bliver tillagt, så vil jeg selv kunne stå inde for de konkrete handlinger, som jeg har ansvaret for. Jeg har i hvert fald lært, at hvis medierne caster dig til en særlig rolle, så er det ofte sådan, du bliver set. Jeg kan f.eks. også godt huske dengang, alle sagde, jeg var både dum og doven. At vores ideer var helt i hegnet, og at intet af det, vi sagde, kunne blive til noget. Vi har altid været villige til at indgå kompromiser, og så står vi inde for de ting, vi af erfaring ved virker. Også når det er ubekvemme fakta – f.eks. at to ud af tre har forladt ledighed i løbet af 13 uger. Og at mange som har opbrugt deres dagpengeret er i arbejde eller uddannelse – eller anden forsørgelse. Jeg synes f.eks., at debatten om dagpenge helt overser de 138.000 mennesker, der er på kontanthjælp. Det er mennesker, der har rigtig meget brug for hjælp. I Radikale Venstre har vi altid været optaget af, at alle skal have en chance og mulighed for at kunne tage vare på sig selv.«

Regner du med at komme tilbage til dansk politik på et tidspunkt?

»Det ved jeg ikke. Jeg er ikke træt af dansk politik – så det er i hvert fald ikke det, der holder mig tilbage. Men hvad jeg laver om f.eks. 10 år er svært at sige. Måske er jeg politiker, måske laver jeg noget helt andet? Hvem ved? Men jeg holder af ord, der omsættes til handling, og af at lave noget for mennesker og med mennesker. Så om 10 år laver jeg forhåbentlig også noget, der indeholder denne kombination.«

Radikale har gennem årene været optaget og præget af antimilitarisme. De radikale stemte i 1949 imod Danmarks medlemskab af NATO, og radikale har organiseret sig i foreningen Aldrig mere Krig og mod atomvåben. Hvornår begynder de radikale igen at markere sig indenfor freds- og konfliktløsning i Danmark og i international sammenhæng?

»Det bestræber vi os på! Krig og konflikter vindes ikke militært. Fred kræver politiske løsninger mellem de involverede parter. Så når vi f.eks. har stemt for at transportere våben til kampene mod ISIL i Irak, er det ikke et udtryk for, at vi er på vej ind i en ny krig eller tror, at det fjerner ISIL med et slag. Mange, mange mennesker i Irak står i en forfærdelig situation, hvor vi oplever en forpligtigelse til at hjælpe. Og med en bred irakisk regering, der giver plads til alle religiøse grupper, kan der måske skabes en varig løsning. For vi har også lært, at konflikter ikke kan løses udefra. De involverede skal tage ansvar for at finde en løsning. Men Danmark skal hjælpe.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg tror ikke du er dum eller doven, jeg tror bare du er egoistisk og usympatisk.

Gert Selmer Jensen, Per Torbensen, Rune Petersen, Michael Reves, Lene Christensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Jeg synes det er lidt ærgerligt, at Vestager ikke får lov til at deltage i en beslutning om en Jelvedsk ørkenvandring fra næste år - eller et skift til en venstreregering. Det sidste ville ellers være rigtig radikalt.

Jørn Boye, Lene Christensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Og så lige de her ret så afgørende spørgsmål...
1: Anerkender du, at IPCC kan have ret i, at den globale temperaturstigning først og fremmest er en konsekvens af afbrænding af fossile brændsler?
2: Ved du, hvorfor IPCC mener, vi bør holde os under en gennemsnitlig global temperaturstigning på 2 grader?
3: Har du sat dig ind i de af IPCC beregnede sandsynlige konsekvenser af en temperaturstigning på de 4 - 5 gader, vi ser du til at være på vej imod?

> MW <3
citat: "I mellemrummet mellem skøn- og faglitteratur især Vaclav Havels De magtesløses magt..."
enestående værk. læst da jeg som 30-årig fik den anbefalet.
min umiddelbare reaktion var - hvorfor har ingen "vist mig" den før : )

Ærgerligt at man ikke lever om 50 år og kan læse historiebøgernes dom - jeg selv giver gerne et forslag: "Da R for alvor begyndte at lave reformer med VK og indirekte DF, gik velfærdssamfundet for alvor i opløsning. Fra at være skrantende blev det lagt i respirator indtil R gennem undergravende virksomhed i S-SF-R-regeringen langsomt trak stikket ud og efterlod det dødt til den efterfølgende V-LA-R-regering, hvor R blev belønnet med fede ben i form af flere ministertaburetter..."

Bjarne Bisgaard Jensen, Olav Bo Hessellund, Per Torbensen, Lene Christensen, Rune Petersen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
georg christensen

Når alvidenhedens "hovmod" og troen derpå, kommer til fald, så er vel nok de radikales Vestager og socialdemokraternes Thorning og Coridon, de bedste eksempler derpå.

To t...er. på samme snor, og en flok ensrettede partisoldater, som bare følger "kæft trit og retnings modellen". Jeg er spændt på, hvad der sker, hvis DF vinder, og kan danne en regering, med støttepartierne SF og enhedslisten,

En eller anden form for politisk uenighed, vil vi så nok også kunne opleve, men i demokratiet´s navn så også nok i fællesskab kunne løse, hvilket jeg hos de gamle partier ikke længere tror på.

Gert Selmer Jensen, Lene Christensen, Rune Petersen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Claus Petersen - Gid det vil gå så godt. Velfærdssamfundet trænger til helberedelse og dermed at komme ud af den respirator, det længe har befundet sig i.

Thora Hvidtfeldt Rasmussen

"Jeg kan f.eks. også godt huske dengang, alle sagde, jeg var både dum og doven. At vores ideer var helt i hegnet, og at intet af det, vi sagde, kunne blive til noget" - OK, "alle" tog da fejl i det sidste ... Hvem gik rundt og sagde, at du var dum og doven, Margrethe?
Jeg kan faktisk ikke huske det.

Flemming Scheel Andersen

Jeg kan faktisk ikke finde på noget som helst uafklaret at spørge denne Margrethe Vestager om, som jeg gerne vil vide.
Har hun ikke vist alt sit indhold til offentlig beskuelse i forvejen??
Skulle der være mere og skulle de kunne rette bare en lille smule op på alt det modbydelige hun har afsløret??

Næ, jeg tror jeg har fået nok at vide, ellers tak.
Tillykke men den fede hyre.

Gert Selmer Jensen, Per Torbensen, Lene Christensen og Claus Jensen anbefalede denne kommentar

Og jeg, som troede, at de bare havde fået storhedsvanvid, da Marianne Jelved så sig selv som kommende statsministerkandidat...den gang tænkte jeg, at nu bliver det ikke værre, nu tager de livet af sig selv...men nej, hvor jeg tog fejl: først skiftede de "håndtasken" ud og satte hende siden til at luge "kultur" ud i et ministerium, derefter lod de "damen med hunden" hjælpe de blå til langsomt og systematisk at aflive velfærdssamfundet...
Og jeg er endda en af de heldige, som har beholdt jobbet under hele krisen, mens jeg har set kollegaer blive til de udsatte for R's deltagelse i såkaldte "reformer" (læs: "revolutioner" med langsom afhugning af velfærdsstatens hovede og kroppen efterfølgende lagt på hjul og stejle til VU's store, sadistiske glæde!).

Flemming Scheel Andersen og Lene Christensen anbefalede denne kommentar
Søren Sørensen

Jeg elsker denne udtalelse :
"Jeg synes f.eks., at debatten om dagpenge helt overser de 138.000 mennesker, der er på kontanthjælp. Det er mennesker, der har rigtig meget brug for hjælp."

Godt observeret.

Det er jo fantastisk man så kan mene at den bedste måde at hjælpe disse mennesker på er ved at sænke, eller helt fjerne, deres ydelser.

Tue Romanow, Gert Selmer Jensen og Lars B. Jensen anbefalede denne kommentar