Læsetid: 2 min.

Vi anbefaler: Alternativ menstruationsbeskyttelse

En gennemsnitlig vestlig kvinde menstruerer 460 gange i løbet af sit liv. Så man kan godt nå at blive lidt træt af at blive udtørret indvendigt af miljøbelastende vampyr-tebreve og få kemikalier som dioxin og optisk hvidt op i skridtet. Og måske vil du gerne have et dyt i bamsen, selv om der er russere i lysthuset? Så kom med, når vi rider på den røde bølge. Her er en guide til feminine hygiejneartikler, der kan gøre dit liv lettere
Moderne Tider
1. november 2014

Instead Soft Cups

Den ligner mest af alt et lyserødt brystkræft­armbånd med et femidom hæftet på. Den bløde gummiring foldes sammen og skubbes langt op i skeden, hvor den takket være bækkenbundsmuskulaturen sidder i spænd og holder tæt i op til 12 timer.

Er man ikke til strawberries and cream, også kaldet menstruationssex, kan produktet tage uønsket griseri i opløbet. På grund af den høje position mærker partneren ikke fremmedlegemet. Instead Soft Cups er til engangsbrug og kan købes på nettet eller i USA, hvor de er en del billigere.

Soft tampons

Der findes også en slags moderne, syntetisk version af natursvampen, som sælges i sexbutikker på Vesterbro samt på nettet. De kaldes soft tampons eller anatomiske tamponer. Firmaet Beppy lokker med sloganet »Don’t let your period stop love-making.«

Den candyfloss­lyserøde skumgummitampon skal op og sidde rundt om livmodermunden for at være helt inkognito, så afhængigt af, hvordan man er vinklet indvendigt, kan det godt være lidt tricky at få den ud igen. Skumtamponerne er til engangsbrug og ikke helt billige.

Natursvampen

Det fortælles, at 1970’ernes kvindekollektiver altid havde natursvampe stående i en svag eddikeopløsning i køleskabet til fælles brug. Natursvampen – der faktisk er det tørrede, elastiske skelet af et havdyr, som især fiskes i Middelhavet og Caribien – var efter sigende Kleopatras fortrukne form for menstruationsbeskyttelse.

Svampen former sig efter kroppen og kan anvendes under samleje; det kneb har prostituerede anvendt gennem århundreder. Ønsker man af en eller anden årsag endda at foregive at være jomfru, kan man fugte svampen med dueblod. Metoden beskrives i John Clelands Fanny Hill: En glædespiges erindringer fra 1749.

Er man betænkelig ved at gå rundt med liget af et havdyr i sin punani, kan man i stedet dyrke den agurkeformede plante Luffa aegyptiaca. Den tørres, skæres i skiver, fugtes og anvendes på samme måde som natursvampen.

Menstruationskoppen

Det lille silikonebæger blev første gang patenteret i 1932 af to amerikanske jordemødre. Mange forskellige firmaer producerer i dag bægret, der er så udbredt, at det ind imellem dukker op i discountsupermarkedernes tilbudsaviser.

De fleste bægre har navne, der vækker associationer til månecyklusser og naturgudinder. Bægret er diskret, sikkert og skal blot tømmes to gange i døgnet. Det har ydermere den fordel, at man ved tømningen kan studere de fascinerende kødtrevler i den afstødte livmoderslimhinde – eller opsamle blodet, hvis man ønsker at bruge det eksempelvis til et kreativt projekt.

Det eneste problem ved silikonebægret er, at man risikerer at få sin forfængelighed såret alvorligt, idet man alt efter muskelstramhed skal vælge mellem to forskellige størrelser.

Bananblade

På Kabarak University i Kenya har to studerende, Ivy Etemesi og Paul Ntikoisa, udviklet et billigt hygiejnebind af bananfibre. En undersøgelse viser, at kenyanske piger og kvinder går glip af 30-50 skoledage, da de ikke har råd til hygiejnebind.

I mange landlige områder er menstruationen omgærdet af overtro, men da stængler fra bananpalmer allerede bruges som menstruationsbeskyttelse, bryder bananbindet ikke med de eksisterende traditioner. Bananbindet kan ikke købes i Danmark, men planen er, at det skal uddeles gratis i kenyanske landområder.

Serie

Vi anbefaler

Den amerikanske psykologiprofessor Barry Schwartz udgav for nogle år siden bogen ’Paradox of choice’, der kort fortalt videnskabeligt argumenterede for, at for mange valg gjorde os ulykkelige, og at vi konstant skulle forsøge at minimere vores valgmuligheder.

Det er der normalt ingen, der hjælper dig med, men Information kommer dig til undsætning og guider dig gennem forbrugsjunglen.

Mad, politik, politikere, tøj, musik, bøger, magasiner, eksperter, dyr, tasker, film, filosoffer, elektronik, medier, tænkere, religioner og sko – Information elsker at forbruge. Vi er selvudnævnte eksperter i forbrug, og nu lader vi vores ekspertviden komme andre til gode. Hver uge vil vi her anbefale en håndfuld forbrugsgenstande, der betyder meget for os.

Seneste artikler

 • Vi anbefaler: Hold på solbrillerne

  4. april 2015
  Solen begynder at titte frem, og både for dit syns skyld (husk formaningerne fra formørkelsen) og dit look, er det nu, du skal finde solbrillen frem fra gemmerne. Hvis de da stadig er der. For ligesom andet småt sæsonudstyr har solbrillen en tendens til at forsvinde ubemærket. Og da brug-og-smid-væk-kulturen er yt, er her fem fremgangsmåder til at holde på brillerne sommeren over
 • Vi anbefaler: Fem måder at føde på

  28. marts 2015
  Foråret er traditionelt højtid for fødsler. Vi guider dig her igennem fem populære måder, du kan lade dit barn komme til verden på
 • Vi anbefaler: Verdens bedste værter

  20. marts 2015
  Hvad gør en god tv-vært god? I hvert fald en masse karisma og evnen til at kommunikere med seerne hjemme foran tv-skærmen. For nylig blev britiske Jeremy Clarkson suspenderet fra verdenssuccessen ’Top Gear’ på BBC. I den anledning præsenterer vi fem tv-værter, det aldrig er kedeligt at være i selskab med
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her