Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Hvad fanden kommer I i tryksværten?

Jeg har et problem. Jeg nyser, hver gang jeg åbner Information. Hvad fanden kommer I i tryksværten og papiret?
11. oktober 2014

Inger

Sakskøbing

Jeg har et problem. Jeg nyser, hver gang jeg åbner Information. Hvad fanden kommer I i tryksværten og papiret. Nu har jeg læst jer i halvanden måned, og der er næsten et år tilbage af abonnementet. Skal man anskaffe sig et åndedrætsværn eller stå udenfor i det fri, når man læser? Det ville være rart at få et råd om.

Svar I:

Jeg må indrømme, at jeg ikke ved, præcis hvad vi kommer i tryksværten. Men det er formentlig noget allergifremkaldende stads. Heldigvis har jeg et bud på, hvordan du løser problemet.

Det er de færreste, der ved det, men en avis er faktisk slet ikke beregnet til at blive læst direkte fra trykkeriet. I gamle dage fik enhver med bare et minimum af klasse stuepigen til at stryge avisen inden brug. Oprindeligt en metode udviklet for at undgå sorte fingre. Men det er min teori, at det også vil have en gavnlig effekt på din nysen. Når varmen fra strygejernet får tryksværten til at størkne, vil den næppe irritere dine næsebor. Tricket har også den sideeffekt, at papiret bliver lækkert crispy og bogstaverne lettere at læse.

Det er selvfølgelig noget omstændeligt, hvis du selv skal have strygejernet frem hver morgen, men så er det jo godt, at klassesamfundet ikke er længere væk, end at du for en billig penge kan finde dig en au pair fra Filippinerne. Så har du også en til at servere kaffen, mens du læser.

Hvis det mod forventning ikke skulle virke, kan du jo altid investere en iPad og læse avisen på den. Det gør jeg selv. Det har også den fordel, at du kan læse morgendagens avis, inden du går i seng, og således har hele natten til at gruble over verdens problemer.

Lasse Skou Andersen

Svar II:

Prosit og tak for, at du har tegnet et abonnement på Information. Vi oplever med jævne mellemrum allergiske reaktioner hos læserne, men de er oftest udløst af det, vi skriver. F.eks. om konflikter i Mellemøsten.

Når du nyser, hver gang du åbner avisen, er der næppe tale om allergener i journalistikken. Ved en allergisk reaktion danner du antistoffer mod stoffer i papiret eller tryksværten. Det er ikke noget, vi eller vores trykkeri i Ringsted hører om særlig ofte. Du når næppe at læse en avis med våd tryksværte, der måske kunne øge risikoen for en fysisk reaktion.

En mere almindelig bivirkning af tryksværte er sorte fingre. Der er også nogle, der får sort samvittighed, når de læser avisen, fordi de så føler, at de ikke er aktive nok i den grønne omstilling. Du må du prøve dig frem. For eksempel læse e-avisen på en helt usværtet skærm. Her kan du ovenikøbet få den allerede kl. 22.30 dagen før! Åndedrætsværn vil jeg fraråde, fordi det vil forhindre dig i at gøre det, som vi ved Informations læsere ofte gør – nemlig dele avisoplevelserne med andre. Sidste, desperate udvej er at opsige abonnementet, men det kan jeg ikke anbefale. Vi har brug for dig!

Mette Davidsen-Nielsen

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer