Læsetid: 2 min.

Guldbur

Vi befinder os i Hongkongs økonomiske centrum. Hun er studerende og havde formodentlig forestillet sig, at hun selv var på vej ind i et af kontorerne i de høje bygninger. Nu står hun til at blive anholdt, i hvert fald for civil ulydighed
Vi befinder os i Hongkongs økonomiske centrum. Hun er studerende og havde formodentlig forestillet sig, at hun selv var på vej ind i et af kontorerne i de høje bygninger. Nu står hun til at blive anholdt, i hvert fald for civil ulydighed

Xaume Oleros

4. oktober 2014

En ung kvinde i rød kjole angriber en politimand. Han står sammen med fem andre betjente i skudsikre veste og med gasmasker på. Hun er alene. Det er ikke en typisk kampscene.

Det hele er for pænt. Den røde kjole med bindebånd i taljen. Hendes bare tæer i det knitrende grønne græs. Og baggrunden, hvor skyskraberne står og lyser af økonomisk overskud.

Vi befinder os i Hongkongs økonomiske centrum. Hun er studerende og havde formodentlig forestillet sig, at hun selv var på vej ind i et af kontorerne i de høje bygninger. Nu står hun til at blive anholdt, i hvert fald for civil ulydighed.

Proforma

Billedet giver associationer til billedet af den lille mand foran kolonnen af tanks på Den Himmelske Freds Plads i Beijing i 1989, hvor de studerende og arbejderne krævede at komme i dialog med de politiske ledere. Den forsvarsløse posemand og kvinden i den røde kjole er begge symboler på den magtesløshed, kineserne føler over for magthaverne.

»Det foregår ikke fra dag til dag, men som en flydende bevægelse. Langsomt og nærmest usynligt indskrænker de vores frihed,« sagde en ung, kvindelig kinesisk demonstrant forleden til en dansk radiokanal.

Kvinden i den røde kjole er altså ikke alene. Tusindvis af studerende og demonstranter fra Occupy Central har den seneste måned har været på gaden. De er trætte af at være marionetter i det proforma-demokrati, der har udspillet sig siden 1997, hvor den britiske kolonimagt gav Hongkong tilbage til Kina.

Økonomisk redning?

Dengang for 17 år siden var aftalen, at byen fortsat skulle have en »høj grad af autonomi«. Indbyggerne beholdt deres finansielle system, deres uafhængige retssystem, pressefrihed og retten til at demonstrere. Siden er de demokrater, der fik en overvældende tilslutning ved valget i 1995 blevet afsat, og mere Beijing-venlige politikere har overtaget magten.

I søndags demonstrerede hovedlandet så endnu engang sin magt ved at sende politiet ud med tåregas og peberspray mod de fredelige demonstranter i finansdistriktet.

»Så hvad nu?« spørger mange. Måske skal svaret findes i højhusene i baggrunden. Bag de uniformerede mænd. Hongkong har verdens mindst regulerede økonomi, og Kina har brug for et åbent Hongkong for at få investorer til resten af landet. Måske har det ikke råd til at ignorere demonstranternes krav.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu