Læsetid: 3 min.

Dråbefangst: Rødvin til almindelige mennesker

Moderne Tider
11. oktober 2014

Folketinget åbnede i tirsdags, og både husfruen og klummisten har de seneste uger pligtskyldigt fulgt landsmøderne og de mange politiske meldinger op til. Vi havde begge passeret brækpunktet for meninger om ’almindelige mennesker’ og alt det skønne, partierne fra højre til venstre synes optaget af at gøre for dem eller – i fald vi selv er indbefattet – gøre for os. ’Det skal kunne betale sig at arbejde’. ’Der skal ske fremskridt for dem, der står op og smører madpakke om morgenen’. ’Vi skal have en udlændingepolitik, så almindelige mennesker forstår, at ’vi ikke er ude på at tømme Syrien for flygtninge’. ’Børn ned til 6. klasse skal puttes i fængsel, så retsbevidstheden for almindelige mennesker ikke bliver krænket. Og man kunne blive ved.

Hvis ikke det var så sørgeligt, burde man bryde ud i hysterisk latter.

»Du må vist selv se at komme ind i kampen,« sagde husfruen så alligevel forleden, da vi sammen havde udstået endnu en omgang på TV 2 News. På trods af brækfornemmelsen sad hun der med uskyldige blå øjne og antydede, at klummen i en slags pagt med tidsånden burde handle om vine til ’almindelige mennesker’.

Defensoratet var egentlig oplagt. Noget med, at ingen almindelige mennesker alligevel kunne finde på at læse Information. At for den glade skare af halv- og helstuderede røvere, oprørte og misantropiske akademikere, livsnydere, brokkerøve, feminister og kulturradikale kunne ingen fornærmelse være større end at påstå, at de var almindelige. Alligevel gav drilleriet en ide. Læserne skal selvfølgelig have forslag til modgift, der kan anvendes, hver gang nye politiske udmeldinger til gavn for ’det almindelige’ føres i felten.

Mørke bær

En Negroamaro Villa di Mare 2013 er ikke så tosset som drikkevenlig og fyldig hverdagsvin i oktober. Skulle behovet opstå, når man som i de fleste børnefamilier ordner madpakkerne om aftenen og ikke om morgenen, hvor alt er kaos, kan de kontante tanniner og den kraftige smag af mørke bær sagtens modstå både politisk fladpandethed og et stykke med Stryhns den bedste.

Egnet til efterår

Har man brug for at gøre det billigere, for eksempel hvis tilliden til, at dagpengekommissionens arbejde vil munde ud i lovgivning, der vil genskabe trygheden, ikke er for stor, kan man komme under fyrre kroner. Det er ikke let, men chilenske Palo Alto Reserva 2011 er et bud. Det er en mørk vin med tydeligt fadpræg, der egner sig til efterår – selv om oplevelse og pris selvfølgelig hænger sammen.

En solid omgang

Skal der blus på lampen, for eksempel fordi man føler sig afmægtig over, at ordførere fra det engang store arbejderparti kan finde på at forbinde de beskedne danske flygtningekvoter med sætningen »vi skal jo heller ikke tømme Syrien for flygtninge«, må der kraftigere varer til. En Kaiken Malbec 2011 indeholder ikke bare 14,5 procents alkohol, men har også stor og nærmest overvældende fadsmag og en solid omgang mørk og tæt frugt. Den giver varme i kinderne og mandsmod m/k i hjerterne og burde stimulere lysten til at sige fra.

Velstruktureret, nærmest elegant

Hæver man sig og prisklassen lidt op og giver blanke fanden i det ordinære, kan en Crozes Hermitage Murières Meffre 2011 erhverves inden for de fleste Informations-læseres grundbudget. Det er en rigtig velstruktureret, nærmest elegant vin, med god og kølig syre og typisk præg af det nordlige Rhône. Den egner sig til dybsindig samtale og måske en refleksion over, om man nu som privilegeret borger, hævet over det almindelige, selv husker at blande sig i debatten. Det er fint nok ind i mellem at jamre over dumhederne med næsen i et glas rødvin, men formentlig er der næsten et år til næste valg, og hvis ikke gode folk rejser sig og går ind i diskussionerne med fynd og klem, kan det blive et usædvanligt langt år.

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her