Læsetid: 2 min.

Billedsprog: Socialisering

Foto fra filmen ’Ekstra Bladet – Uden for citat’: Danish Documentary
11. oktober 2014

»Hvordan fanden gør man lige det her uden at være det største svin i verden?« Journalistpraktikanten står foran opgangens dørtelefon og tøver. Et lille barn er faldet ud ad vinduet fra 2. sal, og den unge kvinde har fået til opgave at indhente en kommentar fra forældrene. Ubehaget ved situationen er tydeligt. Hun fører hånden op mod knappen og tøver lidt. Venter endnu et par sekunder. Tager en dyb indånding. Og trykker. Ventetiden er næsten uudholdelig. Da ingen svarer, ånder hun lettet op.

Scenen er fra dokumentarfilmen Ekstra Bladet – Uden for citat, som jeg i denne uge så i biografen.

Tilfældigheder

Jeg kender ikke den pågældende praktikant. Men jeg ved, at hun er et semester eller to foran mig på Journalisthøjskolen. Og jeg tror ikke, vi er så forskellige. Vi har lært nøjagtig det samme om journalistisk etik. Vi har haft det samme pensum, de samme fag, de samme undervisere. Og det er formentlig de samme idealer, der har ført os ind i journalistik.

Havde tilfældighederne formet sig anderledes, kunne det meget vel have været mig, der var kommet i praktik på Ekstra Bladet og skulle stemme dørklokker hos familier i dyb sorg. Og hun kunne formentlig lige så vel være endt på Information.

Som helt ung praktikant vil man gerne gøre det godt. Det gælder, uanset om arbejdspladsen er et dagblad, et ministerium eller en folkeskole. Og det gør os enormt påvirkelige. Der findes selvfølgelig dem, der har så meget personlig integritet, at de formår at sige fra. Men det er de færreste, vil jeg påstå. Og jeg er ikke sikker på, jeg selv hører til dem. Også på Information kan man garanteret finde mindre heldige praksisser og strukturelle blindheder – som jeg helt ubevidst er i fuld gang med at indoptage.

Værdiovertagelse

Det er socialiseringen, der er på spil. Som den er det på alle arbejdspladser. Ministeriets yngste fuldmægtig bliver måske lidt for flittig med slettelakken i behandlingen af en aktindsigt. For det er sådan, man gør. På Ekstra Bladet overvinder man sin instinktive modvilje og ringer på. For det er sådan, de andre gør.

I starten gør vi det måske med ubehag. Men langsomt overtager vi, de unge og påvirkelige, det værdisæt, der ligger bag.

Om det er skidt, afhænger naturligvis af, hvilke værdier der er tale om. Men uanset hvad understreger det den grundlæggende sandhed, at mennesket er et flokdyr. Og Poul Madsen en alfahan.

Serie

Billedsprog

Hver uge skriver medlemmer af Moderne Tider-redaktionen en personlig klumme, som tager udgangspunkt i et aktuelt billede. 

Seneste artikler

 • Udflugt til virkeligheden

  3. marts 2018
  Lars Løkke Rasmussens blik er vendt mod en murstensfarvet boligblok i en af Danmarks berømte ghettoer. Bag ham står en del af det hold af ministre, han har taget med sig på dagens ekskursion til det, som blandt politikere og journalister indimellem bliver kaldt ’virkelighedens verden’
 • De ligger ned for at kunne rejse sig sammen

  24. februar 2018
  Mandagens ’lie down’ er kun en af flere protester, som den nystiftede Teens for Gun Reform-gruppe har stået bag, siden den 19-årige tidligere elev Nikolas Cruz i sidste uge mejede 14 elever og tre voksne ned på skolen med en semiautomatisk riffel, han lovligt havde købt i en nærliggende våbenbutik
 • Billedsprog: Major Tom to Ground Control

  10. februar 2018
  Elon Musk, der både ejer firmaerne SpaceX og Tesla, sendte i denne uge en rød Tesla ud i rummet. Bilen sad i toppen af SpaceX’s nyeste løfteraket Falcon Heavy og roterer nu rundt om solen i en bane tæt på Mars’. I den åbne Tesla sidder en dukke, mens David Bowies »Space Oddity« kører på fuld styrke ud i det lydløse rum
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu